Afacere agricolă cu Scorțonera


Scortonera se cultiva pentru radacina sa comestibila, dar si pentru frunzele din care se pot prepara anumite salate.

In ultima perioada, suprafetele cultivate cu scortonera au crescut ca urmare a faptului ca se industrializeaza in conserve si prin congelare. Planta are o radacina cu mult latex, celuloza, inulina, dar si mai multi acizi fenolici. Radacinile de scortonera pot inlocui cu succes cafeina.

Se consuma uneori si mugurii tineri etiolati, obtinuti din fortarea radacinilor in spatii intunecate.

Scorzonera hispanica L., sinonime: salata de iarna, Salsifis de Spania si Salsifis negru
Denumiri straine: – Engleza – Black salsify, Scorzonera; Italiana – Scorzonera

Radacina de scortonera este alba in sectiune, carnoasa, suculenta, turgescenta, onctuoasa, cu o savoare agreabila.
In Europa se produc anual peste 100.000 t radacini din care 40.000 t (2.000 ha) in Belgia si 32.000 t (1.600 ha) in Olanda.

La noi, scortonera se poate cultiva in toate zonele agricole, in terenuri profunde, usoare, care sa permita formarea unor radacini drepte, uniforme si lungi. Momentan se cultiva numai in gradinile amatorilor.

Data fiind lungimea radacinii scortonera pretinde soluri profunde, usoare (nisipo-lutoase), fara pietre si fara materie organica in exces. PH-ul solului trebuie sa fie cuprins intre 6,5 si 7.

Rezultate in agricultura ecologica

Rezultatele obtinute in agricultura ecologica sunt foarte bune ca urmare a rusticitatii speciei si a marii capacitati de adaptare la diversele conditii climatice.

Se seamana pe teren modelat in brazde cu 2 randuri pe brazda pentru a putea beneficia de recoltarea cu dislocatorul de radacinoase.

Perioada de semanat: 15-25 aprilie (semanatul prea timpuriu poate favoriza vernalizarea si inflorirea timpurie).
Norme de samanta: 10-12 kg samanta/ha.

Soiurile existente provin toate din populatia Neagra Uriasa de Rusia, care exista si la noi in tara.

Cultivarea de scortonera nu necesita lucrari speciale.

Combaterea buruienilor se face mecanic sau manual de cate ori se considera necesar (2-3 ori).

Daca este cazul, se face o lucrare de rarit atunci cand din semanat se realizeaza o densitate prea mare de plante (peste 20 de plante la metru linear).

Sursa: Idei de Afaceri