90% dintre măștile controlate de Protecția Consumatorului au abateri de la prevederile legale

Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a verificat în luna mai aproape 800 de firme care comercializează măști și mănuși de protecție, controalele fiind parte a campaniei derulate de către autoritate în perioada stării de urgență și a stării de alertă, pentru verificarea de bunuri comercializate de firme în contextul epidemiei de coronavirus. ANPC nu a făcut, încă, publice rezultatele controalelor, însă datele obținute de Profit.ro prezintă o situație extrem de gravă. În timp ce masca de protecție a devenit obligatorie în multe situații, iar autoritățile atrag tot mai des populației atenția să respecte regulile pentru a încetini extinderea tot mai accelerată a virusului, 90% dintre măștile verificate de ANPC prezintă abateri de la prevederile legale în vigoare. Procentajul de măști neconforme este uriaș și vine în contextul scandalurilor din ultima perioadă referitoare la calitatea materialelor sanitare, inclusiv a măștilor de protecție.

De exemplu, recent, în luna iunie, procurorii DNA au deschis un dosar penal și l-au pus sub control judiciar pe șeful companiei de stat Unifarm, Eugen Adrian Ionel. Acesta este acuzat că ar fi cerut mită de la o firmă 760.000 de euro în luna martie pentru a facilita achiziția de măști și combinezoane pentru combaterea pandemiei de coronavirus, deși măștile erau neconforme.

Autoritățile au pus în ultimele luni o presiune uriașă pe populație pentru respectarea unor reguli stricte în perioada stării de urgență și în perioada stării de alertă, cu efecte grave, inclusiv economice. În prezent, purtarea măștii de protecție, corect, a devenit principala solicitrare a autorităților. Populația este îndemnată pe toate căile posibile să poarte mască pentru a limita răspândirea coronavirusului. În contextul în care 90% dintre măștile care pot fi cumpărate de populație “prezintă abateri de la prevederile legale în vigoare”, apare întrebarea ce au păzit autoritățile în lunile în care românii erau închiși în case.

Recomandarea este însă în continuare pentru purtarea măștilor decât fără vreo protecție, în lipsa unei alte soluții.

Citește mai mult la: https://www.profit.ro/stiri/social/exclusiv-dezastrul-mastilor-protectie-90-dintre-mastile-controlate-protectia-consumatorului-au-abateri-prevederile-legale-au-verificate-aproape-800-firme-comercializeaza-masti-protectie-19407110

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.