CARE MAI SUNT ŞANSELE TÂRNĂVENIULUI ? ANALIZA TIRNAVENI.RO

Sintagma „Târnăveni, oraş mort” se află pe buzele tuturor de mai bine de 10 ani. Momentul declinului economic al localităţii a început odată închiderea combinatului chimic. Concentrarea forţei de muncă într-o singură direcţie a determinat un adevărat dezastru din punct de vedere social atunci când cea mai mare fabrică din zonă s-a închis. Situaţia este însă similară în întreaga ţară în oraşele mici, monoindustriale. Mai mult decât atât, închiderea unei mari fabrici a afectat în acelaşi mod şi localităţi din ţări dezvoltate din occident. Oprirea unei astfel de activităţi economice aduce cu sine reacţii în lanţ, care au determinat reducerea consumului în magazine, scăderea pieţei imobiliare, dispariţia unor specializări în şcoli etc.Dezvoltarea ulterioară după un şoc, cum a fost acela al închiderii combinatului chimic, o închidere previzibilă oarecum deoarece fabrica nu funcţiona după principii economice corecte, este posibilă cu mai multe condiţii.

Varianta ideală, dorită de majoritatea locuitorilor este aceea a găsirii unui substitut pentru combinat, care să angajeze din nou forţa de muncă de la nivelul oraşului şi să creeze bunăstare. Din păcate pentru dorinţele majorităţii acest lucru nu mai este posibil, fiindcă s-au schimbat condiţiile economice mondiale, marile fabrici nu concentrează un număr foarte mare de angajaţi pentru că munca brută şi necalificată este susţinută de utilaje şi roboţi, o mare parte a populaţie aptă de muncă din Târnăveni s-a mutat în altă parte, iar forţa de muncă locală este nepregătită în domeniile care au căutare în momentul de faţă. Un mare investitor care ar intenţiona să deschidă chiar mâine o fabrică la Târnăveni, s-ar confrunta în primul rând cu lipsa forţei de muncă, cu lipsa unor spaţii puse la dispoziţie şi utilate şi cu o infrastructură deficitară.

O mare şansă pentru dezvoltarea municipiului Târnăveni ar reprezenta-o însă dezvoltarea oraşului de reşedinţă Târgu Mureş. Deja sute de oameni fac naveta zilnic la Târgu Mureş, unde au reuşit să îşi găsească un loc de muncă. Dezvoltarea municipiului Târgu Mureş este mult mai probabilă decât cea a Târnăveniului, şi ar genera o creştere a ofertei locurilor de muncă care ar putea fi ocupate şi de cei din Târnăveni. Condiţia principală este însă o navetă uşoară. Cu doar una dintre şosele reabilitate modern, cu eliminarea restricţiilor de viteză în sate de la 50 km/h la minim 70 km/h, distanţa Târnăveni – Târgu Mureş ar trebui parcursă legal în maxim 30 de minute. O navetă de 30 de minute este considerată uşoară de foarte mulţi locuitori din Germania de exemplu, una dintre cele mai dezvoltate ţări din lume.

De ce dezvoltarea Târgu Mureşului ar fi benefică pentru Târnăveni? În situaţia ipotetică în care durata drumului parcurs nu ar depăşi o jumătate de oră, traiul în Târnăveni este în prezent mult mai ieftin decât în Târgu Mureş ceea ce ar duce la transformarea Târnăveniului într-o zonă propice de locuit, cu locuri de muncă aproape. Cu toate că imobilele sunt mai scumpe decât o impune piaţa locală, acestea sunt totuşi mult mai ieftine decât în municipiul reşedinţă de judeţ, fapt ce ar putea determina pe mulţi tineri să nu mai plece din oraş. Toate acestea se pot rezolva cu reabilitarea serioasă a unui simplu drum.
O altă şansă o reprezintă conştientizarea din partea mai multor localnici a faptului că libera iniţiativă le poate aduce beneficii personale, iar dezvoltarea sectorului privat format din firme cu 3-5 angajaţi, o afacere de familie, este varianta ideală de dezvoltare. Aceste firme mici reprezintă de fapt motorul economiei pentru cele mai dezvoltate ţări din lume. Un aport important îl vor putea aduce aici cei plecaţi de câţiva ani la muncă în alte ţări, care au reuşit să îşi adune un capital de pornire, care au deja o locuinţă la Târnăveni şi care ar avea suficiente motive să revină acasă, cele mai importante fiind problemele tot mai mari cu care se confruntă în ţara unde lucrează, lipsa familiei de acasă, părinţi, bunici, copii care pot suplini o parte a câştigului suplimentar pe care îl realizează la mii de kilometri distanţă şi apartenenţa la comunitatea locală din Târnăveni, oraşul natal având întotdeauna un atuu în faţa oricărei alte zone de pe glob.

Toate aceste condiţii nu sunt greu de realizat dar necesită un imbold pentru cei din afara ţării şi pentru autorităţile competente să rezolve odată, istoric, drumul de legătură. Odată cu dezvoltarea economică, restul sectoarelor vor creşte de la sine. Aceasta nu înseamnă ca la Târnăveni cei dornici de o mare carieră personală o vor putea pune în practică, pentru că este limitată de dimensiunea localităţii, dar este foarte posibil în schimb ca Târnăveni să devină un orăşel bogat şi prosper prin simpla folosire inteligentă a potenţialului propriu.