Actorul târnăvenean Cosmin Zaharia într-o producţie de la Hollywood


Cosmin Zaharia este născut la Târnăveni şi a urmat cursurile Liceului Teoretic Andrei Bârseanu din orașul natal. În același timp, pe toată durata liceului, a cochetat cu pictura, urmând cursurile artistului Iuliu Moldovan. Ca și studii superioare, a absolvit Facultatea de Biologie și Geologie a Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca şi Facultatea de Film și Teatru a Universității Spiru Haret din București, precum și Masterul în Teatru și Film, MA ACTING INTERNATIONAL al EAST 15 Acting School din Londra.

Cosmin şi-a început activitatea ca și actor de teatru din perioada studiilor sale la București. A colaborat cu Teatrul Masca pentru spectacolul Îndrăgostiții (Comedia de’ll Arte), regizat de Michelle Modesto Casarin și pentru spectacolele Actorii si Măturătoarele (teatru stradal), regizate de Mihai Malaimare. A mai jucat și în spectacolul „12 Oameni furioși”, cu reprezentații la Teatrul Metropolis și Teatrul Foarte Mic din București, Teatrul Național din Tîrgu-Mureș și Teatrul de Nord din Satu Mare precum și în show-ul „Păi până când?!” cu reprezentații la Fabrica de Pensule din Cluj Napoca.

În Londra joacă în producții teatrale ca: Lysistrata the Sex Strike, The Picture of Dorian Gray, A Dream Play, Macbeth, Mouthfull of Birds. Actorul menționează ca și „memorabilă”, experiența rolului Macbeth, jucat pe scena faimosului teatru Shakespeare’s Globe.

În ceea ce privește lumea filmului, actorul își face debutul cu un rol de figurație specială, în blockbuster-ul hollywoodian „Rush” , în regia lui Ron Howard (regizorul obținând premiul Academy Award for Best Director cu filmul A Beautiful Mind).

„În viitorul foarte apropiat doresc să îmi completez cariera profesională cu alte studii superioare și să devin și regizor de film. Mă atrage și producția cinematografică, așa că am început să produc filmul „A Dream 2 The Moon”, în colaborare cu Anatoli Tsampa (ideea aparținând acesteia). Producția ia zece puncte cheie din istoria cinematografiei, exemplificate sub forma a zece vise interconectate între ele, ale fondatorului efectelor speciale din cinematografia mondială- Georges Méliès. Filmul are ca și obiectiv lansarea la Festivalul Internațional de Film de la Cannes, din Franța. În luna iulie a fost filmată prima parte din cele zece, iar din luna septembrie vor continua filmările pentru partea a doua.”

Tot în luna septembrie, Cosmin Zaharia va începe cursurile de cascadorie și lupte scenice la British Stunt Academy din Londra, care pregătește actorii pentru cele mai mari producții cinematografice mondiale, dintre care se pot aminti: Star Wars, James Bond, The Dark Knight Rises, Inception, Gladiator, Pirates of the Caribbean, Clash of the Titans…

Foarte recent, actorul din Târnăveni a luat castingul pentru filmul „horror” englezesc „Plastic Toys”, ce va începe filmările în luna Septembrie și care va rula în 2016.

Cosmin Zaharia este și personajul principal al scurt metrajului „Noul Eu”, regizat de Ionuț Rusu, care s-a filmat anul trecut la Cluj-Napoca. Actorul spune că i-a plăcut foarte mult ideea filmului și ca urmare a acceptat să joace rolul protagonistului- realizarea, pontarea și demontarea treptată a elementelor cheie ale vieții unui judecător cu o carieră de succes, până la dispariția acestuia. Scurt metrajul a fost selecționat anul acesta la Festivalul Internațional de film „Versi di Luce” din Italia.

„Am simțit că vreau și pot să explorez mult mai mult decât atât… Mai am multe de învățat în domeniul actoriei. Consider că pentru a ajunge foarte bun în ceea ce faci, trebuie să fii filtrat prin cât mai multe metode de abordare a profesiei tale, pentru a știi clar unde te situezi, ce ți se potrivește și ce cale trebuie să alegi în cele din urmă. Dacă la început a fost un vis, acum este realitate, realitate care se contopește cu idealul meu.” a spus Cosmin Zaharia.