AMENDĂ LA O ŞCOALĂ DIN BAHNEA PENTRU NERESPECTAREA CONDIŢIILOR DE IGIENĂ

Inspectorii sanitari din cadrul Serviciului de control în sănătate publică au efectuat o acţiune de verificare a condiţiilor igienico-sanitare în unităţile de învăţământ şi în cabinetul medical din localitatea Bahnea, unde s-a semnalat un focar de Hepatită virală tip A şi au aplicat două amenzi în valoare totală de 1.600 lei, a anunţat Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Mureş pe site-ul propriu.

Amenzile au fost aplicate după ce s-au constatat deficienţe privind respectarea normelor de igienă şi sănătate publică şi s-au prescris termene urgente de remediere a deficienţelor constatate.

Cu ocazia controlului, inspectorii au recoltat probe de apă din sursa proprie (fântâna) care asigură necesarul de apă potabilă în unităţile de învăţământ. Probele de apă vor fi analizate în laboratorul propriu al DSP Mureş.

Reprezentanţii instituţiei spun, de asemenea,că, în termenul cel mai scurt posibil, unităţile vor fi recontrolate pentru verificarea modului de remediere a deficienţelor constatate.

În luna ianuarie, Compartimentul de supraveghere epidemiologică şi control boli transmisibile Târgu Mureş a confirmat existenţa a peste 70 de cazuri de Hepatită virală de tip A în patru localităţi din judeţul Mureş, începând din luna august 2014, la Bahnea, Sărmaşu, Găneşti şi într-o şcoală din Târnăveni.

Potrivit Direcţiei de Sănătate Publică Mureş, în oraşul Sărmaşu, începând cu data de 21 septembrie 2014, au fost confirmate în laborator 30 de cazuri, dintre care 23 copii care frecventează şcoala sau grădiniţa, în localitatea Bahnea s-au confirmat, începând din august, 29 de cazuri, dintre care 24 copii, la Găneşti s-au confirmat 8 cazuri din cele 12 cazuri suspecte, iar la Şcoala Gimnazială nr. 3 din Târnăveni s-au confirmat 6 cazuri.

DSP Mureş a precizat că toţi bolnavii au fost izolaţi şi trataţi la Secţiile de Boli Infecţioase din Târnăveni şi Luduş şi s-a luat măsura supravegherii focarelor, catagrafierea şi vaccinarea copiilor din familiile care au avut bolnavi, precum şi colectivităţile în care au fost aceştia.