44 DE FURTURI CU AUTOR NECUNOSCUT. CE FACTORI AU INFLUENȚAT PRODUCEREA LOR?

44 de furturi cu autori rămași necunoscuți au avut loc, de la începutul anului, în Târnăveni, potrivit unui raport al Poliției municipiului.

Dintre acestea, 10 au fost din locuinţe, șapte din sau de pe autoturisme, alte șase furturi au fost din societăţi și în alte 21 de cazuri s-au furat diverse.

Potrivit polițiștilor, există o serie de factori ce au generat sau favorizat săvârşirea de infracţiuni.

Printre aceștia se numără starea economico-socială a unei părţi din locuitorii municipiul Târnăveni. În zona Combinatului Chimic, spre exemplu, există o aglomerare de cetăţeni rromi, care din cauza lipsei unui serviciu, comit infracţiuni, în general furturi din dependinţe şi locuinţe. Aceste furturi nu au un mod de operare deosebit, iar valoarea pagubelor este mică, dar creează un sentiment de insecuritate cetăţenilor.

Un alt factor favorizant este existenţa unui număr mare de case nelocuite, situate în diferite zone din municipiul Târnăveni. Infractorii își orientează acţiunile ilicite în comiterea de fapte de furt din aceste locuri. Având în vedere că persoanele vătămate află cu întârziere despre comiterea unor furturi din locuinţele menţionate, există dificultăţi în probarea activităţii infracţionale, bunurile sustrase fiind revândute într-un termen foarte scurt.

Neglijenţa proprietarilor, care şi-au lăsat neasigurate uşile/geamurile locuinţelor sau asigurarea acestora a fost deficitară nefiind luate măsuri minime de asigurare a securităţii locuinţei, este un alt factor.

În plus, spun polițiștii, cadrul legal insuficient de clar, în privinţa persoanelor juridice care colectează fier vechi şi cele fizice care colectează ilegal inclusiv bunuri sustrase, care de multe ori sunt valorificate de autorii furturilor la aceste societăţi şi persoane fizice, conduce la dificultăţi în administrarea materialului probator.