AFACERILE DE FAMILIE-PRINTRE PUŢINELE VARIANTE PENTRU CLASA DE MIJLOC LA TÂRNĂVENI

Târnăveniul se confruntă tot mai mult cu un paradox – lipsa de forţei de muncă în aproape toate domeniile. Nu e de mirare, deoarece de mai bine de 15 ani, cei care au dorit să muncească serios şi cinstit nu au mai avut posibilitatea să o facă aici, astfel că au fost nevoiţi să îşi continue cariera în alte oraşe sau ţări.

În prezent toţi cei care fac angajări se confrunta cu lipsa de personal. Mai mult decât atât, personalul existent este lipsit de voinţa de a munci dar şi de pregătirea necesară, iar problema se răsfrânge în mai toate domeniile. Nici salariile nu sunt prea stimulative în comparaţie cu ajutoarele sociale sau cele primite de la rudele din străinătate, dar acestea nu vor oferi niciodată un nivel de trai normal. Târnăveniul şi nu numai, a ajuns ca în anul 2015 să aibă o populaţie tot mai inactivă din cauza anilor de cădere economică dar şi a concepţiei generalizate că „nu merită efortul”. Pensionarii se mulţumesc cu pensia primită iar tinerii consideră că munca e doar pentru fraieri…

Printre puţinii care mai muncesc cu hărnicie sunt cei care deţin afaceri de familie şi care trag pentru buzunarul propriu. Afacerile de familie sunt de fapt motorul economiilor dezvoltate ale lumii. Propriul interes este mai presus decât orice motivaţie oferită de un agajator, fie el cât de celebru. Desigur că există şi persoane care nu sunt făcute pentru a fi întreprinzători, dar pentru aceştia din păcate se mai găsesc la Târnăveni doar locuri de muncă slab plătite. Iar asta se întâmplă peste tot în lume, deoarece o mică comunitate nu are cum să îţi ofere mari perspective de dezvoltare ale unei cariere importante.

Aşadar afacerile de familie, în care angajaţii din exterior mai există doar pentru a suplini plusurile de activitate sunt printre puţinele variante care pot asigura mai mult decât un salariu minim, uneori aducând venituri mulţumitoare pentru cei care au talent să îşi vândă produsul sau serviciul oferit şi au găsit nişa potrivită de activitate la Târnăveni.
Au existat de-a lungul timpului şi situaţii nefericite, dar falimentul este foarte normal într-o economie de piaţă iar eşecul reprezintă de fapt, drumul normal către succes. Cei care la un moment dat s-au culcat pe lauri, s-au lăsat pe mâna angajaţilor ori nu au calculat bine ceea ce vor să facă au dat piept cu insuccesul. Condiţiile economice din România nu sunt favorabile dar există suficiente exemple de reuşită care demonstrează că se poate chiar şi la noi.

Cine se gândea că o afacere de curăţat perne poate merge atât de bine la Târnăveni, astfel încât să genereze o coadă permanentă în centrul oraşului?