Ajutoare din Slovenia pentru copiii rămași orfani in urma accidentului din Ungaria

Ambasadorul Republicii Slovenia în România, Mihael Zupančič, a declarat vineri, la Târgu Mureş, în cadrul ceremoniei de predare a ajutoarelor colectate de Asociaţia Crescătorilor de Hamei din ţara sa familiilor celor nouă muncitori morţi, în data de 22 mai, accidentul rutier din Ungaria, că adevăratele relaţii dintre două state nu se petrec în sfere înalte, ci se întâmplă între oamenii obişnuiţi.

“De cele mai multe ori, oamenii consideră că relaţiile între două ţări ţin, îndeosebi, de lucrurile care se petrec în sfere înalte, între cele două capitale. Numai că lucrurile nu stau defel aşa, iar evenimentul de astăzi este dovada clară că adevăratele relaţii dintre două state sunt, de fapt, lucrurile care se întâmplă între sau îi privesc pe oamenii obişnuiţi. În ultimii ani, românii s-au oferit în repetate rânduri şi cu multă generozitate să îi ajute pe sloveni atunci când aceştia s-au confruntat, de pildă, cu diverse catastrofe naturale. Nu vom uita niciodată acest lucru, căci prietenul adevărat la nevoie se cunoaşte. Tocmai de aceea dorim ca, în această zi, să le stăm alături de familiilor afectate şi să le oferim, la rândul nostru, un modest ajutor”, a arătat ambasadorul Mihael Zupančič.

Diplomatul a precizat că Slovenia este o ţară cu două milioane de locuitori, unde toată lumea cunoaşte pe toată lumea şi că muncitorii români, victime ale acelui accident rutier, “nu au fost nişte străini, nu au fost doar nişte lucrători exemplari, ei au fost membri ai comunităţii locale, ai familiei slovene”.

“Tocmai de aceea acest accident, această tragedie, ne-a zguduit şi ne-a îndoliat, în egală măsură, şi pe noi. Asociaţia Crescătorilor de Hamei din Slovenia a adunat fonduri pentru copii şi a intrat în legătură cu Ambasada Sloveniei la Bucureşti, cu ajutorul căreia fondurile respective vor fi gestionate prin intermediul Crucii Roşii din România. Aceste fonduri le vor fi de ajutor în procurarea de rechizite, manuale şcolare şi alte bunuri. Să ştiţi că părinţii voştri, mamele şi taţii voştri, v-au iubit şi vă vor iubi mereu, pentru că ei vor sălăşlui de-a pururea în inimile voastre, în sufletele voastre, vă vor fi mereu alături, vă vor veghea veşnic de sus, din ceruri. Urmaţi-le sfaturile, amintiţi-vă ce v-au învăţat şi nu uitaţi că ei au fost, sunt şi vor fi întotdeauna mândri de voi”, a subliniat Mihael Zupančič, care le-a spus copiilor că viaţa este împletită din clipe plăcute şi triste, “uneori e noapte, alteori e zi, uneori e vară, alterori e iarnă şi tot aşa şi viaţa omenească uneori e durere, alteori e bucurie”.

Ambasada Republicii Slovenia din România a înmânat Crucii Roşii din România o donaţie de 8.000 de euro din partea reprezentanţilor Asociaţiei Crescătorilor de Hamei din Republica Slovenia – acolo unde erau angajaţi muncitorii români care şi-au pierdut viaţa în accident – şi care, imediat după accidentul din 22 mai, din Ungaria, a adunat fonduri pentru cei 13 copii din judeţul Mureş care şi-au pierdut unul sau ambii părinţi.

Ambasadorul sloven a mulţumit organizaţiei Crucea Roşie din România, primarilor din comunele Mica şi Bălăuşeri, Szekely Ladislau şi Sagebo Istvan, precum şi conducerii Consiliului Judeţean – Peter Ferenc, şi Prefecturii Mureş – Nagy Zsigmond.

Magda Bercea de la Crucea Roşie Mureş a precizat că fiecare copil a primit un set complet de rechizite şcolare şi echipament necesar pentru a începe anul şcolar în condiţii decente, câte un televizor şi câte un sac de haine, urmând ca, la începutul toamnei, fiecare să primească îmbrăcăminte şi încălţăminte de iarnă.

AGERPRES

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.