ACUZAŢII GRAVE DE POLUARE LA BICAPA

O persoană fizică a trimis mai multe sesizări Gărzii de Mediu Mureş şi Sibiu, Prefecturilor din cele două judeţe şi primăriilor din Târnăveni şi Copşa Mică referitor la demolările de pe platforma fostului Combinat Chimic din Târnăveni, secţia de gresie faianţă a Bicapa de unde betonul concasat care este extrem de poluat, este folosit la drumurile tehnologice şi ca umplutura din ecartamentul căii ferate.

Cetăţeanul afirmă că societatea care efectuează demolările nu detine autorizatie de demolare pentru sectiile gresie si faianta, Primaria Mun. Tarnaveni nu a eliberat autorizatie pentru desfiintarea cladirilor, mai mult decat atat deşeul de beton rezultat din demolarea cladirilor este contaminat cu bicromat de sodiu, o substanta extrem de periculoasa si cancerigena, precum si subcompusi ai acestei substanţe. Culoarea betonului concasat adesea are culoarea galbui-rosiatica , specific cromului. In aceste instalatii s-a folosit şi crom hexavalent care este o substanta foarte periculoasa pentru sanatatea omului, fiind de asemenea, cancerigena.
“Cu toate acestea, deşi conform obligaţiilor de mediu ale S.C. BICAPA S.A. Târnăveni, toate materiale periculoase si contaminate se vor depozita in incinta S.C. BICAPA S.A. sau se vor transporta in depozite autorizate sau în staţii finale de tratare, în contradicţie cu toate normele care reglementează regimul substanţelor şi deşeurilor periculoase, betonul rezultat în urma demolarii se concasează si se vinde în Copsa Mica, jud Sibiu, fiind folosit în continuare de către cumpărător la drumurile tehnologice şi ca umplutura din ecartamentul căii ferate. Incepand cu data de 21.02.2014 zilnic s-au transportat aprox. 20-25 camioane de beton concasat cca. 600 tone/zi. Precizez ca astfel de transporturi de pe platforma BICAPA TARNAVENI sunt efectuate incepand cu luna noiembrie 2013.” afirmă în cetăţeanul în plângerea trimisă instituţiilor statului.
“Nerespectarea obligatiilor de mediu ale Bicapa S.A. reprezinta o ilegalitate, dar neincadrarea deseurilor într-un cod (conform obligaţiilor stabilite prin Hotărârea Guvernului nr.856/2002), lipsa transportului autorizat conform legii – si deci extrem de periculos pe tot traseul parcurs de aceste deseuri si utilizarea acestor deşeuri în construcţii (mai ales construcţii externe supraterane) în zone intens circulate de oameni – reprezintă un pericol extrem de mare pentru sănătatea umană cât şi pentru mediu, deoarece aceste substanţe contaminează în prezent liber (necontrolat) cei trei factori importanti : solul ,apa şi aerul.” se mai spune în plângerea care a fost trimisă şi presei.