A încetat din viaţă Ioan Duca (Ionel)

A încetat din viață Duca Ioan (10 august 1942 – 5 martie 2018), fost angajat, timp de aproape 40 de ani, al Casei Municipale de Cultură ”Mihai Eminescu” din Târnăveni.
Aproape că ”s-a confundat” cu această instituție, pe care a iubit-o nespus și în care a petrecut cei mai frumoși ani, deși, pentru puțin timp, fusese înainte și tâmplar și învățător suplinitor și educator și casier.
Serviciul de la Casa de Cultură a fost pentru acesta o bucurie, venind nu de puține ori și în afara programului. Verifica dacă sunt închise ferestrele, dacă sunt stinse becurile peste tot etc. Îi plăcea mirosul scenei, al foaierului, al cabinelor, al sălilor de expoziții etc. Avea chemare pentru această profesie de administrator de Casă de Cultură, pe care a practicat-o la modul exemplar, punând mult suflet. A avut, în ani, zeci de colegi care l-au prețuit, ”rezistând” și sub nouă directori.
A făcut de toate la Casa de Cultură, când a trebuit, de la administrație și uneori muncă de salahor, la cultură propriu – zisă. Referitor la aceasta din urmă menționez doar un aspect și anume acela că a jucat în peste 10 piese de teatru (”Ciuta”, ”Conu Leonida față cu reacțiunea”, ”Tache, Yanke și Cadâr” etc.) uneori având mici replici chiar și în piese de teatru ale secției maghiare, ce activa pe lângă instituție. Au rămas peste ani, de pomină, replici date involuntar, cu umoru-i caracteristic. În piesa ”Conu Leonida…”, având rolul omului de serviciu, intră în cameră cu un braț de lemne, spunând: ”Coane Leonida…ți-ai belit găseaua”, în loc să spună ”Coane Leonida ți-ai găsit beleaua”. Desigur, totul spre deliciul publicului spectator, care l-a privit mereu cu simpatie. Și al târnăvenilor, în general.
Dl. Duca Ioan a organizat, de asemenea, în ani, cu Casa de Cultură din Târnăveni, zeci de spectacole de muzică populară, varietăți, teatru, în orașele și satele din jur, având, pentru umorul lui recunoscut și capacitatea de a spune cu foarte mult haz bancuri, în cadrul spectacolelor, chiar momente personale de umor, foarte mult apreciate de public. Ca să nu mai spun că de multe ori a fost și prezentatorul spectacolelor. Cine a fost, de asemenea, pentru zeci de generații de copii de la grădinițele orașului Moș Crăciun, deghizat cu toate cele? Același domn Duca.
Felul său deschis, lipsit de sofisme, însă cu foarte mult bun simț, a făcut să fie repede îndrăgit și de mari actori, de nivel național, care, venind la Târnăveni cu spectacole diverse, nu s-au putut abține, după spectacole, să nu-i treacă și pragul casei sale. Amintesc câteva nume: Stela Popescu, Alexandru Arșinel, Draga Olteanu Matei etc.
Am fost colegi aproape 6 ani în instituția de cultură amintită, timp în care m-am bucurat din plin de omul deschis, plin de umor, dar și de caracterul lui deosebit, unde cuvântul dat era întotdeauna onorat, unde punctualitatea era punctualitate, iar respectul era respect. I-am fost prieten și mi-a fost prieten, acesta fiind plin de generozitate și altruism. În anul 2006 l-am sărbătorit pentru ieșirea la pensie, cu regretul că instituția de cultură târnăveneană pierde un om de nădejde, iar eu un coleg de serviciu de excepție.
Acum, cu regret, la despărțirea definitivă, întâmplată după o lungă suferință, nu pot să spun decât Drum bun, prietene Ionel, și fie-ți drumul plin de lumină!

Răzvan Ducan

3 comentarii la „A încetat din viaţă Ioan Duca (Ionel)

 • 10 martie 2018 la 20:06
  Permalink

  Familia le multumeste tuturor celor care au transmis mesaje de condoleante si le-a fost alaturi la despartirea de tatal, socrul si bunicul, Ioan Duca.
  Odihneste-te in pace!

 • 10 martie 2018 la 10:41
  Permalink

  Domnul Ducan l-a prezentat așa cum era, iradiind veselie și glume istețe, un hâtru pe care te puteai baza. Dumnezeu să-l odihnească, să-l ierte și din când în când să-i mai dea voie pe scenă.

 • 6 martie 2018 la 15:42
  Permalink

  Dumnezeu să-l ierte și să-l odihnească în Împărăția Lui!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.