Cea mai friguroasă noapte

La Târnăveni se vor înregistra în această noapte -22 grade celsius. Vremea se va mai încălzi în cursul zilei de marţi iar pe finalul săptămânii se va apropia de 1 grad celsius.

Capitala și 36 de județe sunt de luni sub cod portocaliu de ger, potrivit Administraţiei Naţionale de Meteorologie. În Oltenia, Muntenia, Dobrogea, Moldova, Transilvania şi în Maramureş, gerul se va intensifica, astfel încât minimele vor fi cuprinse, în general, între -29 şi -15 grade, iar maximele între -15 şi -10 grade.

„În această noapte se vor consemna cele mai scăzute temperaturi de la debutul acestei ierni, în România. La nivel național, se vor consemna—29 de grade, chiar—30 de grade Celsius în depresiuni, în estul Transilvaniei, iar în Capitală termometrele vor coborî până la—23 de grade Celsius. De asemenea, în restul teritoriului valorile termice vor fi, în medie, de—20 de grade Celsius. Zonele mai ferite de aceste temperaturi extreme sunt în vestul țării, acolo unde se află în vigoare o avertizare cod galben de ger. Practic, vorbim despre temperaturi mult sub nivelul normal al perioadei, chiar și cu 10 — 15 grade Celsius mai scăzute”, a declarat pentru Agerpres meteorologul Mihai Huștiu.

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis, luni, o avertizare cod portocaliu de ger, valabilă pentru 37 de județe, inclusiv Municipiul București, precum și o avertizare cod galben de temperaturi extrem de scăzute în cinci județe, valabile pe durata zilelor de 9 și 10 ianuarie.

Potrivit meteorologilor, atât luni, cât și marți, codul portocaliu va fi valabil în Oltenia, Muntenia, Dobrogea, Moldova, Transilvania și în Maramureș, unde gerul se va intensifica, astfel încât minimele vor fi cuprinse, în general, între—29 și—15 grade, iar maximele între—15 și—10 grade.

Avertizarea cod galben de frig va fi valabilă în zilele de 9 și 10 ianuarie în Crișana și în Banat. În aceste zone, vremea va fi geroasă îndeosebi în cursul nopților și al dimineților, când valorile termice se vor situa frecvent sub—15 grade.