Gold

 • Accident la Cristeşti

  Pentru a vedea acest material trebuie sa fii client GOLD!

 • 2.0 Premiul festivalului judeţean de poezie a venit la Târnăveni

  Cea de a XXV-a ediție a Festivalului Concurs de Poezie „Romulus Guga” s-a desfășurat în perioada 18 – 20 octombrie 2017. La concurs au participat autori, indiferent de vârstă, membri sau nemembri ai Uniunii Scriitorilor sau ai altor uniuni de creație. Au fost admise în concurs volume de versuri, proză, teatru, publicistică, apărute în anii 2016 și 2017 și grupaje de versuri inedite, 5 – 10 poeme.

  Premiul festivalului i-a fost acordat poetei Claudia Vodă din Târnăveni pentru volumul „Al treilea anotimp”.

  Concursul a fost organizat de Consiliul Judeţan Mureş şi Asociaţia Nicolae Băciuţ pentru descoperirea, susţinerea şi promovarea valorilor cultural artistice şi profesionale.

 • Câţi deţinuţi au fost eliberaţi în Mureş

  Pentru a vedea acest material trebuie sa fii client GOLD!

 • 15 firme au oferit locuri de muncă la Târnăveni

  În data de 20 octombrie 2017, Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Mureş a organizat Bursa locurilor de muncă pentru absolvenți, care s-a desfăşurat în următoarele locaţii: la Hotel Tineretului – Tg. Mureş, la Casa de Cultură a Tineretului George Enescu – Reghin, la Hotel Korona – Sighişoara, Casa de Cultură Mihai Eminescu – Târnăveni și la sediul Punctului de lucru Luduș.

  Pentru participare la bursa au fost contactaţi 1180 angajatori posibili ofertanţi de locuri de muncă din care au participat 89, astfel: la Târgu Mureş – 43, Reghin – 10, Sighişoara- 15, Târnăveni – 15 și Luduș – 6.

  Oferta angajatorilor a fost de 1129 locuri de muncă, în următoarele meserii: lucrător comercial, barman, ospătar, bucătar, șofer, sudor, confecționer asamblor articole textile, tâmplar, muncitor necalificat, etc. iar pentru persoane cu studii superioare: farmacist, economist, contabil, manager proiect, specialist IT, inspector resurse umane, inginer instalații, inginer în construcții, inginer mecanic, inginer industria lemnului, inginer în textile, inginer producție, etc
  La bursă au participat 1138 persoane, din care 325 de absolvenți, iar 220 de absolvenți au fost selectaţi în vederea încadrării în muncă.

  56 persoane au fost angajate pe loc, dintre acestea 4 fiind persoane cu studii superioare.

 • 2.0 ! Iluminatul public din Târnăveni-cel mai performant din România!

  Primăria municipiului Târnăveni a primit premiul de excelență „Best Management Team”, la Gala Smart City Industry Awards 2017.

  Distincția a fost acordată pentru proiectul de modernizare a sistemului de iluminat public din Târnăveni. Implementarea acestuia a determinat scăderea semnificativă, cu peste 62%, a consumului achitat din bani publici. Prin acest proiect, s-a reușit performanța ca orașul cu cel mai ineficient sistem de iluminat public din Transilvania să se situeze în prezent pe prima poziție în România, într-o evaluare care include calitatea serviciilor oferite, scăderea consumului și a cheltuielilor aferente, alături de impactul pozitiv asupra mediului.

  Suntem onorați de această distincție și ne bucură recunoașterea oficială a primului proiect smart city din Târnăveni. Interpretăm premiul obținut ca un argument forte în implementarea strategiei integrate smart city în municipiul Târnăveni, proiect la care lucrăm din vara acestui an și pe care îl lansăm în dezbatere publică până la sfârșitul anului.

 • Ziua Armatei sarbatorita la Tarnaveni

  Primăria municipiului Tarnaveni organizează cu prilejul Zilei Armatei in data de 25 octombrie o paradă cu plecare din Parcul Primăriei. Alaiul va pleca la ora 11.45, spre monumentul Eroilor.

  La monument va avea loc depunere de coroane. Cei care doresc să participe la eveniment sau la depunerile de coroane sunt asteptati miercuri in Parcul Primariei.

 • Poluarea cu fumul provenit de la arderea resturilor vegetale revine ca în fiecare an

  A început din nou arderea resturilor vegetale. Ca în fiecare an proprietarii de gospodării îşi incendiază resturile vegetale din curţi, aceasta fiind cea mai simplă şi ieftină metodă de a scăpa de ele. Cu riscul de a provoca un incendiu, nu puţine fiind astfel de cazuri în anii trecuţi, majoritatea preferă să ardă frunzele şi ramurile căzute decât să achite o taxă suplimentară operatorului de salubritate pentru a ridica aceste deşeuri.

  Pe teritoriul municipiului Târnăveni arderea oricăror deşeuri şi reziduuri rămase din procesul de producţie precum şi a deşeurilor din gospodăriile cetăţeneşti şi din unităţile social administrative este interzisă. Pentru persoanele fizice amenzile sunt cuprinse de la 240 la 440 de lei iar pentru firme de la 880 la 2200 de lei. Cu toate acestea cerul Târnăveniului este plin din nou în fiecare seară de un fum înnecăcios şi asta deoarece pe lângă resturi vegetale mulţi mai aruncă pe foc şi alte tipuri de gunoaie. O măsură înţeleasă pe deplin de cei care locuiesc la case dar supărătoare pentru cei de la blocuri.

 • Un milion de stele la Tarnaveni

  Asociatia Caritas Mitropolitan Greco-Catolic Tarnaveni a organizat actiunea “Un Milion de Stele” in data de 19 octombrie 2017, de la ora 18, in Parcul din fata Casei de Cultura “ Mihai Eminescu”. Actiunea a fost una de solidaritate fata de cei nevoiasi si marginalizati sociali.

  „Aprinzand o candela impreuna cu noi, aprindem speranta unei vieti mai bune pentru cei mai necajiti si rostind impreuna “Tatal Nostru” depasim spatiul ingust al egoismului si gustam din bucuria comuniunii fraterne.” spun reprezentanţii asociaţiei într-un comunicat.

 • Cupa Târnavelor la box

  Cea de-a VI-a ediţie a Cupei Târnavelor la box a avut loc în data de 19 octombrie la Târnăveni.

  La turneul demonstrativ au participat cluburile CSM Sibiu, Stejarul Danes, CSM Campia Turzii, CS Turda, Voinţa Cluj, CSM Cluj Napoca, Universitatea Cluj, BC Gilău şi Ringbox Târgu Mureş. Turneul a început la ora 16.00. Intrarea a fost liberă.

