Târnăveni 2.0 ! Tradiţiile maghiarilor reprezentate cu succes de ansamblul Kökényes

În anul 2015 s-au împlinit 10 ani de la înfiinţarea Ansamblului „Kökényes” din Târnăveni. Este una dintre cele mai cunoscute formaţii artistice din oraşul nostru, dar şi din zonă.

Ansamblul „Kökenyes” s-a format în anul 2005 ca şi un grup de dansuri populare maghiare al Gimnaziului de Stat „TRAIAN”, din rândul elevilor de la secţia maghiară al acestei şcoli, la iniţiativa câtorva părinţi ai elevilor din şcoală. Grupul a avut pentru început un număr de 30 – 32 de copii. Într-un an de zile acest grup şi-a îmbogăţit numărul de membri dar şi repertoriul. Astfel, în anul 2006 şi-a dobândit şi numele de Ansamblul de Dansuri Populare „Kökényes”, care tradus înseamnă: loc cu porumbele, aşa cum este descris dealtfel cursul râului Târnava Mică în mai multe lucrări etnografice. Azi, Ansamblul numără cca.110 de membri fiind compus din 4 grupuri de vârstă (seniorii, juniori 1, juniori 2 şi piticii).

Tot în acest timp ansamblul a fost susţinut în parteneriat de către Fundaţia “Kis – Küküllő”, respectiv de Asociaţia „Tineretului Maghiar de pe valea Târnavei – Mici” în administrarea activităţilor prin diferite proiecte de finanţare. De-a lungul anilor, ansamblul s-a bucurat și de susținerea Fundației „Communitas”, Fundației „Bethlen Gabor”, a Primăriei și Consiliului Local Târnăveni, Consiliul Județean Mureș, Consiliul Local Hajdúszoboszló, de către părinții copiilor/tinerilor membrii al ansamblului, precum și de comunitatea maghiară din municipiu prin cultele reformat, romano-catolic şi unitarian.

Din anul 2010, Ansamblul are sediu propriu în fosta şcoală confesională a Bisericii Unitariene din oraş, iar din martie anul acesta acest sediu se va muta pe str. Frumoasa, în fosta școală confesională romano-catolică. Din anul, 2015, Ansamblul are statut de persoană juridică.

De-a lungul anilor membrii ansamblului au reprezentat oraşul nostru la diferite concursuri şi festivaluri atât în ţară cât şi în străinătate, ducând cu ei şi totodată prezentând valorile culturale locale şi zonale. De nenumărate ori au fost prezenţi la diferitele activităţi ale municipiului Târnăveni, dar şi ca invitaţi ai oraşului înfrăţit Hajduszoboszló. Au reprezentat oraşul nostru şi în alte zone ale Ungariei – Sopron, Zalaegerszeg, Budapesta, Debrecen, Gyula, Miskolc, etc. Până în prezent, ansamblul are la activ mai multe premii la diferite concursuri internaţionale, în marea lor majoritate susţinute în Ungaria, şi anume: trei locuri doi, două locuri trei, un loc patru, precum şi un premiu special. În anul 2013, la Festivalul folcloric din localitatea Kamena Vourla din Grecia a obţinut premiul special al spectatorilor.

Ansamblul „Kökényes”, a primit invitaţie de două ori (2011, 2014) la vestitul Carnaval al Florilor din Debrecen, unde a reprezentat ţara şi localitatea alături de alte cca. 60 de ansambluri artistice din lumea întreagă. De trei ori au fost selectaţi în emisiunea de talente pentru copii şi tineret „ Fölszállott a páva” al televiziunii Duna Tv, ediţiile 2013, 2015 şi 2016.

Grupurile ansamblului au în repertoriu în număr de 27 de suite de dansuri populare maghiare de pe aproape tot cuprinsul Transilvaniei, dar şi suite de dansuri româneşti, săseşti şi ţigăneşti, pe care le prezintă cu mândrie ori de câte ori, şi unde sunt solicitaţi.

Conducător Ansamblului şi preşedinte al Asociaţiei Ansamblul „Kökényes” este Fodor Alexandru – Iosif.