Graffiti au împânzit oraşul

În prezent, graffiti este un termen general referitor la inscripții caligrafiate sau imagini pictate sau gravate pe pereți sau alte suprafețe publice sau private, care nu sunt destinate acestui scop. Când este făcut fără consimțământul proprietarului, constituie vandalism (care este ilegal).

Graffiti a existat încă din antichitate, în perioada Greciei antice și a Imperiului roman. Cu cât locul este mai privat, mai ilegal, cu atât este o performanță mai mare să îl facă. Din această cauză o să găsim o mulțime de graffiti-uri în stațiile de metrou/autobuz din marile oraşe, dar şi în tot mai multe locaţii din Tîrnăveni.

Graffiti-ul nu e doar un simplu text ci este un desen care trebuie să fie cât mai complicat și mai diferit de altele pentru a atrage atenția. Fiecare graffitist/grup de graffitiști are tag-ul său/tag-ul grupului. Tag-ul este un desen propriu pe care numai el/ei îl fac. Tag-urile personale sunt de obicei formate din 4 caractere si cele ale grupului au de obicei 3. Există și grupuri anti-graffiti cum ar fi “Vandal Squad”, care a făcut un program pe PC numit Graffiti Studio în care faci graffiti pe orice fără a mai “mâzgăli” pereții adevărați.

În alte ţări respectiva problemă a fost rezolvată de către autorităţi prin oferirea unor locuri speciale de desenat. Deşi nu era la fel de interesant, pentru că nu era ilegal, unii pictori de ocazie prinşi asupra faptului, au fost constrânşi tocmai să umple cu graffiti mai multe zone aflate în paragină, pentru a le schimba aspectul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.