8 competențe esențiale pentru a reuși în perioada post-COVID-19

Cercetătorii speculează asupra modului în care se va schimba lumea după pandemia de COVID-19, dar cei mai mulți sunt de acord că locurile de muncă nu vor mai fi la fel ca înainte. Vă prezentăm mai jos estimarea noastră de opt competențe esențiale pentru lucrători și întreprinderi în perioada postcoronavirus.

Spirit de conducere

Deși se pare că răspândirea coronavirusului s-a încetinit, munca la distanță câștigă teren. Având în vedere că din ce în ce mai multe întreprinderi le permit angajaților să lucreze de acasă, competențele de conducere devin primordiale. Șefii de echipă și cadrele de conducere trebuie să fie în măsură să inspire și să-și motiveze colegii și să încurajeze colaborarea la distanță. În plus, odată cu dezvoltarea economiei la cerere, echipele devin mai flexibile, solicitând inițiative și o atitudine proactivă din partea tuturor persoanelor implicate.

Inteligența emoțională

Inteligența emoțională este capacitatea de a vă înțelege și de a vă cunoaște emoțiile, dar și ale altora. Are mai multe componente – cunoașterea de sine, percepția și stăpânirea emoțiilor, dar, în esență, înseamnă conducere prin empatie, influență și colaborare. Lumea post-COVID-19 poate fi plină de incertitudini și provocări, iar întreprinderile vor avea nevoie de lideri care să dea dovadă de inteligență emoțională pentru a-și ajuta angajații să treacă peste această perioadă dificilă.

Competențe tehnologice

Am observat că tehnologiile precum robotica, realitatea augmentată, internetul obiectelor și inteligența artificială pot ajuta întreprinderile să facă față mai bine viitoarelor pandemii. În viitor, oamenii care pot ajuta întreprinderile să utilizeze aceste tehnologii vor fi indispensabili. De la fabrici la firme de avocatură, piața muncii va avea nevoie din ce în ce mai mult de lucrători cu competențe tehnologice adecvate.

Competențe digitale și de programare

Criza COVID-19 ne-a arătat că întreprinderile cu prezență digitală puternică sunt mai puțin vulnerabile la încetinirea creșterii economice și la pandemii. Prin urmare, persoanele cu competențe de marketing digital, dezvoltare web, design web și programare pot fi foarte valoroase pentru a ajuta întreprinderile să rămână pe linia de plutire în perioade dificile. Având în vedere că din ce în ce mai multe întreprinderi se bazează pe tehnologia digitală, există nenumărate oportunități de a pune în practică competențele digitale.

Capacitatea de adaptare

Măsurile de izolare ne-au schimbat mult și pe neașteptate viața. Modul în care lucrăm se va schimba, fără îndoială, iar lucrătorii care se pot adapta rapid la schimbări vor fi foarte valoroși pentru angajatori. Capacitatea de adaptare nu înseamnă doar să acceptați schimbările din activitatea profesională – înseamnă și să dobândiți permanent noi competențe și să le actualizați pe cele vechi, pentru a rămâne competitivi pe piața muncii.

Creativitate și inovare

Am văzut importanța creativității și a inovării în contextul pandemiei de coronavirus. Întreprinderile care au reușit să găsească soluții de a furniza servicii online sau să-și schimbe rapid producția au servit drept model pentru altele. Într-o lume post-coronavirus, creativitatea umană va fi esențială.

Competențe în materie de date

Întreprinderile care înțeleg tendințele economice sunt într-o poziție mai bună pentru a răspunde situațiilor neprevăzute. Însă pentru aceasta, au nevoie de profesioniști cu competențe în materie de date, care pot interpreta informațiile și pot propune soluții pe această bază. Din acest motiv, persoanele care au competențe în materie de date vor fi mai valoroase ca oricând pentru angajatori.

Gândire critică

Având în vedere știrile false și dezinformarea care abundă pe internet, întreprinderile vor trebui să se bazeze pe o gândire critică pentru a lua decizii în cunoștință de cauză. Competențele în domeniul mass-mediei și capacitatea de a evalua obiectiv informații din diferite surse vor fi foarte solicitate.

Citiți articolul despre cum au reușit șase întreprinderi europene să folosească câteva din competențele de mai sus pentru a supraviețui crizei și a merge mai departe.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.