140 DE ANI DE ÎNVĂŢĂMÂNT INSTITUŢIONALIZAT

Sâmbătă, 16 noiembrie s-a desfăşurat programul festiv organizat de către Asociaţia Tineretului Maghiar de pe Valea Târnavei Mici în colaborare cu cadrele didactice din învăţământul preuniversitar cu limba de predare maghiară din Târnăveni, cu prilejul împlinirii a 140 de ani de la înfiinţarea învăţământului instituţionalizat în limba maghiară din municipiul Târnăveni.
Momentul din istoria educaţională a Târnăveniului a fost precedat pe parcursul a mai multor săptămâni, de numeroase alte manifestări organizate de către dascăli cu preşcolarii şi elevii din instituţiile şcolare unde învaţă copii de etnie maghiară.
S-au realizat proiecte educaţionale artistice la grădiniţe, creaţii artistice şi literare, precum şi concursuri de istorie locală la nivelul claselor primare, gimnaziale şi liceale. Autorii a celor mai reuşite lucrări de creaţie, precum şi câştigătorii concursurilor au fost premiaţi, iar creaţiile artistice ale elevilor au fost expuse pe holul mare a Casei de Cultură „Mihai Eminescu” din municipiu”.
Tot sâmbătă, 16 noiembrie a avut loc şi inaugurarea unei plăci comemorative pe clădirea fostei şcoli confesionale a parohiei unitariene, care marchează acest moment important. S-a susţinut un simpozion pe tema învăţământului în limba maghiară în zonele cu comunităţi dispersate, cu participarea şi susţinerea unor lucrări pe această temă al d-lui Winkler Gyula deputat în Parlamentul Europei, al d-lui dr. Murvai Laszlo, specialist, consilier în Ministerul Educaţiei Naţionale, precum şi al d-lui Brassai Zsombor, preşedintele UDMR Mureş.
Începând de la ora 17, cu prilejul programului festiv din Casa de Cultură municipală a participat primarul municipiului, Megheşan Sorin, mai mulţi consilieri locali, reprezentanţi al Inspectoratului Şcolar Judeţean Mureş, Buruş Botond preşedintele Uniunii Pedagogilor Maghiari din România, deputatul UDMR în Parlamentul European dl. Sógor Csaba, reprezentanţi al Primăriei şi ai unităţilor şcolare din Hajduszoboszlo – Ungaria.

MAI MULTE IMAGINI