Arta de a conduce pe ploaie: sfaturi de siguranță și precauții
A conduce mașina pe ploaie poate fi o provocare, mai ales pentru șoferii fără experiență. Tehnicile folosite atunci când conduci pe o suprafață uscată nu funcționează întotdeauna bine pe un drum umed. De aceea, este important să ții cont de câteva sfaturi de siguranță și precauții despre cum să conduci în siguranță în ploaie.
Tehnica de a conduce o mașină în ploaie
Ambele mâini pe volan – acest principiu ar trebui urmat indiferent de anotimp, dar pe ploaie este deosebit de important, deoarece pe un drum umed este mai ușor să pierzi aderența și controlul mașinii.
Precipitațiile prelungite fac ca ploaia să se adună în șanțuri și să formeze bălți pe secțiunile denivelate sau deteriorate ale drumului. Condu încet prin bălți pentru a evita deteriorarea mașinii, deoarece poate exista o gaură sub suprafața apei. În plus, atunci când conduci încet și apa se va dovedi prea adâncă, vei putea opri mașina.
Nu uitați de pietoni! Adesea se formează bălți la borduri și trecerea prin ele va duce la stropirea trecătorilor. De asemenea, este mai bine să eviți să conduci în spatele camioanelor sau autobuzelor și să eviți cu atenție astfel de vehicule. Anvelopele lor mari pulverizează cantități de apă mari, încât pot provoca o pierdere temporară a vizibilității.

Exemplu Poza stergatoarelor de pe autodoc24.ro
Sfaturi și recomandări pentru conducerea mașinii pe ploaie
- Verifică starea ștergătoarelor și a farurilor
Indiferent de anotimp, trebuie să verifici starea ștergătoarelor. În cazul în care nu scot bine apa și lasă dâre mari, merită să le înlocuiești cu altele noi. Pentru o vizibilitate adecvată, este, de asemenea, necesar să te asiguri că luminile funcționează corect. De asemenea, verifică-ți farurile, astfel încât acestea să nu orbească alți șoferi. Când conduci cu farurile ridicate, îi orbești pe ceilalți și creezi un pericol rutier.
De asemenea, nu uita că în condiții de transparență redusă a aerului ești obligat să circuli cu farurile de drum, nu cu luminile de zi. Utilizează cu înțelepciune faza lungă, deoarece în timpul ploii nu îmbunătățesc întotdeauna vizibilitatea.
- Evită să conduci pe marginea drumului
Pe majoritatea drumurilor, centrul este mai sus decât marginile. Datorită acestui fapt, nu există bălți de apă. În ploaie, încearcă să rămâi în mijlocul drumului, nu pe margine.
- Dacă nu vezi, nu continua
Poate fi evident pentru unii. Dar, pe drum, poți întâlni adesea șoferi care încearcă să continue, chiar dacă ștergătoarele nu mai pot ține pasul cu scurgerea apei. Adesea, într-o situație în care ștergătoarele nu mai pot scurge apa, poți vedea totuși mașini care își continuă drumul. În timpul unei ploi, merită să te oprești într-un loc sigur și să aștepți ca vizibilitatea să se îmbunătățească.
- Reglează viteza la condițiile meteo
Ghicește care este cea mai frecventă cauză a accidentelor pe drumuri. Aceasta este celebra „viteză neadaptată la condițiile de drum”. Cu toate acestea, statisticile accidentelor arată că șoferii ignoră această recomandare. În ploaie, condu mai încet, ajustând viteza la vreme. Altfel, putem apărea acvaplanarea.
- Ai grijă de mașină
Conducerea în ploaie va deveni mai sigură dacă mașina ta este în stare tehnică bună. Pe lângă ștergătoare și faruri, ai grijă și de anvelope. Sunt de mare importanță pentru o bună aderență. Amintește-ți să menții presiunea corectă a aerului în anvelope, căci aceasta afectează și comportamentul mașinii pe șosea, reducând semnificativ riscul de alunecare sau perforare a anvelopei. Starea frânelor este, de asemenea, de mare importanță pentru siguranța deplasării în condiții de ploaie. Merită să îți amintești că în ploaie distanța de frânare poate fi extinsă de până la trei sau patru ori. Nu în ultimul rând, nu trebuie să uiți de senzorii de parcare și camera auto, care te vor ajuta să eviți accidente cauzate de lipsa vizibilității.
Ținând cont de toate recomandările menționate mai sus și de tehnicile sigure de conducere pe timp de ploaie, vei reduce foarte mult riscul de acvaplanare și vei minimiza la maxim riscul producerii unor accidente.
https://www.autodoc24.ro/info/tergatoarele-de-parbriz-ghid-complet-despre-functionare-si-inlocuire
http://blog.supermisto.ro/condusul-pe-timp-de-ploaie-10-sfaturi/