Depozitul de deşeuri de la Sînpaul devine funcţional la începutul lunii februarie

Consiliul Judeţean Mureş se află pe ultima sută de metri în ceea ce priveşte încheierea procedurilor legate de funcţionarea depozitului de deşeuri de la Sînpaul. Având în vedere faptul că operatorul desemnat al depozitului zonal Sînpaul, Asocierea SC Iridex Group Import Export SRL – SC Servicii Salubritate Bucureşti SA va începe activitatea de depozitare din data de 06.02.2017, Consiliul Judeţean Mureş a invitat operatorii de salubrizare din judeţul Mureş, la o întâlnire informală cu operatorul desemnat al Depozitului zonal Sînpaul.

În cadrul întâlnirii de azi (11.01.2017) la care au participat peste 20 reprezentanți ai operatorilor de salubrizare precum și ai autorităților publice locale, au fost discutate atât aspecte privind derularea activităţilor specifice de depozitare, tariful de depozitare, transportul deşeurilor, fluxurilor şi cantităţilor de deşeuri care vor fi dirijate către noul depozit zonal, cât şi problemele financiare generate de obligativitatea aplicării, începând cu data de 01.01.2017, a taxei pentru fondul de mediu, de 80 lei/tona de deşeu depozitat, instituite prin OUG 31/2013 cu modificările ulterioare.

Referitor la acest aspect, reprezentaţii Consiliului Judeţean Mureş au informat participanţii că s-au întreprins deja demersuri instituţionale (către Ministerului Mediului, Administraţiei Fondului de Mediu, Ministerului Dezvoltării Regionale şi Fondurilor Europene, Uniunii Naţionale a Consiliilor Judeţene din România) prin care s-a solicitat fie amânarea introducerii acestei taxe (până la identificarea unei soluţii legislative adecvate asigurării clarităţii normei juridice) sau abrogarea acestei taxe. Însă, până la clarificarea acestor probleme, având în vedere că este o normă legală, această taxă trebuie instituită, colectată de la cetăţeni şi plătită mai departe către Administraţia Fondului de Mediu. Prin urmare autorităţile locale, după caz, vor fi nevoite să majoreze tarifele de salubrizare pentru a plăti suprataxa de 80lei/tonă.

În urma publicării normelor de aplicare a noi legi a achizițiilor publice în luna decembrie, Consiliul Judeţean Mureş pregăteşte documentaţia pentru serviciul de colectare a deşeurilor în cele 7 zone ale judeţului Mureş şi estimăm că în 2 luni vom demara procesul de licitație publică. În acest interval de timp toate cele 102 de unităţi administrativ teritoriale trebuie să aprobe prin hotărâre de consiliu textul documentaţiei de licitaţie.