Locuitorii din Tîrnăveni, pe locul doi ca număr de migranţi către Tîrgu Mureş

Tîrgu Mureș este esențial pentru dezvoltarea județului Mureș. Creșterea forței economice a municipiului Tîrgu Mureș nu ar avea efect pozitiv doar asupra târgumureșenilor, ci și asupra majorității locuitorilor din județ.

În cazul Tîrgu Mureș, dar și a unor orașe precum Alexandria, Buzău, Satu Mare și Oradea, peste 70% din totalul migranților provin din interiorul județului. În cazul Tîrgu Mureș, precum și în cazul Satu Mare și Oradea, „este posibil ca factorii culturali să fi jucat un rol important, având în vedere că toate aceste orașe găzduiesc comunități maghiare importante care, în general, au preferat să rămână aproape de o comunitate maghiară mai mare. Însă și faptul că au fost nevoite să concureze la nivel teritorial cu orașe mai mari precum Cluj-Napoca, Timișoara, București sau Brașov, pentru a atrage oameni din alte zone ale țării, este un motiv pentru care nu au avut rezultate atât de bune în ultimii ani”, arată autorii lucrării Băncii Mondiale intitulată „Orașe-magnet: Migrație și navetism în România”.

Astfel, în Tîrgu Mureș, în 2011 făceau naveta peste 22.000 de persoane, iar în zona urbană funcțională (zona influențată foarte mult de reședința de județ), făceau naveta aproape 30.000 de persoane. Într-o perioadă de 10 ani – 2001- 2011, în Tîrgu Mureș au migrat aproape 9.800 de oameni, iar în zona urbană funcțională peste 26.000 de persoane. Comparativ, în Cluj Napoca au fost 40.000 de navetiști și 54.000 de migranți (iar în zona urbană funcțională aproape 81.000 de migranți). Se observă mare diferența dintre Tîrgu Mureș și Cluj Napoca, cel din urmă fiind un municipiu mult mai atractiv. Un număr mai mare de migranți și navetiști au înregistrat și Buzău, Sibiu, Arad, Oradea, Galați, Pitești, Brașov, Iași etc., Tîgu Mureș fiind depășit în acest sens de 15 orașe din România. În zona centrală trasilvăneană stăm mai bine doar decât Alba Iulia, Bistrița, Miercurea Ciuc și Sfântu Gheorghe.

Pe de altă parte, dintr-o perspectivă relativă, orașele Pitești, Ploiești, Târgoviște, Deva, Tîrgu Mureș, Alba Iulia, Miercurea Ciuc și Brașov raportează cea mai mare pondere a locurilor de muncă ocupate de navetiști (peste 25%). Lucrătorii români au devenit mai mobili în ultimii 10 -15 ani în toate județele, cu excepția județelor Prahova și Gorj.

În Tîrgu Mureș, principalele activități economice care atrag migranți sunt: construcții, sănătate, administrație publică, comerț, transport.

În Tîrgu Mureș, cei mai mulți oameni au migrat în ultimii ani din Reghin, Târnăveni, Luduș, Cluj Napoca, Sângeorgiu de Mureș, București, Sighișoara, Miercurea Ciuc, Ungheni și Sf. Gheorghe.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.