77 tone de deşeuri – haine cu un grad avansat de uzură importate din Canada, depistate în portul maritim

Trei containere cu aproape 77 tone de deşeuri constând în obiecte de îmbrăcăminte second-hand neutilizabile, importate din Canada de o firmă din judeţul Mureş, au fost depistate de autorităţi marţi, în Portul Constanţa, întreaga cantitate de deşeuri urmând să fie returnată expeditorului, a informat, marţi, Garda de Coastă.

În containere se aflau 76.789 kilograme de îmbrăcăminte cu un grad avansat de uzură, nefiind supusă procesului de curăţare, dezinfecţie şi dezinsecţie.

„În data de 11.01.2022, poliţiştii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă, în cooperare cu inspectori vamali din cadrul Biroului Vamal de Frontieră Constanţa Sud, comisari din cadrul Gărzii Naţionale de Mediu – Comisariatul Judeţean Constanţa şi comisari din cadrul Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorului – Comisariatul Judeţean Constanţa au efectuat controlul asupra a trei containere, încărcat conform documentelor de însoţire cu haine second-hand. Acestea urmau să fie importate din Canada de către o societate comercială de pe raza judeţului Mureş. În urma verificărilor suplimentare, echipa de control a constatat că în containere se aflau încărcate 76.789 kg îmbrăcăminte cu un grad avansat de uzură, nefiind supusă procesului de curăţare, dezinfecţie şi dezinsecţie”, se arată într-un comunicat de presă transmis de Garda de Coastă.

Conform sursei citate, reprezentanţii Gărzii de Mediu şi ai Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Consumatorului au stabilit că acestea sunt, în fapt, deşeuri inutilizabile şi nu pot fi puse în vânzare în România, iar întreaga cantitate urmează a fi returnată către expeditor.

Acţiunea a beneficiat de sprijinul Agenţiei Europene FRONTEX.

În cauză, se efectuează cercetări sub coordonarea Parchetului de pe Lângă Curtea de Apel Constanţa, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de import de deşeuri cu încălcarea prevederilor legale şi introducerea pe teritoriul României a deşeurilor de orice natură în scopul eliminării acestora. AGERPRES

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.