Romgaz aduce primele piese pentru centrala pe gaze de la Iernut

Proiectul Romgaz este cea mai mare investiţie a statu­lui român în producţia de energie din ultimii 10 ani, centrala de la Iernut fiind cu atât mai importantă cu cât ea va putea echi­libra sistemul în zona de nord a ţării, acolo un­de există un deficit de producţie. Deocam­dată este sin­gu­rul proiect care va folosi gazul din Marea Neagră pentru a-l transforma într-un produs cu valoare adăugată. Ultima in­vestiţie majoră a statului în producţia de energie a fost Uni­tatea 2 a centralei nucleare de la Cernavodă, proiect finalizat în 2007.

„Este un moment de referinţă sosirea acestui generator la Constanţa“, a spus Bela Balazs, energy management direc­tor în cadrul Romgaz, cel care se ocupă din partea com­paniei de proiectul centralei de la Iernut.

La finalul săptămânii trecute, din portul Constanţa a plecat spre şantierul de la Iernut un generator, o piesă cheie în economia întregului proiect, greutatea acestei piese fiind de 124 de tone. „Turbinele de gaz vin din Franţa, de la General Electric. În total, centrala va avea patru turbine cu gaz cu generatoa­re­le aferente, patru cazane recuperatoare pentru produce­rea de abur şi două turbine cu abur. Noua centrală va lucra la un ran­dament de 56,4%, în timp ce unitatea veche func­ţio­na la un randament de numai 38“, a menţionat Bela Balazs.

Sursa: ZF

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.