Afectat de închiderea industriei, Târnăveniul nu se află în topul negativ al depopulării

Situația economică precară a Târnăveniului este cunoscută de toți localnicii, însă din păcate aceasta se repetă chiar mai grav, în alte localități foste monoindustriale. Conform analizei de mai jos Târnăveniul nu se află nici măcar între primele 25 de orașe monoindustriale ale țării afectate masiv de închiderea fabricilor.

Lipsite de politici coerente și de strategii clare, orașele monoindustriale ale României s-au depopulat masiv după 1990. Mai întâi au venit concedierile colective operate la giganții industriali de stat, mult mai mari decât în restul economiei, apoi a urmat plecarea românilor în străinătate, menționează un articol din Libertatea.

Cele mai afectate orașe monoindustriale ale României au pierdut 36,6% dintre salariați între anii 2002 și 2020.

Orașe analizate de publicatia Libertatea

Cea mai mare scădere este consemnată în Anina, județul Caraș-Severin, unde numărul total de salariați a scăzut cu 89,77% între 2002 și 2020, iar numărul angajaților din domeniul industrial a scăzut cu 96,34%. Declinul a survenit odată cu închiderea minei de cărbune, din anul 2007.


La Copșa Mică (județul Sibiu), numărul total al salariaților a scăzut cu 71,74%, iar cel al angajaților din industrie a consemnat un declin de 73,31%. La Copșa Mică se aflau în timpul regimului comunist o fabrică de negru de fum (Carbosin) și una de metale neferoase (Sometra), iar orașul a fost mult timp al doilea cel mai poluat din Europa.


La Zlatna (județul Alba), numărul total al angajaților din oraș era în 2020 cu 62,49% mai mic decât în 2002, iar cel al salariaților din industrie cu 77,76%. Zlatna este un oraș minier din Munții Apuseni. În perioada comunistă aici a existat un combinat de prelucrare a cuprului, lichidat în 2004. Închiderea minelor și a combinatului a făcut ca mare parte din populație să plece.


Datele sunt prezentate în lucrarea „Orașele monoindustriale din România. Între industrializare forțată și declin economic”, scrisă de către dr. Bianca Mitrică și apărută, în 2008, la Editura Universitară.

„Noi nu avem o hartă economică a României”, deplânge acesta situația și dă ca exemplu Germania, unde companiile sunt încurajate să se mute în orașe mici. Concernul Volkswagen își are sediul în orașul Wolfsburg, în vreme ce Audi este în Ingolstadt, oraș din Bavaria. În opinia specialistului în geografie socială, una dintre soluții ar fi ca statul să transfere către orașele mici mai multe prerogative sau instituții, ceea ce mai departe ar atrage populație către acestea.


Citeşte întreaga ştire: Colaps, abandon, uitare. Ce s-a întâmplat cu orașele monoindustriale ale României după 1990

Foto: Agerpres

One thought on “Afectat de închiderea industriei, Târnăveniul nu se află în topul negativ al depopulării

  • 7 februarie 2022 la 22:29
    Permalink

    cu cetatenii alocati din satele limitrofe, normal ca nu s-a depopulat, ci a crescut nr.locuitori

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.