AFACERE AGRICOLĂ SELECTĂ-CULTURA MACULUI ALB

Daca detineti o bucata de pamant fertil va puteti gandi la o cultura mai putin obisnuita – macul alb.

Macul este cultivat pentru semintele sale folosite in alimentatie si in industria farmaceutica. Iata cateva date referitoare la cultivarea macului de gradina!

Pentru a se coace, macul de gradina are nevoie de 90 – 120 zile. Ca plante premergatoare, macul reuseste bine dupa prasitoare ca porumb, cartof, sfecla de zahar. Nu suporta ca plante premergatoare speciile in a caror compozitie intra uleiurile grase sau volatile (ca de ex. floarea soarelui, in, menta etc). Pe acelasi teren, macul poate reveni numai dupa 4 – 5 ani.

Macul are nevoie de multa umiditate in perioada de la incoltire pana la inflorire si mai ales in timpul rasaririi. De aceea, trebuie insamantat primavara devreme pentru a utiliza apa din zapezi, mai ales in regiunile cu ploi rare.

Macul insamantat timpuriu este mai rezistent la boli. Dupa alegerea terenului, tinand seama de planta premergatoare, o data cu executarea araturii la 20 – 25 cm, se realizeaza si includerea de ingrasaminte.

Cand solul are mai putina umiditate la executarea patului germinativ, este necesar ca atat inainte, cat si dupa insamantare sa se execute o usoara presare cu tavalugul. Germinatia semintelor de mac dureaza 7 – 10 zile. De indata ce se disting randurile, este necesar sa se pliveasca buruienile si, in acelasi timp, sa se execute prima prasila superficiala intre randuri, la 4 – 6 cm adancime.

Se va evita acoperirea randurilor cu pamant. Intre randuri se dau 4 – 5 prasile. Pe randuri se pliveste de 2 – 3 ori. Buruienile se pot combate si chimic cu Dicuran 80, dandu-se 1,5 kg/ha inainte de semanat si aceeasi cantitate dupa rasarirea macului, cand plantele au 3 – 4 frunze. Apa folosita pentru acest tratament este de 300 – 600 l/ha.

Daca numarul de plante la 1 m liniar este mai mare de 8 – 19 se face rarirea. Prima rarire se face cand plantele au 2 – 3 perechi de frunze adevarate, a doua cand au 5 – 6 perechi de frunze adevarate. La prima rarire se lasa o distanta de 5 – 7 cm intre plante, la a doua 18 – 20 cm, urmarindu-se a se mentine in cultura plantele cele mai viguroase.

La hectar trebuie sa ramana 80.000 – 105.000 plante de mac, in functie de zona de cultura. Astfel:
– in partea sud-estica (Galati) 80.000-85.000 plante la hectar;
– in campia din sudul tarii 90.000 – 92.000 plante la hectar;
– in campia din vestul tarii 100.000 plante la hectar;
– in Transilvania si Moldova 100.000 – 105.000 plante la hectar.

Cand raritul se executa mecanic, se fac buchete de plante cu o lungime de 20 cm si cu o distanta de 20 cm intre ele. Plantele din buchet se raresc cu sapa, lasandu-se cate doua plante la buchet.

Sursa: Idei de afaceri