 • Gala seniorilor la Casa de Cultura

  In data de 19 Octombrie 2017, incepand cu ora 15, Asociatia Caritas a organizat ”Gala Seniorilor”, un eveniment dedicat sarbatoririi Zilei Internationale a Persoanelor Varstnice, pentru seniorii Centrului de Ingrijire si Asistenta la Domiciliu Tarnaveni. Evenimentul s-a desfasurat in sala Femina a Casei de Cultura “ Mihai Eminescu.

  In cadrul evenimentului au sustinut reprezentatii Junii Tarnavei, Ansamblul Kokenyes, Clubul sportiv Dance Art si Scoala gimnaziala Avram Iancu.

 • A memorat datele cardului unui prieten şi a făcut numeroase cumpărături online

  Pentru a vedea acest material trebuie sa fii client GOLD!

 • Alte 24 de strazi in planul de asfaltare al Primariei Tarnaveni. Care sunt acestea !

  Primarul Sorin Meghesan a depus la Ministerul Dezvoltării Regionale proiectul pentru finanțarea următoarei etape de asfaltare, care cuprinde 24 de străzi din municipiul Târnăveni. Săptămâna aceasta, odată cu lucrările de pe „Crinului”, „Octavian Goga”, Eternității” și „Câmpului”, se finalizeaza asfaltarea lotului de 12 străzi din municipiu. Strazile incluse in urmatorul plan de asfaltare sunt:
  -Stelelor
  -Sticlarilor
  -Tractoristilor
  -Timisului
  -Recoltei
  -Plevnei
  -Mesteacanului
  -Marasesti
  -Progresului
  -Digului
  -Lacramioarei
  -Infratirii
  -Aviatiei
  -Paltinis
  -Morii
  -Albinei
  -George Cosbuc
  -Bazinului
  -Petru Maior
  -Codrului
  -Viticultorilor
  -Ciocarliei
  -Narciselor
  -Plugarilor

 • Alte două străzi asfaltate la Târnăveni

  Străzile Eternităţii şi Câmpului din Târnăveni au fost asfaltate. Covorul asfaltic a fost turnat în premieră pe cele două străzi din municipiu, pe care se va putea circula mult mai uşor de acum înainte. Administraţia locală continuă planul de reabilitări conform programului anunţat.

 • 2.0 ! Club al pescarilor sportivi de pe Valea Târnavei Mici

  Pescarii sportivi din Târnăveni sunt invitaţi vineri 20 octombrie de la ora 18:00 la Casa de Cultură pentru înfiinţarea unui club a pescarilor sportivi de pe valea Târnavei Mici. Toţi pasionaţii de pescuit sunt aşteptaţi la întâlnire.

 • 77% dintre biciclişti nu folosesc echipament de protecţie

  Pentru a vedea acest material trebuie sa fii client GOLD!

 • Două firme din Târnăveni în top 20 exportatori ai judeţului Mureş

  Conform informaţiilor de la Direcţia Judeţeană de Statistică Mureş în topul exportatorilor mureşeni după cifra de afaceri se află şi două firme care au activităţi la Târnăveni.

  Pe locul 5 în judeţ este SC ARTEMOB internațional (fosta SC Mobila Sovata SRL), fabrică a grupului francez PMH, situată în Sovata dar şi la Târnăveni, are o producţie de mobilă din lemn masiv destinată exportului.

  Pe locul 11, Ruck Ventilatoare a fost fondată în România, ca filială a companiei germane ruck Ventilatoren GmbH, Germania. Construite pe aceeași structură organizatorică, cele două companii sunt complementare și realizează împreună toate gamele de produse, în general ventilatoare si centrale de tratare aer.

  Cei mai mari 20 de exportatori mureşeni, în funcţie de cifra de afaceri pe piaţa externă, în primul semestru al anului 2017, conform informaţiilor primite de la Direcţia Judeţeană de Statistică Mureş sunt:

  Kastamonu România SA;
  Hirschmann România SRL;
  Azomureş SA;
  Cableteam SRL;
  Artemob International SRL;
  Gedeon Richter România SA;
  Sefar SRL;
  CIE Matricon SA;
  Sandoz SRL;
  Alpina Shoe Production SRL;
  Ruck Ventilatoare SRL;
  Cesiro SA;
  FM Allbright SRL;
  Romcab SA;
  GST Safety Textiles RO SRL;
  Vitafoam România SRL;
  GST Automotive Safety RO SRL;
  Monosuisse RO SRL;
  Durkopp Adler SRL;
  Larix Mobila SRL.

 • Parcul pentru sporturi cu motor de la Cerghid aproape de finalizare

  Lucrările la investiţia „Parc auto pentru sporturi cu motor”, proiect ce vizează realizarea unui complex de agrement şi sport pentru iubitorii sporturilor cu motor, pe teritoriul localităţilor Ungheni şi Sânpaul, judeţul Mureş sunt finalizate în proporţie de 90 %.
  Investiţia presupune construcţia unui circuit de viteză cu lungime totală de 3,7 km, precum şi lucrări aferente: drum de acces (DJ 151B – Parc auto), lucrări de protecţie şi siguranţă, boxe, tribună, parcări etc. Durata de execuţie a lucrărilor este de 8 luni.
  În anul 2016 Consiliul Judeţean Mureş a încheiat un nou contract pentru realizarea investiţiei după ce contractul iniţial de execuţie a lucrărilor, încheiat în anul 2011 cu SC Cooperativa Edile Appennino SCRL, a fost reziliat începând cu data de 24 iunie 2014. În luna februarie 2016 a avut loc executarea silită a fostului antreprenor, care nu a predat în mod voluntar amplasamentul lucrărilor. Anul trecut în data de 14 iunie Consiliul Judeţean a semnat un acord contractual pentru „Reactualizarea Proiectului tehnic nr.190.1/2009 şi finalizarea lucrărilor din cadrul proiectului Parc auto pentru sporturi cu motor” cu Asocierea S.C. Contranscom Construcţii Benţa S.R.L. – S.C. Beta Cops S.R.L. Valoarea contractului este de 20.998.354,34 lei fără TVA. În perioada scursă de la semnarea contractului s-au realizat expertize tehnice, s-a reactualizat proiectul tehnic şi au fost obţinute autorizaţiile şi avizele necesare pentru începerea lucrărilor.
  La nivelul Consiliului Judeţean Mureş se depun toate diligenţele pentru ca proiectele vechi ale judeţului care au fost blocate din cauza unor probleme apărute în derularea contractelor cu antreprenorii să fie finalizate în cel mai scurt termen posibil.
  În prezent, Consiliul Județean Mureș derulează o procedură de licitaţie care are ca obiect întocmirea unui studiu de oportunitate privind concesionarea complexului „Transilvania Motor Ring”. Potrivit caietului de sarcini ”considerăm că administrarea infrastructurii construite în cadrul proiectului se poate realiza în diverse moduri, din care amintim: înfiinţarea la nivelul Consiliului Judeţean Mureş a unui Serviciu de administrare a domeniului public, având ca obiect de activitate administrarea complexului „Transilvania Motor Ring”, înfiinţarea unei societăţi având ca unic acţionar UAT Judeţul Mureş, care va avea ca obiect de activitate administrarea complexului „Transilvania Motor Ring”, concesionare

 • Prezentări pentru liceeni din Târnăveni cu tema: „TU EȘTI IMPORTANT!”

