Aditivii alimentari si rolul lor inflamatie
Aditivii alimentari sunt utilizați dintr-o varietate de motive, inclusiv îmbunătățirea aromei sau texturii, creșterea valorii nutriționale și menținerea siguranței produsului de la producție la cămară. Siguranța și eficacitatea aditivilor sunt supravegheate de Administrația Europeana pentru Alimente și Medicamente (EMA) .
Ce sunt de fapt, Aditivii alimentari?
Sunt substanțe adăugate alimentelor în timpul procesării acestora. Aceștia modifică preparatele în ceea ce privește aroma, textura, culoarea, mirosul sau termenul de valabilitate, printre altele. Producătorii adaugă aceste substanțe cu aprobarea EMA sau a altor autorități medicale și le enumere pe eticheta produsului.
Ca si tablou simptomatic, alergiile la aditivii alimentari pot varia. Cu toate acestea, cele mai frecvente sunt cele cu caracter respirator, în special astmul și rinita, precum și cele cutanate.
Iata o lista a celor mai comuni aditivi alimentari informații despre relația acestora cu reacțiile alergice și intoleranțe/sensibilități. Dacă bănuiți că aveți o reacție adversă la orice ingredient, consultați un medic.
Amplificatori de aromă. Potențiatorii de aromă sunt prezenți în multe alimente procesate. Acești aditivi îmbunătățesc aromele deja prezente în alimente.
Proteina vegetală hidrolizată, folosită de industria alimentară pentru a spori aroma, este o proteină care a fost descompusă chimic în aminoacizi. Este utilizat pe scară largă în alimentele sărate procesate. Poate fi găsit și în produsele de îngrijire personală. Este de obicei făcută cu soia, grâu și/sau porumb, așa că trebuie evitat de către persoanele cu alergie mediată de IgE la aceste ingrediente.
Glutamatul monosodic , mai cunoscut sub numele de MSG, este un condiment care combină sodiul cu glutamatul, cel mai abundent aminoacid din natură și unul care oferă „umami”, un gust savuros. Roșiile, parmezanul, boabele de soia și algele marine sunt surse de glutamat, iar organismul metabolizează MSG adăugat în același mod ca și glutamatul din aceste alimente. Astăzi, MSG este produs prin fermentarea surselor pe bază de plante, cum ar fi porumbul, sfecla de zahăr, trestia de zahăr sau melasa, și poate fi achiziționat pentru gătit acasă. Nu sunt raportate cazuri de alergie mediată de IgE la MSG. Deși unii oameni se identifică ca fiind sensibili la MSG, în studiile cu astfel de indivizi cărora li sa administrat MSG sau un placebo, oamenii de știință nu au reușit să declanșeze reacții în mod constant.
Coloranți artificiali. Acești aditivi sunt utilizați pentru a compensa pierderea de culoare în timpul producției de la expunerea la lumină, aer, temperaturi extreme, umiditate și condiții de depozitare, precum și pentru a îmbunătăți culorile și a oferi culoare alimentelor incolore. Se găsesc de obicei în bomboane, margarină, brânză, băuturi răcoritoare, gemuri/jeleuri, gelatine, budinci și umpluturi de plăcinte.
Annatto este un colorant alimentar portocaliu realizat din semințele unui copac sud-american, Bixa orellana. S-a descoperit că acest aditiv provoacă reacții alergice, inclusiv anafilaxie și urticarie/umflare.
Carminul este un colorant alimentar roșu făcut dintr-o insectă uscată numită Dactylopius coccus Costa. Acest colorant se găsește în diferite băuturi, iaurt roșu și bomboane. Reacțiile la carmin includ anafilaxia.
Tartrazina este, de asemenea, cunoscută sub numele de FD&C Yellow No. 5. În 1986, Comitetul FDA pentru hipersensibilitate la constituenții alimentari a concluzionat că tartrazina poate provoca urticarie la mai puțin de unul din 10.000 de oameni.
Emulgatorii permit amestecarea lină a ingredientelor și împiedică separarea. Se găsesc în produse precum sosurile pentru salate, untul de arahide, ciocolata, margarina, înghețata și alternativele de lapte pe bază de plante.
Lecitina este un emulgator produs din boabe de soia sau ouă și, prin urmare, poate conține acele proteine alergene. Cu toate acestea, reacțiile alergice la lecitina de soia sunt rare, chiar și la cei alergici la soia, deoarece concentrația este de obicei scăzută în majoritatea alimentelor.
Stabilizatori și agenți de îngroșare. Acești aditivi uniformizează textura și consistența alimentelor și îmbunătățesc felul în care alimentele se simt în gura unei persoane. Produsele care conțin stabilizatori sau agenți de îngroșare includ deserturi congelate, lactate, alternative la lactate, prăjituri, amestecuri de budincă/gelatină, dressing-uri, gemuri/jeleuri și sosuri comerciale.
Caragenanul este extractul dintr-o algă roșie cunoscută în mod obișnuit sub numele de mușchi irlandez, care este originară din Insulele Britanice. S-a raportat că provoacă efecte gastrointestinale adverse, dar rapoartele de alergie mediată de IgE sunt rare.
