Dispute pe tema unui indicator bilingv la intrarea în judeţul Alba dinspre Tîrnăveni

Ca urmare a acuzaţiilor făcute de deputatul Florin Roman legat de faptul că instalarea plăcuţelor bilingve de la limita dintre judeţul Mureş şi judeţul Alba ar fi ilegală, Consiliul Judeţean Mureş aduce o serie de clarificări.

În primul rând, indicatorul în discuţie se află montat pe raza teritorială a judeţului Mureş şi, conform Legii 215 a administraţiei publice locale, autoritatea judeţeană are obligaţia de a folosi inscripţionări bilingve atunci când populaţia care aparţine unei minorităţi naţionale depăşeşte 20% din numărul locuitorilor.

Reprezentanţii Consiliului Judeţean Mureş îi atrag atenţia deputatului Florin Romancă distrugerea indicatoarelor de semnalizare rutieră reprezintă o infracţiune.

„Românii şi maghiarii din judeţul Mureş au arătat că pot convieţui împreună, că se apreciază reciproc şi că pot depăşii evenimentele de tristă amintire din primăvara anului 1990 şi considerăm că cetăţenii judeţului Mureş s-au săturat ca acest subiect, al inscripţionării bilingve, să fie mereu folosit în lupta electorală a partidelor politice. Consiliul Judeţean Mureş comunică bilingv nu doar pentru a respecta o obligaţia legală, ci pentru că acesta este un semn de respect la adresa oricărei minorităţi etnice. Pe această cale îi îndemnăm şi pe ceilalţi preşedinţi de Consilii Judeţene să urmărească exemplul nostru şi să procedă la fel.” se spune în comunicatul Consiliului Judeţean Mureş.

Într-o declaraţie publică deputatul de Alba Florin Roman afirma următoarele:

„Unii nu se potolesc nicicum! Acest indicator montat la ordinul Consiliului Judetean Mures, la limita de judet dintre Alba si Mures este ilegal. Legea prevede inscriptii bilingve doar in localitatile/județele cu peste 20 la suta, populatie maghiara! Am solicitat Consiliului Judetean Alba sa indeparteze acest indicator ilegal, intrucat judetul Alba nu are peste 20 la suta populatie maghiara. Inteleg ca s-a cerut si in scris indepartarea lui! Daca nu se rezolva in termenul legal, o sa il scot eu! Oare chiar nu mai avem institutii ale statului roman?”

Un comentariu la „Dispute pe tema unui indicator bilingv la intrarea în judeţul Alba dinspre Tîrnăveni

  • 5 februarie 2018 la 16:04
    Permalink

    SA SE SCOATAAAA

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.