  Jumătate de milion de tineri au fost influențați în luna octombrie prin Iniţiativa Globală pentru Tineret John Maxwell Team. Seria de evenimente au început pe plan mondial luni, 9 octombrie şi s-a încheiat duminică, 15 octombrie, în oraşele mari, dar şi în zonele rurale de pe plan internaţional.

  Iniţiativa Globală pentru Tineret este o mişcare internaţională care constă în sute de evenimente comunitare gratuite cu subiecte variate, cum ar fi dezvoltarea leadershipului, anti-abuz, stima de sine şi altele pentru a ajuta tinerii din comunităţile din jurul lumii să se dezvolte.

  În Târgu Mureș, Moldovan Dragoș Dacian, președinte al Fundației Buckner și membru certificat la John Maxwell Team România, împreună cu echipa sa, a organizat prezentări cu tema „TU EȘTI IMPORTANT!” în liceele de pe raza muncipiilor Târgu Mureș și Târnăveni, în perioada 9-17 octombrie 2017, și a vorbit unui număr de 1116 elevi despre cât de important este să se cunoască pe ei înșiși și propriile abilități, să fie conștienți de unicitatea și importanța lor în lume și să nu lase gândurile și convingerile negative să le influențeze viața și viitorul.

  „Prin Iniţiativa Globală John Maxwell Team, am avut ocazia să vorbim tinerilor de azi care sunt, de fapt, liderii de mâine.” a spus Moldovan Dragoș Dacian, președintele Fundației Buckner și membru Certificat John Maxwell Team. „Credem în potențialul tinerilor și credem în puterea lor de a schimba lumea în care trăiesc și de aceea am făcut o prioritate din a le insufla gânduri pozitive. Datorită interesului manifestat de cadrele didactice din licee față de tema dezvoltării personale, noi am extins derularea activităților din cadrul Săptămânii de Inițiativă Globală pentru Tineri și pe 16 și 17 Octombrie. Ne-a onorat să cunoaștem tineri frumoși și inteligenți dornici să cunoască mai multe lucruri despre cum pot fi lideri buni și influențe pozitive asupra celor din jurul lor. Ne-am bucurat de această oportunitate unică de a-i încuraja să se cunoască pe ei înșiși și să își urmeze visele.”

  Prezentările susținute în unitățile de învățământ liceal din Târgu Mureș și Târnăveni au fost organizate cu acordul și cu sprijinul Inspectoratului Școlar Județean Mureș cu care Fundația Buckner colaborează în baza unui Protocol de colaborare ce are ca obiectiv organizarea de acțiuni comune în beneficiul elevilor din județul Mureș.

 • 70% dintre pietoni traversează neregulamentar

  Pentru a vedea acest material trebuie sa fii client GOLD!

 • Peste 230 de locuri de muncă la bursa organizată vineri la Târnăveni

  Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Mureş va organiza BURSA LOCURILOR DE MUNCĂ PENTRU ABSOLVENȚI, în data de 20 octombrie 2017, începând cu ora 9,00, în următoarele locaţii:
  – Târgu Mureş, Hotel Tineretului, str. Nicolae Grigorescu, nr. 19;
  – Reghin, Casa de Cultură a Tineretului “George Enescu”, str. Republicii, nr. 2;
  – Târnăveni, Casa de Cultură “Mihai Eminescu”, str. Republicii, nr. 32;
  – Sighișoara, Hotel Korona, str. Zaharia Boiu, nr.12-14;
  – Luduș, la sediul punctului de lucru din str. Republicii, nr. 43.
  La acest evenimet și-au anunțat participarea până la această dată 72 agenți economici mureşeni care vor pune la dispoziție 904 locuri de muncă, (Tg. Mureş–444; Reghin – 66; Târnăveni–233; Sighișoara–154; Luduș – 7), din care 102 de locuri de muncă sunt pentru persoanele cu studii superioare.
  Meseriile oferite de angajatorii mureșeni sunt: lucrător comercial, barman, ospătar, bucătar, șofer, sudor, confecționer asamblor articole textile, tâmplar, muncitor necalificat, etc. iar pentru persoane cu studii superioare: farmacist, economist, contabil, manager proiect, specialist IT, inspector resurse umane, inginer instalații, inginer în construcții, inginer mecanic, inginer industria lemnului; etc.
  Scopul acestei burse este acela de a facilita accesul absolvenților la posturile disponibile și de a face posibila interacțiunea directă a acestora cu angajatorii, iar absolvenții vor lua contact cu cerințele agenților economici precum și cu oferta de locuri de muncă vacante.
  La bursa pot participa și alte categorii de persoane aflate în căutarea unui loc de muncă sau care doresc să se reorienteze profesional.
  Bursa locurilor de muncă are ca obiectiv creșterea gradului de ocupare prin corelarea cererii cu oferta de locuri de muncă.
  Acțiunea urmărește atât informarea persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă cu privire la măsurile destinate stimulării ocupării forței de muncă de care pot beneficia gratuit prin intermediul serviciului public de ocupare, cât și informarea angajatorilor cu privire la măsurile de stimulare a ocupării forței de muncă de care pot beneficia angajând persoane înregistrate în evidențele agenției.

 • Bursa locurilor de muncă pentru absolvenţi

  Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Mureş vă invită să participați la BURSA LOCURILOR DE MUNCĂ PENTRU ABSOLVENȚI, eveniment care se va organiza în data de 20 octombrie 2017, începând cu ora 9,00, la Târnăveni, la Casa de Cultură “Mihai Eminescu”, str. Republicii, nr. 32;

  Obiectivul principal al acestui eveniment îl constituie creşterea gradului de ocupare pentru absolvenţi, nefiind excluse alte categorii de persoane aflate in căutarea unui loc de muncă prin întâlnirea directă a cererii cu oferta de locuri de muncă, in condiţiile unei concurenţe loiale transparente, care să permită realizarea unui echilibru între acestea.

