Anchetă internă a Arhiepiscopiei Ortodoxe Alba Iulia asupra celor doi preoți

Arhiepiscopia Ortodoxă de Alba Iulia a demarat o anchetă internă în cadrul căreia va analiza situaţia celor doi preoţi din Târnăveni, judeţul Mureş, care, potrivit DIICOT, ar fi determinat victimele unei grupări infracţionale să depună un jurământ, profitând de teama de divinitate a acestora, prin care se obligau să nu-şi însuşească din sumele obţinute din cerşit, ci să predea toţi banii traficanţilor.

‘Acuzaţiile aduse celor doi preoţi de către membrii grupării specializate în trafic de persoane şi de minori de etnie romă din zona Târnăveni trebuie abordate cu discernământ şi responsabilitate, nu doar emoţional şi conjunctural’, se menţionează într-un comunicat transmis joi, AGERPRES, de către Arhiepiscopia Ortodoxă de Alba Iulia.

Potrivit sursei citate, cei doi preoţi sunt persoane respectate în comunităţile pe care le păstoresc, fiind cunoscuţi ca sacerdoţi de vocaţie, implicaţi deplin în formarea duhovnicească a credincioşilor din parohiile lor. Mai mult decât atât, se menţionează în comunicat, ambii preoţi au sprijinit material, financiar şi spiritual comunităţile de romi din zonă în repetate rânduri. Sursa citată subliniază că aceştia sunt acuzaţi acum tocmai de către o familie de romi care a beneficiat de ajutoare din partea unuia dintre cei doi preoţi.

Pe de altă parte, reprezentanţii Arhiepiscopiei arată că, în condiţiile în care cei doi preoţi se fac vinovaţi de anumite acţiuni ce contravin legilor ţării şi canoanelor bisericeşti, Centrul Eparhial de la Alba Iulia va lua măsurile care se impun.

‘Arhiepiscopia Ortodoxă a Alba Iuliei a demarat o anchetă internă, în cadrul căreia va analiza această situaţie. (…). În acelaşi timp, ne manifestăm îngrijorarea faţă de valorificarea mediatică a unor cazuri asupra cărora se cunoaşte foarte puţin, bazate pe informaţii incomplete sau acuze ce nu au legătură cu realitatea, precum şi faţă de tendinţa de relativizare a demnităţii persoanei umane, a slujirii preoţeşti şi a relaţiilor între membrii aceleiaşi comunităţi’, se precizează în comunicatul citat.

Tribunalul Mureş a emis, miercuri, mandate de arestare preventivă pentru 30 de zile pe numele a trei persoane acuzate de DIICOT de săvârşirea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, trafic de persoane, trafic de minori şi complicitate la trafic de persoane.

Potrivit DIICOT, există suspiciunea rezonabilă că, începând cu 2009, cei trei inculpaţi, precum şi doi suspecţi, au constituit un grup infracţional organizat, cu preocupări pe linia traficului de persoane şi a traficului de minori, în scopul exploatării prin obligarea la practicarea cerşetoriei pe relaţia Franţa. DIICOT îi acuză pe cei trei că racolau minori din comunităţi sărace din judeţul Mureş pentru practicarea cerşetoriei în Franţa, pe care îi exploatau şi îi înfometau, iar pentru a-i determina să le predea toţi banii obţinuţi din cerşit, îi puneau să jure în faţa a doi preoţi din oraşul Târnăveni.

Într-un comunicat de presă al DIICOT se arată că, anterior deplasărilor în străinătate, la îndemnul liderului grupării, doi preoţi din Târnăveni ‘au determinat victimele să depună un jurământ, profitând de teama de divinitate a acestora, prin care acestea se obligau să nu-şi însuşească din sumele obţinute din activitatea de cerşit, ci să predea toate sumele traficanţilor’.

De asemenea, în comunicat se arată că minorii jurau să respecte perioada de trei luni pentru care au fost recrutaţi, cei doi preoţi obişnuind să ţină o evidentă nominală a persoanelor pe care le-au determinat să jure.

Potrivit anchetatorilor, în urma activităţii de exploatare a victimelor, membrii grupului infracţional organizat ar fi obţinut peste o sută de mii de euro.

AGERPRES