Cât de mult ne trage înapoi slaba dezvoltare a municipiului Tîrgu Mureș

În prezent, București este cel mai performant oraș din România, economia acestuia fiind mai dezvoltată decât cea a șapte țări din UE, inclusiv Croația, Slovenia și Luxemburg. În esență, cel mai mare oraș al României concurează în prezent de pe picior de egalitate în termeni de productivitate cu alte orașe primare din UE. „Cu toate acestea, pentru ca economia României să concureze cu economiile occidentale, orașele secundare ale acesteia trebuie să devină mai puternice. În prezent, niciunul dintre orașele secundare ale României nu se află printre cele mai mari 100 de economii din UE, evoluția acestora fiind semnificativ inferioară celei înregistrate de orașele secundare din Europa de Vest”, arată studiul Băncii Mondiale intitulat „Orașe-magnet: Migrație și navetism în România”.

Iar orașele secundare puternice și competitive sunt esențiale și pentru evoluția regiunii, întrucât propagă creșterea și dezvoltarea către localitățile învecinate. Deci, creșterea forței economice a municipiului Tîrgu Mureș nu ar avea efect pozitiv doar asupra târgumureșenilor, ci și asupra majorității locuitorilor din județ.
„Aceasta este, de fapt, esența dezvoltării: concentrarea creșterii în câteva centre și propagarea acesteia către zonele din jur, până când ce dezvoltarea ajunge în toate colțurile țării”, arată autorii studiului.

Tîrgu Mureș are un rol extrem de importat în zona centrului Transilvaniei. Iar „cele mai competitive orașe secundare sunt cele care se dovedesc cele mai pricepute în atragerea populației, a investițiilor și a turiștilor”, arată autorii lucrării Băncii Mondiale intitulată „Orașe-magnet: Migrație și navetism în România”.
Pe de altă parte, în România există 8 poli de creștere economică, adică 8 mari orașe, care concentrează aproape 22% din populație și generează aproximativ 53% din PIB-ul țării. Analizând zona de influență mai extinsă a celor opt poli de creștere (în acest caz, zonele aflate la distanță de o oră de condus în jurul polilor de creștere), devine și mai evidentă puterea acestor centre urbane: concentrează aproape 50% din populația României și generează aproximativ 75% din veniturile firmelor în România.

Deci, Tîrgu Mureș și alte orașe mai mici au deja un dezavantaj, căci nefăcând parte din rândul polilor de creștere, le este destul de greu să iasă de sub „gravitația” acestor poli.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.