Întâlnirea anuală a tinerilor din Arhiepiscopia Alba Iuliei – Aiud 2017

Sâmbătă, 7 octombrie a.c., în municipiul Aiud, a avut loc Întâlnirea anuală a tinerilor din Arhiepiscopia Alba Iuliei. Acest eveniment este organizat în fiecare an de către Eparhia Alba Iuliei, prin purtarea de grijă a Părintelui Arhiepiscop Irineu și reunește peste 1.000 de tineri din județele Alba și Mureș. La această întâlnire, ajunsă la ediția aVII-a, au participat și tineri liceeni din Protopopiatul Târnăveni însoțiți de doamele profesoare Maria Hârșan, Mădălina Constantin și Părintele Marius Filip. Scopul întâlnirii este reprezentat de crearea unui cadru propice în care tinerii să găsească modele pentru formarea lor spirituală și intelectuală și să își împărtășească unii altora experiențe edificatoare care să îi umple de bucurie și de sens.
Ținând seama de tematica Anului comemorativ Justinian Patriarhul și al apărătorilor Ortodoxiei în timpul comunismului, Întâlnirea anuală a tinerilor s-a desfășurat sub genericul „Martirii temnițelor comuniste – modele pentru tinerii de azi” și l-a avut ca invitat special pe părintele Nicolae Bordașiu, fost deținut politic care a trecut prin închisoarea de la Aiud în cei zece ani de detenție. Părintele Nicolae le-a împărtășit participanților din experiențele formatoare prin care a trecut Sfinția Sa și i-a conștientizat de responsabilitatea ce le revine în păstrarea memoriei martirilor care s-au jertfit în temnițele comuniste pentru cele mai înalte idealuri ale credinței noastre și ale poporului român.
Evenimentul a debutat la ora 10:00, prin oficierea slujbei de Te-Deum de către Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Irineu, pe esplanada din fața bisericii cu hramul „Sfinții Trei Ierarhi” din centrul municipiului Aiud. După momentul de rugăciune și de mulțumire aduse lui Dumnezeu, Ierarhul nostru a adresat cuvântul său către tineri. În continuare, cei peste 1.000 de tineri, grupați pe cele 10 protopopiate ale Eparhiei, au pornit într-o procesiune comemorativă spre Memorialul Aiudului și spre Schitul „Înălțarea Sfintei Cruci”, unde a avut loc o slujbă de pomenire pentru toți martirii neamului românesc.
Din incinta Schitului, purtând portretele mai multor mărturisitori din temnița Aiudului, tinerii au continuat procesiunea pe Drumul ostașilor până în apropierea închisorii din Aiud, pe Stadionul municipiului. Aici, s-a desfășurat conferința cu tema „Martirii temnițelor comuniste – modele pentru tinerii de azi”, susținută de către părintele Nicolae Bordașiu în dialog cu jurnalistul Claudiu Târziu. După conferință, a avut loc agapa tinerilor, urmată de un moment muzical patriotic și folcloric, susținut de către Cătălin Hașa, și de concertul interpretei Adda.
Mulțumim doamnelor profesoare pentru implicarea în realizarea acestui eveniment.

Pr. Prot. Sergiu Dumitru

Mai multe imagini AICI.