  AJOFM roagă agenţii economici care dispun de locuri de muncă vacante să-și anunţe intenţia de participare prin depunerea Situației locurilor de muncă vacante, cu mențiunea “pentru bursă” la sediile Agenţiilor Locale şi Punctelor de lucru: la Târnăveni, Str. Vasile Milea, nr. 2, tel: 0265/444686; sau prin poşta electronică la adresa ajofm@ms.anofm.ro, cu specificarea localităţii în care se doreşte participarea la bursă.

  Sunt invitaţi la această acţiune toţi angajatorii care au nevoie de forţă de muncă şi şomerii, pentru a-şi găsi un loc de muncă.

  Persoană de contact pentru informaţii suplimentare doamna Pop Ramona Tatiana, tel. 0786198863.

 • Un milion de stele la Târnăveni

  Asociatia Caritas Mitropolitan Greco-Catolic Tarnaveni anunta actiunea “Un Milion de Stele” in data de 19 octombrie 2017, ora 18, in Parcul din fata Casei de Cultura “ Mihai Eminescu”. Actiunea este una de solidaritate fata de cei nevoiasi si marginalizati sociali.

  Aprinzand o candela impreuna cu noi, aprindem speranta unei vieti mai bune pentru cei mai necajiti si rostind impreuna “Tatal Nostru” depasim spatiul ingust al egoismului si gustam din bucuria comuniunii fraterne. spun reprezentanţii asociaţiei într-un comunicat.

  Un alt eveniment organizat in data de 19 Octombrie 2017, incepand cu ora 15, de către Asociatia Caritas este ”Gala Seniorilor”, eveniment dedicat sarbatoririi Zilei Internationale a Persoanelor Varstnice, pentru seniorii Centrului de Ingrijire si Asistenta la Domiciliu Tarnaveni. Evenimentul se desfasoara in sala Femina a Casei de Cultura “ Mihai Eminescu.

 • 2.0 ! O singură firmă târnăveneană din întreg judeţul a obţinut finanţare în programul Comerţ 2017

  Spre sfârșitul săptămânii trecute, Ministerul pentru Mediul de Afaceri, prin Direcția de Antreprenoriat și Programe pentru IMM (DAPIMM), a publicat lista aplicanților admiși la finanțare în cadrul Programului Comerț 2017 (denumirea completă: Programul de dezvoltare a activităţilor de comercializare a produselor şi serviciilor de piaţă). Din județul Mureș a fost admisă o singură firmă! Aceasta deși 200 de firme au fost admise pentru finanțare. Din județul Cluj au obținut finanțare 24 de firme, din Brașov trei firme, din Sibiu trei firme, din Alba două firme…

  O singură firmă a fost selectată pentru finanțare: SC Dovira SRL, care a solicitat 250.000 de lei, iar suma a fost aprobată (aproximativ 55.000 de euro).
  Dovira SRL e din Târnăveni și are domeniul de activitate Baruri și alte activități de servire a băuturilor.

  Programul Comerț 2017 a fost lansat în luna august. Firmele mici și mijlocii (IMM) din toată țara, cu vechime de cel puțin un an, au putut obține fonduri nerambursabile de maximum 250.000 de lei (circa 55.000 euro) de la stat, pentru o serie întreagă de activități CAEN. Prin Programul de dezvoltare a activităţilor de comercializare a produselor şi serviciilor de piaţă, beneficiarii eligibili vor primi un ajutor financiar nerambursabil de maximum 90% din valoarea totală a cheltuielilor eligibile efectuate (fără TVA), dar nu mai mult de 250.000 lei pentru fiecare beneficiar.
  Aceasta înseamnă că la final beneficiarul va trebui să suporte restul de minimum 10% din valoarea investiției eligibile, plus întreaga TVA (deductibilă pentru firmele cu cod de TVA).
  Partea de ajutor nerambursabil, de maximum 250.000 de lei va fi decontată de stat după ce antreprenorul efectuează cheltuielile din resursele sale.
  Prin implementarea programului în perioada 2017-2020 Guvernul estimează acordarea de ajutor de minimis unui număr de maxim 800 de beneficiari, din care 200 de beneficiari în anul 2017.

  Sursa: Punctul

 • Populare cu crap pe râul Mureş

  Asociaţia Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi Mureş a organizat o acţiune de populare cu crap a râului Mureş.
  Popularea s-a facut cu puiet de crap de-o vara, pe raul Mures in mai multe locatii, intre localitatile Cristesti si Petelea.
  Unde accesul la apa era mai dificil, pestii au fost transportati in saci cu oxigen.

 • Vindeau ilegal tutun pe internet

  Pentru a vedea acest material trebuie sa fii client GOLD!

 • Se sistează apa

  Pentru a vedea acest material trebuie sa fii client GOLD!

 • Accident pe strada Armatei

  Pentru a vedea acest material trebuie sa fii client GOLD!

 • Incendiu la o casă în Cetatea de Baltă

  Pentru a vedea acest material trebuie sa fii client GOLD!

 • Reportaj inedit Press One la Cucerdea. „Augustus Maximus”, viceprimarul care a trădat de două ori alianța PSD-ALDE

  Comuna Cucerdea a devenit cunoscută în întreaga ţară după ce în premieră consilierii locali şi-au redus indemnizaţiile la câţiva lei pe lună. Cum era de aşteptat au apărut însă şi opiniile negative venite de cealaltă parte a baricadei politice. Site-ul Press One a realizat un reportaj deosebit de interesant în comuna Cucerdea.

  În acea noapte, nea Augustin Maxim nu se odihnise prea bine. S-a tot întors de pe o parte pe alta. Trecuse binișor de 70 de ani, dar în politică mergea încă de-a bușilea.

  Intrat de 12 luni în partidul lui Tăriceanu, trădase deja o dată idealurile ALDE. Acceptase funcția de viceprimar al comunei Cucerdea (Mureș) în ciuda împotrivirii colegilor din organizația locală.

  Se gândise la binele lui, la faptul că pensia nu e niciodată îndestulătoare și că o indemnizație de „vice”, într-o localitate cu mai puțin de trei mii de suflete, e egală cu un punct din coeficient (1.450 de lei) înmulțit cu trei. Adică 4.350 de lei, salariul brut.

