Stirea zileiStiri locale

Conflictul dintre civilizații

cersetori

Cât de neputincios v-ați simți în fața unui munte de mâncare la care nu aveți acces deși vă e foame. Dar dacă copilul dvs. este în aceeași situație și știți că trebuie hrănit? Așa s-au simțit zecile de cerșetori în fața ispitelor culinare afișate în centrul municipiului Târnăveni timp de trei zile. Dacă în cazul celor mici majoritatea localnicilor au manifestat milă și uneori chiar au renunțat la mâncarea cumpărată, nu la fel ar fi trebuit să se întâmple și cu părinții acestora, care deși în putere de muncă au ales calea cea mai ușoară, deoarece așa au fost învățați de mici. Iar tradiția se perpetuează.

Din păcate de la un eveniment popular din centrul localității nu poate fi exclus nimeni. Chiar dacă o mare parte a cerșetorilor proveneau din Hărănglab sau din alte sate învecinate, acestora nu le putea fi îngrădit dreptul de a fi prezenți într-o zonă publică. Desigur că ei nu au doar drepturi, ci și obligația de a se conforma regulilor stabilite de societate, iar societatea este datoare să îi sancţioneze atunci când greşesc.

Statificarea claselor sociale de la noi face ca distracţia să fie percepută diferit de locuitorii unei comunităţi. Un festival care să îi mulţumească pe toţi este aproape imposibil de realizat, fiindcă gusturile diferă tot mai mult. Tocmai de aceea organizatorii trebuie să ia în serios varianta realizării unor Zile ale municipiului pentru mai multe categorii sociale, astfel încât evenimentul să reuşească să îi mulţumească pe cât mai mulţi. Desigur în aceste condiţii nu va mai fi nevoie de centrul oraşului, deoarece împărţite în grupuri mai mici, diversele categorii şi-ar găsi locul la instituţii de cultură sau pe terenuri de sport etc.

În capitalele vestice la evenimentele de acest gen nu vin vedete care trebuie plătite scump din bugetul comunităţii. Vedetele participă la spectacole realizate de privaţi care îşi finanţează cheltuielile prin vânzarea de bilete. La Zilele unui oraş vestic artiştii locali sunt cei care întreţin mereu atmosfera. Succesul unui festival de la noi nu este dat nici de artiştii care vin pe scenă şi nici de faptul că e închis centrul, ci doar că localnicii au un motiv de a se întâlni şi comunica. Iar de astfel de motive e nevoie mult mai des, nu doar odată pe an.

Concluzia este că pentru amăraţii care au mâncat resturile de pe mese se poate găsi o metodă mai demnă de a fi ajutaţi iar pentru cei care vor să participe la un eveniment trebuie create condiţii ca aceştia să se simtă relaxaţi şi nu într-o permanentă agasare din partea unor oameni lipsiţi de educaţie şi de multe ori lipsiţi de bun simţ.