Guma de guar este făcută din semințe ale plantei de guar și este bogată în fibre. Acest aditiv poate declanșa o reacție alergică rară și/sau rinită și au existat cazuri de astm profesional la persoanele care lucrează direct cu produsul. Guma guar poate provoca, de asemenea, simptome digestive, inclusiv gaze și balonare.
Guma xantan este un compus asemănător zahărului, obținut prin amestecarea zaharurilor fermentate cu un anumit tip de bacterii. Este adesea folosit ca liant în produsele fără gluten. Unii oameni pot dezvolta simptome gastrointestinale, cum ar fi balonare, gaze și diaree.
Agenți de control al pH-ului. Acești aditivi previn alterarea și controlează aciditatea și alcalinitatea în băuturi, deserturi congelate, ciocolată, conserve sau în borcane și praf de copt.
Acidul citric este adăugat la produse pentru a spori aroma, pentru a amesteca ingredientele și pentru a preveni botulismul în alimentele conservate. În timp ce acidul citric există în mod natural în unele fructe și legume, cum ar fi lămâia și roșiile, este acid citric fabricat (MCA) care este utilizat pe scară largă ca aditiv, în special în băuturi răcoritoare și bomboane. Oamenii pot avea alergii alimentare la citrice, cum ar fi portocalele și grapefruit, dar aceste reacții nu au legătură cu MCA. Cu toate acestea, există câteva cazuri documentate de intoleranță la acid citric.
Acidul lactic este produs atunci când anumite bacterii se hrănesc cu zaharuri și este, de asemenea, o substanță chimică naturală în organism. Se găsește în mod natural în alimentele fermentate, cum ar fi varza murată, kimchi, iaurt și pâine cu aluat, dar poate fi, de asemenea, fabricat și adăugat la alimentele ambalate ca agent de conservare. În timp ce cuvântul „lactic” poate sugera că un produs conține lapte, acidul lactic nu este întotdeauna făcut din lapte. Cu toate acestea, culturile inițiale de acid lactic pot conține lapte. Există câțiva aditivi care conțin cuvântul „calciu” sau care încep cu „lact” care îi fac pe oameni să creadă că un produs are lapte în el, atunci când poate nu. Acestea includ lactat de calciu, stearoil lactilat de calciu, lactat de sodiu și stearoil lactilat de sodiu. Asigurați-vă că citiți lista completă de ingrediente sau sunați la producător dacă aveți întrebări suplimentare.
Conservanți. Pe langa faptul ca incetinesc sau previn schimbarile de culoare, arome sau textura, conservantii previn alterarea alimentelor cauzata de organisme precum bacteriile, mucegaiurile si drojdiile. Conservanții se găsesc în sosuri și jeleuri de fructe, băuturi, produse de patiserie, mezeluri, uleiuri, margarine, cereale, dressing-uri, gustări, fructe și legume procesate.
Nitrații/nitriții sunt utilizați pentru a prelungi perioada de valabilitate și pentru a conserva alimentele prin inhibarea creșterii organismelor. De asemenea, sunt adăugate pentru a îmbunătăți aromele și culoarea alimentelor ambalate. Majoritatea nitraților din dietă apar în mod natural în legumele cu frunze verzi închise. Nitrații și nitriții se găsesc în mod obișnuit în carnea procesată, cum ar fi hot-dog-urile sau carnea de delicatese din proteină animală. Sunt raportate cazuri de urticarie și mâncărime, precum și anafilaxie, legate de nitrați.
Sulfiții sunt, de asemenea, utilizați pentru a întârzia deteriorarea, cum ar fi prevenirea coacerea exxcesivă fructelor sau legumelor proaspete și pentru a prelungi perioada de valabilitate, ca în producția de fructe uscate. Sulfiții sunt adesea conținuti în bere și vin, dar nu alcool limpede, cum ar fi vodca. Exacerbările astmului, anafilaxia și urticaria sunt toate reacții raportate la sulfiți; cu toate acestea, FDA cere doar etichetarea oricărui aliment sau băutură cu o concentrație mai mare de 10 părți per milion.
Nu uitați să citiți toate etichetele ingredientelor de fiecare dată și să contactați producătorii dacă aveți întrebări. Dacă credeți că ați avut o reacție adversă la un ingredient, consultați-vă cu un medic certificat de consiliu, în mod ideal un alergolog.
Articolul are doar scop informativ și nu este destinat a fi utilizat ca diagnostic medical. Informațiile din acest articol nu sunt menite să trateze, diagnosticheze sau sa vindece afecțiuni sau boli. Este destinat numai în scopuri generale de sănătate și bunăstare.
Dacă aveți întrebări, doriti să vă programați la o consultație vă rugăm să ne contactați prin e-mail: contact@carminastroia.ro, telefonic 0749227579 sau prin formularul de contact disponibil pe site.
Dacă ești hotărât/ă să obțineți ajutor cu privire la sănătatea ta, contactați-ne astăzi pentru a programa o evaluare nutritionala.
Sănătatea ta este la un click distantă! Descoperă-ți povestea din ADN-ul tău!