AFACERI CU MINIFERME-CREŞTEREA PORCILOR ÎN SISTEM GOSPODĂRESC ŞI SEMIINTENSIV

Cresterea porcilor din rasele Mangalita, Bazna si vietnamez pot fi crescute doar in sisteme gospodaresti: sistemul gospodaresc-extensiv (traditional) si sistemul gospodaresc – semi-intensiv.

Alegerea celui mai convenabil sistem de crestere este facuta de fermier in functie de:
– resursele financiare necesare dezvoltarii activitatii;
– nivelul performantelor tehnice si economice propuse;
– numarul de animale din ferma, tipul de rasa;
– resursele furajere ce pot fi procurate din zonele apropiate fermei, sau din cadrul acesteia;
– posibilitati de asigurare a pasunatului si de folosire a resturilor agricole;
– asigurarea sanatatii animalelor.

Sistemul gospodaresc – extensiv (traditional)

Este specific gospodariei taranesti individuale, in care sunt crescuti in adaposturi simple, fara dotari tehnice speciale 5 – 10 animale. Furajarea este bazata pe resursele gospodaresti. Performantele zootehnice ale animalelor crescute astfel nu sunt deosebite, dar tocmai acesta este obiectivul, cresterea unor porci sanatosi cu o carne gustoasa, in sistem traditional. Productia obtinuta este destinata comercializarii in viu si o mica parte este rezervata consumului casnic.

Sistemul gospodaresc – semi-intensiv

Acest sistem defineste ferma familiala, cu efective de 10 – 25 scroafe sau 100 – 200 de capete porci. Forta de munca intr-o astfel de ferma este asigurata, in general, de membrii familiei. Acest sistem necesita adaposturi modernizate si dotari corespunzatoare cu echipamente de adapare, furajare si asigurarea conditiilor optime de microclimat.

Pentru pastrarea specificului activitatii, este necesar ca efectivele de animale sa provina din rase cu un fond genetic corespunzator. Productia obtinuta este destinata comercializarii in viu si/sau taiata, o mica parte fiind rezervata consumului casnic.

Cresterea porcilor in sistem gospodaresc si semi-intensiv se face conform Normelor Metodologice in vigoare. Pentru aceasta, exista Ordinul nr. 20/2012. cu completarile si modificarile ulterioare, pentru aprobarea Normelor metodologice de monitorizare a standardelor de microclimat, precum si a necesarului de apa si de hrana, in vederea asigurarii statusului minim de bunastare a porcinelor din exploatatiile comerciale.

Sursa: Idei de afaceri