  Şi, de aici, punctul de inflexiune pe curba vieții încă crudului om politic.

  Acum, participarea la treburile cetății îl obliga la un nou compromis. Trebuia să se gândească și la ceilalți, adică la „dușmanii” din PNL, care-l ademeneau să treacă în tabăra lor pentru o frumoasă majoritate în Consiliul Local.

  Din nouă consilieri, patru sunt liberali, doi de la PSD și trei de la ALDE. Cu el, balanța s-ar înclina în favoarea urmașilor Brătienilor. Sau, mă rog, a celor care-l urmează pe primarul din Cucerdea, și el liberal, aflat la primul mandat.

  În zori, cocoșii din ogradă i-au ghicit frământările. Au cântat de exact trei ori. „Augustus Maximus” s-a îmbrăcat liniștit și a așteptat importanta ședință care urma să schimbe configurația politică a micii comune mureșene.

  Citeşte întreg materialul pe PRESS ONE

 • Se continuă asfaltarea drumului Târnăveni-Iernut

  Primarul Sorin Megheşan anunţă că se vor continua lucrările de asfaltare la drumul Târnăveni-Iernut.

  „Într-o discuție telefonică purtată cu responsabili din conducerea Companiei Naţionale de Administrare a Infrastructurii Rutiere am fost informat că, în câteva zile, începe asfaltarea a 4 kilometri din drumul Târnăveni-Iernut. Se va lucra între km 29-33, din Târnăveni până la intrarea în Cucerdea” a postat primarul Sorin Megheşan pe pagina sa de Facebook.

 • Activitatea de videochat este tot mai căutată. România a devenit lider mondial în domeniu

  Pentru a vedea acest material trebuie sa fii client GOLD!

 • Cupa Târnavelor la box

  Cea de-a VI-a ediţie a Cupei Târnavelor la box va avea loc în data de 19 octombrie la Târnăveni. La turneul demonstrativ vor participa cluburile CSM Sibiu, Stejarul Danes, CSM Campia Turzii, CS Turda, Voinţa Cluj, CSM Cluj Napoca, Universitatea Cluj, BC Gilău şi Ringbox Târgu Mureş. Turneul va începe la ora 16.00. Intrarea va fi liberă.

 • Întâlnirea anuală a tinerilor din Arhiepiscopia Alba Iuliei – Aiud 2017

  Sâmbătă, 7 octombrie a.c., în municipiul Aiud, a avut loc Întâlnirea anuală a tinerilor din Arhiepiscopia Alba Iuliei. Acest eveniment este organizat în fiecare an de către Eparhia Alba Iuliei, prin purtarea de grijă a Părintelui Arhiepiscop Irineu și reunește peste 1.000 de tineri din județele Alba și Mureș. La această întâlnire, ajunsă la ediția aVII-a, au participat și tineri liceeni din Protopopiatul Târnăveni însoțiți de doamele profesoare Maria Hârșan, Mădălina Constantin și Părintele Marius Filip. Scopul întâlnirii este reprezentat de crearea unui cadru propice în care tinerii să găsească modele pentru formarea lor spirituală și intelectuală și să își împărtășească unii altora experiențe edificatoare care să îi umple de bucurie și de sens.
  Ținând seama de tematica Anului comemorativ Justinian Patriarhul și al apărătorilor Ortodoxiei în timpul comunismului, Întâlnirea anuală a tinerilor s-a desfășurat sub genericul „Martirii temnițelor comuniste – modele pentru tinerii de azi” și l-a avut ca invitat special pe părintele Nicolae Bordașiu, fost deținut politic care a trecut prin închisoarea de la Aiud în cei zece ani de detenție. Părintele Nicolae le-a împărtășit participanților din experiențele formatoare prin care a trecut Sfinția Sa și i-a conștientizat de responsabilitatea ce le revine în păstrarea memoriei martirilor care s-au jertfit în temnițele comuniste pentru cele mai înalte idealuri ale credinței noastre și ale poporului român.
  Evenimentul a debutat la ora 10:00, prin oficierea slujbei de Te-Deum de către Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Irineu, pe esplanada din fața bisericii cu hramul „Sfinții Trei Ierarhi” din centrul municipiului Aiud. După momentul de rugăciune și de mulțumire aduse lui Dumnezeu, Ierarhul nostru a adresat cuvântul său către tineri. În continuare, cei peste 1.000 de tineri, grupați pe cele 10 protopopiate ale Eparhiei, au pornit într-o procesiune comemorativă spre Memorialul Aiudului și spre Schitul „Înălțarea Sfintei Cruci”, unde a avut loc o slujbă de pomenire pentru toți martirii neamului românesc.
  Din incinta Schitului, purtând portretele mai multor mărturisitori din temnița Aiudului, tinerii au continuat procesiunea pe Drumul ostașilor până în apropierea închisorii din Aiud, pe Stadionul municipiului. Aici, s-a desfășurat conferința cu tema „Martirii temnițelor comuniste – modele pentru tinerii de azi”, susținută de către părintele Nicolae Bordașiu în dialog cu jurnalistul Claudiu Târziu. După conferință, a avut loc agapa tinerilor, urmată de un moment muzical patriotic și folcloric, susținut de către Cătălin Hașa, și de concertul interpretei Adda.
  Mulțumim doamnelor profesoare pentru implicarea în realizarea acestui eveniment.

  Pr. Prot. Sergiu Dumitru

  Mai multe imagini AICI.

 • În zilele următoare se vor efectua mai multe lucrări de reabilitare

  Primăria municipiului Târnăveni îi anunţă pe conducătorii auto că lucrările de reabilitare care se vor efectua în zilele următoare sunt:

  In data de 13.10.2017 se vor executa lucrari de asfaltare in cart. 1 Decembrie 1918 (prima intrare dinspre oras).

  In perioada 16-17.10.2017 se vor executa lucrari de asfaltare pe strada Eternității.

  In data de 18.10.2017 se vor executa lucrari de asfaltare pe strada Câmpului.

  Administraţia locală îşi cere scuze locuitorilor pentru inconveniente şi vă mulţumeşte pentru înţelegere.

