20 DE PERSOANE CU HEPATITĂ DIN BAHNEA, INTERNATE LA TÂRNĂVENI

Douăzeci de persoane, adulţi şi copii, au ajuns la Clinica de Boli Infecţioase a Spitalului din Târnăveni, după ce copiii au contactat virusul hepatitei A, cel mai probabil la şcoala şi la grădiniţa din sat.

Localnicii din Bahnea susţin că numărul bolnavilor ar fi undeva la 45 de persoane, care au fost internate la Târnăveni şi Târgu Mureş, dar managerul Spitalului Clinic Judeţean Mureş, Ovidiu Butuc, a declarat luni că la Spitalul din Târnăveni ar fi ajuns 20 de cazuri, în ultimele două luni, iar în prezent alte patru persoane sunt internate la Clinica de Boli Infecţioase II din Târgu Mureş.

“E un focar de hepatită A, apărut în urmă cu aproximativ două luni, de aceea tot apar cazuri noi, ca urmare a contactelor care s-au făcut de-a lungul timpului. Sunt afectaţi în special copiii de vârstă şcolară şi preşcolară şi până azi au fost confirmate 20 de cazuri şi de asemenea au fost vaccinate împotriva virusului hepatitei A încă 40 de contacţi care au fost în legătură cu cele 20 de cazuri. Bănuiesc că prin organele abilitate de la nivelul DSP au fost luate, conform protocoalelor, toate măsurile necesare. Probabil că s-a considerat că acel focar se află în altă zonă sau nu ştiu. Măsurile de la nivelul DSP nu le cunosc din acest punct de vedere. Din punct de vedere al Spitalului Clinic Judeţean, noi asigurăm etapa finală pentru cei care s-au infectat cu virusul hepatitei A şi anumite tratamentul specific”, a afirmat Ovidiu Butuc.

Managerul SCJ Mureş a spus că pentru metodele de dezinfecţie aplicate la Bahnea trebuie contactate organele abilitate de la nivelul DSP Mureş şi că evoluţia firească ar fi să se închidă acest focar de hepatită într-un timp scurt, având în vedere că el a debutat în urmă cu aproximativ două luni.

“Atâta timp cât perioada de incubaţie ‘îşi face treaba’, ca să zic aşa, dar cazurile pe măsura trecerii timpului vor fi tot mai puţine. În perioada de incubaţie încă vor apărea, dar cazurile, pe măsura trecerii timpului, vor fi din ce în ce mai puţine. Perioada de incubaţie este de maximum trei săptămâni, din cauza aceasta copiii au făcut boala pe rând”, a precizat Ovidiu Butuc.

Localnicii din Bahnea se plâng că, după ce au ieşit din spital, împreună cu familiile, şi-au dezinfectat casele, însă şcoala şi grădiniţa nu ar fi fost dezinfectate, astfel încât zilnic câte un copil ajunge la spital cu hepatită A, iar duminică patru copii au fost internaţi.

Rudele bolnavilor susţin că prima oară copiii au fost cei care au venit infectaţi, de la şcoală, după care la 2-3 săptămâni sau o lună au ajuns în spital şi ceilalţi membri ai familiilor.

Conducerea DSP Mureş nu a putut fi contactată pentru a-şi preciza punctul de vedere cu privire la focarul de hepatită A din Bahnea, măsurile care s-au luat şi care a fost sursa ce a dus la răspândirea acestei boli.

Hepatita virală A este o afecţiune hepatică care poate degenera în boli grave, se răspândeşte prin transmiterea fecal-orală, boala este strâns asociată cu igiena personală precară şi salubritatea deficitară.

AGERPRES