Are sau nu România nevoie de hidrocentrala Răstolița? Catastrofă de mediu sau necesitate națională? (II)
Cum împăcăm capra protejării mediului cu varza decarbonizării. Cine sunt promotorii proiectului
Am arătat, în episodul precedent, care sunt taberele care se ciocnesc pe tema necesității finalizării hidrocentralei de la Răstolița. Pe de o parte, Guvernul, care ține să dea în folosință opt amenajări hidroelectrice rămase nefinalizate, și câteva ONG-uri ecologiste, care prevăd un cataclism de mediu în cazul în care hidrocentralele vor începe să funcționeze.
ONG-urile au amenințat inclusiv cu sesizarea organismelor europene.
Pentru că, spun ecologiștii, la nivel european există mai multe directive care impun conservarea și protejarea mediului, a speciilor amenințate cu extincția etc.
La fel de adevărat e, însă, că tot organismele europene (Comisia, în primul rând, care e un fel de guvern european transnațional) insistă pentru decuplarea de la combustibilii fosili. Există semnat de toate statele membre (y compris România) un așa numit European Green Deal – Pactul Verde European – care prevede atingerea neutralității climatice în 2050. Adică zero emisii de carbon. Ca prag intermediar e fixat anul 2035. Până atunci, emisiile de carbon trebuie reduse cu 55% față de anul de referință 1990. E așa numitul plan ”Fit for 55”.
Pentru a respecta aceste angajamente pe care și România și le-a asumat, e necesară, între altele, trecerea la producția de electricitate exclusiv din resurse regenerabile: eolian, solar și hidro. Avem deci nevoie de cât mai multe centrale eoliene, de cât mai multe parcuri fotovoltaice și de cât mai multe hidrocentrale. Pentru asta, îndată după invadarea Ucrainei de către Rusia, Comisia Europeană a lansat planul RepowerEU. În esență, acesta alocă bani nerambursabili fiecărui stat membru tocmai pentru a-și dezvolta capacități de producție de energie verde. De asemenea, în PNRR sunt prevăzuți alți bani (nerambursabili și aceștia) pentru dezvoltarea acestor capacități. Problema se pune cum să împaci capra protejării mediului cu varza decarbonizării.
Cine militează pentru pornirea hidrocentralei Răstolița