 • Măsuri de prevenire a incendiilor la utilizarea mijloacelor de încălzit, în perioada sezonului rece

  Având în vedere perioada sezonului rece care determină utilizarea mijloacelor de încălzire pentru locuinţe şi spaţii de lucru, precum şi faptul că folosirea necorespunzătoare a acestora generează incendii, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă “Horea” al judeţului Mureș recomandă cetăţenilor care utilizează sobe sau aparate ori mijloace electrice de încălzire, să respecte următoarele măsuri specifice de prevenire a unor evenimente ce se pot solda cu mari pagube materiale sau chiar pierderi de vieţi omeneşti:
  • Verificaţi integritatea aparatelor şi mijloacelor de încălzire electrice, iar în cazul în care acestea sunt defecte, reparaţi-le cu ajutorul unui specialist sau cumpăraţi-vă altele noi;
  • NU aşezaţi aparatele de încălzire electrice în apropierea materialelor combustibile;
  • NU aşezaţi materiale combustibile pe mijloacele de încălzire electrice;
  • Decuplaţi aparatele de încălzire electrice înainte de a părăsi locuinţa sau de a adormi.
  • Asiguraţi verificarea, curăţarea şi repararea, dacă este cazul, a coşurilor de fum de către o persoană specializată;
  • NU folosiţi decât materialul combustibil pentru care a fost destinată soba şi evitaţi supraîncărcarea acesteia;
  • NU folosiţi soba decât cu uşiţa închisă;
  • Aşezaţi o tăviţă metalică în faţa sobei, în dreptul uşiţei;
  • NU aşezaţi în apropierea sobei sau pe aceasta materiale combustibile;
  • Stingeţi focul din sobă înainte de a părăsi locuinţa;
  • NU adormiţi niciodată înainte de a vă asigura că focul din sobă este stins;
  NU lăsaţi copiii nesupravegheaţi pe timpul funcţionării sistemelor de încălzire (sobe ori aparate de încălzire electrice).
  Compartimentul Informare şi Relaţii Publice al I.S.U. Mureș

 • Autospeciale de pompieri din Anglia pentru Cetatea de Balta si Cenade

  În perioada 15-20.10.2017 o delegaţie formată din 15 persoane din Marea Britanie şi Germania se află în vizită la I.S.U. ,,HOREA,, al jud. Mureş. Aceştia fac parte din organizaţia ,, Operation Sabre,, organizaţie care desfăşoară activităţi umanitare. Pe lângă acestea ,,Operation Sabre,, a adus peste 30 de autospeciale de pompieri şi echipamente de protecţie pentru dotarea serviciilor profesioniste şi voluntare pentru situaţii de urgenţă din judeţ.
  Ca element de noutate la această vizită, pe lângă predarea a două autospeciale comunelor Ceuașu de Câmpie și Miheșu de Câmpie din județul nostru delegația va preda 3 autospeciale de stins incendii comunelor Mărtiniș (jud. Harghita) și Cetatea de Baltă și Cenade (jud. Alba).
  Joi, 19 Octombrie 2017 de la ora 14:00 are loc ceremonia de predare autospecialelor pentru Cetatea de Baltă si Cenade.

 • (P) Magazinul „La Vio’lette” se deschide pentru dumneavoastră

  Incepand cu joi, 12 Octombrie 2017, magazinul „La Vio’lette” se deschide pentru dumneavoastra. Am creat o ambianta placuta, primitoare si pozitiva. Ne axam pe articole comode, practice, materiale de calitate, care ofera confort si o stare de bine.

  Va asiguram varietate si diversitate: multiple articole vestimentare , incaltaminte din piele naturala si piele ecologica, posete, lenjerie intima, uleiuri esentiale si articole pentru casa (prosoape, lenjerii pat, fete masa, saboti casa).

  Magazinul este situat pe strada Republicii numarul 83 1b (langa farmacia Richter) si programul de functionare este de luni pana vineri 09:00- 18:00, sambata 09:00- 13:00. Va invitam sa ne vizitati in speranta ca va oferim o experienta placuta, articole potrivite nevoilor dumneavoastra si ne dorim sa va convingem sa reveniti constant in magazin.

 • S-au pus în vânzare biletele la teatru

  Spectacolul Menage a trois, după Neil Simon, este o comedie care s-a bucurat de un mare succes atat in tara, cat si in comunitatile romanesti din diaspora. Succesul acestui spectacol e rezultatul unui text bun, a unei distribuții pe măsură și a unei montari moderne și curajoase.

  Menage a trois s-a jucat la Paris, Bruxelles, Heidelberg, Munchen, Frankfurt, Stuttgart si are invitatii, carora le va da curs in toamna la Dublin, Ankara si Zurich.
  Spectacolul va avea loc pe data de 7 Noiembrie la Casa de Cultură din Târnăveni de la orele 19. Prețul unui bilet este 20 Lei. Biletele se pot cumpăra de la Casa de Cultură începând de joi între orele 9-17.

 • Un tractor a căzut peste o persoană la Cucerdea

  Pentru a vedea acest material trebuie sa fii client GOLD!

 • Un bătăuş urmărit internaţional arestat

  Pentru a vedea acest material trebuie sa fii client GOLD!

 • Primăria vrea fonduri nerambursabile pentru proiectul “Spune NU coruptiei – etică şi integritate în fiecare zi”

  Autoritatea locală din Târnăveni intenţionează să acceseze fonduri nerambursabile prin intermediul Programului Operaţional de Capacitate Administrativă pentru sprijinirea măsurilor referitoare la prevenirea corupţiei la nivelul autorităţilor şi instituţiilor publice locale. Obiectivul general al proiectului se referă la prevenirea corupţiei, creşterea transparenţei, eticii şi integrităţii în cadrul autorităţilor şi instituţiilor publice din Târnăveni prin implementarea unor măsuri de prevenire a corupţiei, aplicarea unitară a mecanismelor, procedurilor şi normelor de etică şi integritate precum şi îmbunătăţirea cunoştinţelor şi a competenţelor în ceea ce priveşte prevenirea corupţiei.

  În cadrul proiectului se intenţionează creşterea nivelului de educaţie anticorupţie pentru personalul din autorităţile şi instituţiile publice.

  Grupul ţintă al proiectului va fi compus din persoane în funcţii de conducere şi de execuţie care provin din autorităţi şi instituţii publice locale dar şi aleşii locali – consilieri, primar, viceprimar din Târnăveni.

  Consiliul local Târnăveni a aprobat cota de cofinantare de 2% din valoare eligibila a acestui proiect care este de aproximativ de 6000 de lei. Valoarea totală a proiectului este de 299.277 de lei.

  Mai multe detalii AICI.

 • Gemul de ardei iute și cel de gogonele de la Hetiur-adevărate curiozități la Expoziția Agroalimentare de Produse Românești de la Târgu Mureș

  Gemul de ardei iute și cel de gogonele, produse de familia Cristurean din satul Hetiur, au constituit o atracție a Expoziției Agroalimentare de Produse Românești de la Târgu Mureș, organizată de ziua națională a produselor agroalimentare românești, la care participă peste 60 de producători locali.

