10 lucruri pe care oamenii de succes le fac în primele 10 minute ale zilei de lucru


Ziua bună se cunoaște de dimineața, spun românii. Iar jurnaliștii de la Business Insider spun că modul în care petreci primele 10 minute ale programului de lucru determină în mare măsură cât de productivă îți va fi ziua. Experții au identificat 10 dintre lucrurile cu care oamenii de succes își încep ziua.

Experții consultați de jurnaliști spun că primele minute ale zilei pot fi foarte stresante din cauza a ceea ce știi că te așteaptă: mailuri urgente, crize de ultim moment și întâlniri importante, un telefon prin care ești anunțat că trebuie să te prezinți în biroul șefului, vreun coleg morocănos și tot așa. E nevoie de multă stăpânire de sine pentru a-ți păstra o dispoziție bună. Oamenii de succes încearcă în astfel de momente să se țină de obiceiurile de zi cu zi, afirmă specialiștii. Iata 10 dintre lucrurile pe care le fac în primele 10 minute:

1. Reflectează la ceea ce urmează să facă, la ce au făcut în trecut și la punctul în care au ajuns. Încearcă să găsescă răspunsuri la întrebări precum: Ce am făcut în această săptămână pentru a-mi atinge obiectivele? Care este stadiul proiectelor curente? Ce trebuie să fac azi pentru a le duce mai departe?

2. Își găsesc o poziție confortabilă. Înainte de a începe munca propriu-zisă își fac timp să își ajusteze înălțimea scaunului și să își pună la îndemână obiectele pe care le folosesc frecvent: tastatura, telefonul, mouse-ul. Se asigură că primesc suficientă lumină.

3. Se întind și fac câțiva pași înainte de a se așeza și a sta ore în șir nemișcați pentru rezolvarea problemelor.

4. Își revizuiesc lista de lucruri pe care le au de făcut și își stabilesc prioritățile. E vital să pui cele mai importante lucruri pe care le ai de făcut primele, pentru că energia este mai puternică în primele ore ale zilei, spun specialiștii.

5. Vizualizează succesul. Având în fața ochilor rezultatele pozitive ale muncii lor le este mai ușor să refacă pașii ce trebuie urmați pentru a obține aceste rezultate. Îi ajută, de asemenea, să își amintească de lucrurile pe care trebuie să se concentreze, care sunt importante, nu doar urgente.

6. Își ajustează harta zilei. Revăd calendarul pentru a-și da seama dacă este ceva ce trebuie modificat și dacă au nevoie să se pregătească înaintea unui telefon sau a unei întâlniri.

7. Anticipează distragerea atenției, ceea ce le permite să reducă efectele negative ale acesteia. E vorba de telefoane sau întâlniri care nu sunt de mare importanță, colegi vorbăreți, noi emailuri, social media sau alte notificări mai puțin importante, care pot distrage de la planul zilei.

8. Spun NU. În mod diplomatic și politicos spun nu colegilor atunci când propunerile acestora nu sunt importante, oferindu-se să le răspundă mai târziu.

9. Își fac timp să își susțină echipa, mai ales dacă sunt liderii ei. Să fii prietenos la prima oră a zilei face mediul de lucru plăcut pentru toată lumea. În plus, o scurtă discuție cu oamenii îi va face mai motivați și implicați.

10. Zâmbesc și își fac timp să fie recunoscători pentru ceva, fie din viața profesională, fie din cea personală. Acest lucru îi motivează și le reamintește să pună lucrurile în perspectivă.

Sursa: cariereonline.ro