AFACERE TRADIŢIONALĂ: ŢESĂTURI VÂNDUTE PE MII DE EURO

Ne intoarcem la traditional si natural: tesaturile realizate in razboiul bunicii sunt din nou la moda.

Strainii si romanii investesc mii de euro pentru a-si decora locuintele cu tesaturi lucrate manual. Fenomenul designului interior cu elemente traditionale a inceput sa prinda contur si in Romania. Tesaturile traditionale au insa un pret pe masura, un covor ajunge sa coste pana la 1000 de euro.

Genoveva Hossu, designer: “Un interior bine structurat folosind aceste elemente traditionale este important sa pastreze autenticitatea lucrarilor din trecut”.

Un intreprinzator in domeniu este doamna Elena, din Alba, care a invatat tainele tesutului la razboi de la mama ei. Acum are trei razboaie unde tese sute de metri de panza si covoare extrem de apreciate peste hotare. Modelele alese sunt si ele vechi. Un covor de 2 m ajunge sa coste si 1000 de euro.

De asemenea, La Bucerdea Vinoasa, doamna Ileana realizeaza obiecte de artizanat extrem de apreciate de straini. Tehnica folosita de mesterii populari este aceeasi ca acum zeci de ani. Se pune urzeala din fir de bumbac, se inavadeste si apoi se tese.

Ileana Mohora, mester popular: “Strainii sunt interesati de majoritatea produselor, dar cel mai mult sa le aminteasca de bunici, avem aici un pres cu urzala de bumbac cu bateala de lana cu canepa.”

Ne mandrim ca faima covoarelor viu colorate din Maramures a ajuns pe toate continentele.
Sursa: www.incont.ro

Sprijin pentru mestesugari si artizani

Programul national pentru sustinerea mestesugurilor si artizanatului isi propune sa stimuleze dezvoltarea micii industrii din Romania si, in general, sa protejeze meseriile care presupun un numar mare de operatii executate manual in practicarea lor si relansarea serviciilor si a produselor realizate. Programul urmareste, prin organizarea a opt Targuri Regionale pentru Artizanat si Mestesuguri 2015 si organizarea a 48 de Piete traditionale, sustinerea micilor mestesugari in promovarea produselor proprii si conservarea si stimularea promovarii mai largi a traditiilor autohtone.

Tipurile de ajutor financiar
a). Se asigura participarea gratuita la targ si pietele traditionale pentru beneficiarii selectati.
b. Vor fi suportate cheltuielile de transport pentru beneficiari si pentru produsele acestora (daca este cazul), cheltuielile de cazare a beneficiarilor pe perioada desfasurarii evenimentului, etc. doar pentru participarea la Targ si piete traditionale. Se acorda finantare pentru transportul produselor, in cazul in care acestea necesita un transport separat si nu pot fi transportate in acelasi mijloc de transport cu beneficiarul.