AFACERE CU 500 DE EURO-MINI FERMA DE FAZANI

Ce ai de facut pentru a infiinta o crescatorie de fazani? Intr-o varianta foarte ieftina, in care capitalul de start este sub 500 de euro, poti incepe aceasta afacere avand doar 4 dotari:

1) un efectiv de 10 familii de fazani (o familie de fazani inseamna 1 mascul si 3 femele)
2) un incubator pentru oua
3) o mica hala pentru cresterea puilor
4) o curte de 100-150 mp in care sa amenajati volierele (custi cu plasa). Un fazan adult are nevoie de cca 2 mp.

In Prahova, functioneaza de peste 4 decenii cea mai mare crescatorie de fazani din Romania. La ferma din Gherghita sunt crescute anual, special pentru export, cel putin 35.000 de fazani. Pasarile sunt crescute in semi-libertate si pleaca vii in Italia, unde intra direct in bataia pustii. Acolo, o portie de fazan costa peste 100 de euro.

“Pe teritoriul fazaneriei sunt amenajate voliere in care proportia este de un cocos la 6-7 fazanite. In voliere sunt amenajate vetre de scurmat si de scaldat, scarite si stinghii pentru a realiza cresterea puilor in conditii cat mai apropiate de cele existente in salbaticie.

Cu cel putin trei saptamani inainte de livrarea fazanilor pentru lansare in teren, dupa o perioada de cateva saptamani in care se adminstreaza hrana mixta, hranirea este facuta exclusiv cu seminte intregi de cereale ale speciilor componente asociatiilor vegetale de pe fondul cinegetic. Pe langa fazani, la ferma se mai produc si alte specii de pasari decorative, se arata in prezentarea fermei.

16 aspecte de retinut despre fazani si cresterea lor

1. Fazanul ordinar (obisnuit): destinat mai ales repopularii rezervatiilor de vanatoare.
2. Fazanul de lux: crescut pentru ornamentarea parcurilor si gradinilor.
3. Durata de viata a fazanilor: peste douazeci de ani.

4. Adaposturi pentru hrana: refugii in care se depoziteaza rezervele suplimentare de hrana pentru fazanii crescuti in libertate.
5. Proportia numerica intre masculi si femele de fazani : valoarea optima a acestui raport este de un mascul pentru 4 sau 5 femele, pentru speciile crescute in libertate, in rezervatii sau in voliere.

6. Fazanerie: sistem de voliere in serie folosit pentru cresterea industriala a fazanilor.

7. Custi de crestere pentru fazani : adaposturi a caror fatada este formata dintr-un grilaj de bare, folosite pentru pasarile destinate repopularii.
8. Numarul de oua produse de fazani : in general, intre 12 si 14 oua (unele specii depun doar 5-8 bucati), dar se pot obtine pana la 60 de oua, daca se evita intrarea in calduri, prin indepartarea sistematica a oualor.

9. Mirajul oualor: primul miraj trebuie efectuat intre a 7-a si a 8-a zi de la ouat, iar al doilea in a 21-a zi.

10. Stocarea oualor de fazani inaintea incubarii: perioada de pastrare a oualor este de maximum 15 zile, dar este de preferat ca ele sa fie puse sub closca sau in incubator dupa 7-10 zile de la ouat.

11.Closti adoptive: ouale de fazani pot fi incredintate pentru a fi clocite fie gainuselor pitice (cate 10 oua) fie gainilor (20 de bucati) sau curcilor (30 de oua).

12. Intoarcerea oualor de fazani in incubator: se va face la fiecare sase ore in primele 21 de zile ale clocirii.

13. Durata incubatiei: este de 24 de zile pentru fazanii crescuti in fazanerii. Pentru pasarile in libertate, acest interval poate varia cu 2-3 zile in plus sau in minus.

14. Temperatura in incubator: 37,50 C in primele 21 de zile si 39,50 C in ultimele trei zile.

15. Gradul de umiditate al aerului din incubator: 55% in primele 21 de zile, apoi el va fi crescut progresiv pana in momentul ecloziunii, cand trebuie sa fie de 75%.

16.Temperatura ambianta va fi de 37 grade C in primele trei zile de viata ale puilor de fazani, apoi va fi scazuta progresiv