  ‘Am venit cu o gamă largă de conserve pentru iarnă și anume, zacuscă cu vinete, zacuscă cu fasole, zacuscă cu ciuperci, din gama murăturilor am venit cu gogoșari cu conopidă, ardei iute murat, castraveți murați, fasole în bulion și sfeclă roșie murată. Avem și gemuri, gemul de ardei iute și gemul de gogonele. Gemul de ardei iute se folosește ca un sos aferent fripturilor, se potrivește foarte bine cu brânzeturile afumate, este o combinație perfectă între dulce-iute-acrișor, este un echilibru perfect. Toate rețetele au fost adaptate astfel încât să nu se mai găsească nicio altă rețetă asemănătoare pe piață. Noi încercăm să facem produse cât mai gustoase pentru clienții care sunt din ce în ce mai mulți’, a declarat, marți, pentru AGERPERS, Ana-Maria Cristurean din Hetiur, inginer horticol de profesie.
  Aceasta a precizat că familia sa prezintă la târgul de la Târgu Mureș trei produse unice — zacusca cu miere, gemul de ardei iute și gemul de gogonele — produse care nu sunt la îndemâna oricui și pe care dorește să le ateste.
  Ana-Maria Cristurean a arătat că familia sa deține, la Hetiur, 6 hectare de teren cultivat cu legume, 3 solarii și culturi în spațiu protejat.
  ‘La noi procesul este de la sămânță până la borcan. Comenzile cresc de la un an la celălalt, iar producția de legume verzi pe care o vindem scade tot mai mult, fiindcă ne focusăm pe produse finite’, a subliniat Ana-Maria Cristurean.

  AGERPRES

 • Tradiţionalul concert de colinde „Florile Dalbe”

  Tv-AS organizeaza si anul acesta concertul de colinde si obiceiuri de iarna „Florile Dalbe” 2017. Spectacolul va avea loc la Casa de Cultura in data de 10 decembrie de la ora 16.00. Vor participa:
  -Corala preoteasca Sacra Armonia a protopopiatului ortodox Tarnaveni
  -Grupul vocal Muresencele – Dorina Oprea, Leontina Pop, Dorina Grad, Maria Santean Faghiura
  -Mihaela si Ciprian Istrate
  -Grupurile vocale Stejarul si Flori de Nalba din Danes
  -Junii Cetatii din Rupea
  -Grupul vocal Cununita-Iulia Maier, Raluca Focsan Bogatean, Larisa Man, Alfred Garduli
  -Corul Bisericii Ortodoxe Adamus
  -Ansamblul Coronita din Solovastru
  -Grupul folcloric barbatesc condus de Andrei Romanica

  Parteneri ai evenimentului sunt Primaria municipiului Tarnaveni si Protopopiatul Ortodox Tarnaveni. Realizator este Ioan Burdulea. Intrarea va fi libera.

 • Accident între un autobuz și un camion în Botorca

  Pentru a vedea acest material trebuie sa fii client GOLD!

 • Şedinţă extraordinară de consiliu

  Consiliul local Târnăveni s-a întrunit luni în şedinţă extraordinară pentru a discuta trei proiecte aflate pe ordinea de zi. Primul punct s-a referit la aprobarea Proiectului “Spune NU coruptiei – etica si integritate in fiecare zi” si a cotei de cofinantare de 2% din valoare eligibila a acestui proiect. Consilierii au votat în favoarea acestui proiect. Următorul punct de pe ordinea de zi prevedea aprobarea impozitelor si taxelor locale pentru anul 2018 dar acest proiect a fost amânat.

  Ultimul punct pe ordinea de zi prevedea aprobarea documentatiilor de atribuire pentru delegarea gestiunii prin concesiune a unor activitati specifice serviciului public de salubrizare, proiectul fiind aprobat.

  Mai multe detalii găsiţi AICI.

 • „Menage a trois” la Târnăveni

  Spectacolul Menage a trois, după Neil Simon, este o comedie care s-a bucurat de un mare succes atat in tara, cat si in comunitatile romanesti din diaspora. Succesul acestui spectacol e rezultatul unui text bun, a unei distribuții pe măsură și a unei montari moderne și curajoase.
  Menage a trois s-a jucat la Paris, Bruxelles, Heidelberg, Munchen, Frankfurt, Stuttgart si are invitatii, carora le va da curs in toamna la Dublin, Ankara si Zurich.

  Spectacolul va avea loc pe data de 7 Noiembrie la Casa de Cultură din Târnăveni de la orele 19. Prețul unui bilet este 20 Lei.

  Doi ziarişti faliti (actori – Ioan Isaiu și Sorin Misirianțu) vor să vândă un ziar cu un nume care ar putea fi chiar cel al destinului lor financiar – Colaps. Unul dintre ei iese cu doamna în vârstă care le închiriază apartamentul, pentru a scuti banii de chirie. În apartamentul de vizavi se mută o tânără superbă (actriţă – Anca Lăcusteanu). Unul dintre ziariști face o pasiune nebună pentru tânăra vecină. Din acest moment, lucrurile se complică. Piesa este o comedie irezistibilă, de o ora si douăzeci de minute.

  IOAN ISAIU – un actor complet – de teatru și film. A jucat în multe producții ale trustului Media Pro – Secrtetul Mariei, Ingerasii, Aniela, Vocea inimii, Feedback, Rating – și în mai multe spectacole de teatru – Trei ciudați, după Yasmina Reza, Conu Leonida față cu reacțiunea, la Teatrul din Ruse, La mine sau la tine, de Sorin Misirianțu, Hai s-o ucidem pe Matilda, Visul unei nopti de vara, Tom Pain, Tiganiada, Trainspotting.

  ANCA LĂCUSTEANU poate fi văzută în spectacolele Shakespeare, I love you, Norway. Today, Edith Piaf, Serbia, mon amour, Improvizacii, Poveste sexuala pentru pian si orchestra. Este studentă la Academia de Teatru din Londra.

  SORIN MISIRIANȚU – A jucat în filmul Funny Money, alături de Armand Assante, Chevy Chase, Robert Loggia, joacă în Amadeus, Peer Gynt Rockstar, Trei ciudați, Cerere în căsătorie, Sex, Drugs & Rock`n Roll, Ca la nebuni, Richard al III-lea, opera-rock, Trainspotting, Dac-aș fi rege.
  Este și regizorul acestei piese și al mai multor spectacole de la Teatrul Național, din țară și străinătate.

