ATELIERE EDUCATIVE PENTRU COPII LA ZILELE MUNICIPIULUI

Duminică dimineaţa parcul Primariei va fi rezervat copiilor cu prilejul Zilelor municipiului. Cu acest prilej între orele 10 şi 14 se vor organiza mai multe ateliere educative:

Îngrijirea corpului la romani
-Romanii îşi îngrijeau corpul îmbăindu-se în celebrele băi, foloseau cosmeticale variate: parfumuri, unguente, farduri, se coafau în diverse moduri. Atelierul propus este unul de confecţionat săculeţi parfumaţi, asemeni celor utilizaţi de populaţia majoritară, din motive financiare, parfumurile fiind şi în acea perioadă extrem de scumpe.

Atelier de mozaicuri romane
-Construcţiile publice şi locuinţele romane erau adesea decorate cu mozaicuri divers colorate cu motive variate: geometrice, florale, animaliere sau cu teme din viaţa de zi cu zi. Mozaicurile erau realizate din fragmente de tessaere colorate, lipite cu ciment. Atelierul va consta din confecţionarea de mozaicuri din fragmente de pietricele colorate aplicate pe un suport de pastă de modelaj. Doritorii vor avea la dispoziţie planşe cu exemple de mozaicuri romane, dar vor putea executa asemenea mozaicuri şi după propria inspiraţie.

Să ne îmbrăcăm ca romanii
-Îmbrăcămintea romanilor se caracteriza înainte de toate prin simplitate. Veşmintele romanilor erau toga, tunica, stola, pala. Copiii vor putea îmbrăca aceste tipuri de veşminte, vor putea să încerce să drapeze o togă, să-şi facă fotografii astfel înveşmântaţi, iar apoi să coloreze planşe cu diferite ţinute purtate de romanii civili sau militarii imperiului.

Să ne jucăm ca romanii
-Romanii practicau diverse jocuri, cu mingea, întreceri sportive, dar şi unele asemănătoare cu cele din zilele noastre precum Moara. Copiii vor avea posibilitatea să joace diverse jocuri romane confecţionate din materiale ca cele din antichitate, să le înveţe regulile şi să se distreze.

Tot duminică se va organiza şi un atelier de iniţiere în muzică cu instrumente muzicale de suflat condus de Wili Halmen, un atelier de iniţiere în dansuri populare condus de Vasile Trîmbiţaş şi un atelier de pictură condus de artistul plastic Iuliu Moldovan.