AFACERI CU GOJI. CUM SE FACE ÎNMULŢIREA PLANTELOR

Inmultirea plantelor Goji poate fi efectuata fie prin butasi, fie prin seminte. Ambele proceduri sunt utilizate in aceeasi masura, iar succesul lor depinde de asigurarea conditiilor propice ulterior plantarii, dar si de perioada aleasa pentru operatiune.

Pentru utilizarea metodei de inmultire prin butasi, este indicat sa se astepte o perioada cu temperaturi mai reduse – toamna sau iarna. Taierea trebuie efectuata dupa de frunzele au inceput sa cada, in momentul in care planta intra in hibernare.

Cresterea unor Goji noi din seminte include riscul de a nu rezulta plante cu aceleasi caracteristici ca plantele initiale, risc ce poate fi inlaturat prin propagarea din butasi. Pe de alta parte, la inmultirea prin butasi apare riscul transmiterii bolilor si, mai ales, al virozelor de la plantele mama la plantele fiice.

Butasirea este o metoda de propagare vegetativa. Ea presupune prelevarea de portiuni de ramuri (lastari) de la planta-mama, care sunt apoi puse la inradacinat cu scopul plantarii ulterioare. In functie de varsta lastarului, butasirea se poate face in uscat – adica cu ramuri de cel putin un an, sau in verde, utilizandu-se ramuri verzi. Cea de-a doua varianta se foloseste mai ales vara.

Butasirea in uscat pentru arbustul de Goji se executa in cativa pasi simpli. Pentru inceput, se aleg lastarii ce urmeaza a fi taiati. Acestia trebuie alesi dintre lastarii noi, de aproximativ un an.

Lastarii trebuie sa fie drepti si solizi, sa nu se indoaie usor in momentul in care se aplica forta asupra lor. Se recomanda ca ei sa aibe o lungime de 20 – 30 cm si un diametru la baza de aproximativ 10 mm.

Atentie! Trebuie evitata alegerea lastarilor daca acestia prezinta pete sau semne ale unei eventuale afectiuni.

Sursa: Idei de afaceri