 • (P) ÎNCEPE ȘCOALA, ÎNCEPE LECTURA

  După o vară lungă și odihnitoare te așteptăm să-ți reîmprospetezi cunoștințele de limbă germană împreună cu noi. Fie că ești elev sau adult, noi te așteptăm la cursurile noastre.
  În grupe de 8-10 persoane învățăm împreună germană.
  Cum vor fi orele? Interactive, cu mult joc și comunicare.
  De ce în grup? Pentru că ora trece mai repede în gașcă, folosind metode interactive și nu în ultimul rând tariful este și el mai avantajos.
  Unde? La Centrul Victoria vis a vis de Lidl.

  INFORMAȚII:
  Tel. 0740-934-669
  Mail. info@abcdeutsch.ro
  Facebook: abcDeutsch @cursurigermana

  COPII:
  Nivel A1 (începător)
  Nivel A2 (cunoștințe de bază)
  Nr. minim de copii pentru un grup (oricare nivel): 10
  Grupurile se formează astfel:
  – cls. I.+II.
  – cls. III.+IV.+V.
  – cls. VI.+VII.+VIII.
  Frecvența ședințelor: 1×1 sau 1,5 ore/ săptămână

  ADULȚI:
  Nivel A1.1 și A1.2 (începător)
  Nivel A2.1 și A2.2 (cunoștințe de bază)
  Nivel B1.1 și B1.2 (utilizator avansat)
  Nivel B2.1 și B2.2 (utilizator independent)
  Nr. minim de persoane pentru un grup, la oricare modul: 8
  Frecvența ședințelor: 2×3 ore/ săptămână

 • Sărbătoarea Recoltei la Bobohalma

  Şcoala Primară „Decebal“ – Bobohalma, în parteneriat cu Primăria Municipiului Târnăveni şi Consiliul local au organizat evenimentul tradiţional „SĂRBĂTOAREA RECOLTEI“, Ediția a II-a în data de 8 OCTOMBRIE 2017, de la ora 13:00 la Căminul Cultural Bobohalma.

  Ţinuta obligatorie a fost portul popular.
  Organizatori evenimentului au fost: prof. înv. primar Mirela Deteşan, prof. înv. primar Dana Lupean şi consilierul local Merinuța Stroia.

  SĂRBĂTOAREA RECOLTEI este prilej de sărbătoare a toamnei şi a roadelor acestui frumos anotimp, uneşte oamenii cu voie bună, iubitori de preparate tradiționale din cămara bunicii, iubitori de joc şi port popular.

 • Două şcoli din Târnăveni în topul absenţelor în judeţul Mureş

  Anul trecut școlar, la nivelul județului Mureș s-au înregistrat peste 2.300.000 de absențe, adică cu vreo 200.000 mai puține decât acum doi ani. Totuși, situația nu este neapărat îmbucurătoare: în ultimii ani elevii au chiulit tot mai mult.

  Topul școlilor cu cele mai multe și mai puține absențe per elev arată în felul următor (semestrul II, 2016 – 2017) la nivel gimnazial.

  Pe locul 1 la nivel judeţean la absenţe se află Școala Gimnazială „Vasile Moldovan” din Târnăveni cu 71 de elevi, 7.830 de absențe, 110, 28 absențe per elev.

  A doua poziţie este ocupată de Școala Gimnazială Zagăr – 65 de elevi, 5.797 de absențe, 89,18 absențe per elev.

  Locul 3 în judeţ revine Târnăveniul cu Școala Gimnazială Nr. 3 – 134 de elevi, 8.990 de absențe, 67,09 absențe per elev.

  În ultimii ani, reţeaua şcolară s-a diminuat constant. În medie, se desființează anual 5 – 6 şcoli mureşene. Efectivele de copii, din păcate, scad anual cu 1.000, uneori chiar cu 1.500 de elevi.

  Fuga de la ore este o problemă predominant emoţională (evadare fizică şi psihologică din situaţia percepută ca traumatizantă). Semnal tardiv al existenţei unor probleme. Reducere a ataşamentului şi a integrării, identificare scăzută cu obiectivele şi aspiraţiile grupului. Absenteismul generează insuccesul şcolar şi deseori conduce la depresie, consum de toxice legale şi ilegale, acte delictuale. De asemenea, reprezintă un prim pas spre abandonul şcolar şi părăsirea timpurie a sistemului de educaţie”.

  Sursa: Punctul

 • Simpozion “Arta de A Fi Părinte”

  În conditiile în care România deține în continuare primul loc în ceea ce privește mortalitatea infantilă și maternă în Europa, Asociația Moașelor din România deschide un dialog de educare a viitoarelor moaşe, cât şi a viitorilor părinţi, prin intermediul Simpozionului “ Arta de A Fi Părinte “ , simpozion care s-a desfăşurat pentru prima dată în perioada 06-07 octombrie în Tîrnăveni.

  Simpozionul și-a propus să aducă în discuție problemele precum lipsa de educație în rândul publicului în ceea ce privește sănătatea sarcinii și a îngrijirii nou-născutului, toate aspecte ce pot fi soluționate printr-o mai mare valorificare a cunoștințelor moașelor și integrarea lor mai bună în sistemul de sănătate din țara noastră.

  La simpozion au participat reprezentante ale moașelor din România printre care s-au numărat:

  Vania Limban, moaşă şi expert în conceptul Green Parenting şi sănătate intimă. Este fondatorul Active Family Center din Bucureşti şi unul din fondatorii ONG-ului Sănătate pentru Viaţă.

  Mirela Gherghina – moaşă Asociaţia Moaşelor din România.

  Simpozionul “ Arta de A fi Părinte “s-a adresat atât specialiștilor, cât și unui public larg, părinți interesați de beneficiile pe care moașele le pot aduce mamelor, atât în perioada sarcinii, cât și în timpul nașterii și ulterior, în primele luni de viață ale nou-născutului.

  Programul simpozionului a fost structurat pe 2 zile.

  Prima zi a fost dedicată specialiştilor şi a abordat teme precum abilităţile de comunicare şi ascultare, abilităţi de susţinere a cursurilor pentru viitori părinţi şi diverse dezbateri. Ziua a 2-a s-a adresat publicului larg şi a dezbatătut teme precum alăptarea, tonifierea şi retonifierea perineului prenatal şi postnatal. În cadrul simpozionului a existat şi o tombolă sustinută.

  Simpozionul se va desfăşura sub acelaşi format în mai multe oraşe din România printre care : Turda, Cluj-Napoca, Bucureşti, Iaşi, Braşov, Craiova, Constanţa, Timişoara.