RecentStiri locale

Atenție! Amenzile pentru deranjarea vecinilor cresc de duminică. Recidiviștii, obligați la muncă în folosul comunității

Amenzile pentru organizarea de petreceri și tulburarea liniștii în apropierea locuințelor vor crește de câteva ori, în timp ce repetarea actelor de deranjare a liniștii locatarilor, prin zgomote, larmă, muzică sau petreceri, va fi sancționată inclusiv cu muncă în folosul comunității, potrivit unor prevederi legale care intră în vigoare, duminică, 26 ianuarie. Noua lege aduce modificări și organizării și funcționării Poliției Române, refuzul unui cetățean de a furniza date pentru stabilirea identității sale sau de a se prezenta la sediul poliției urmând să atragă o amendă mai mare.

Noile amenzi Tulburarea, fără drept, a liniștii locuitorilor prin producerea de zgomote cu orice aparat sau obiect ori prin strigăte sau larmă: – Amenda este menținută, ca și acum, între 200 – 1.000 lei, dar repetarea faptei, în interval de 24 de ore, va fi sancționată cu amendă cuprinsă între 500 – 1.500 lei sau prestarea a 50-100 de ore de activități în folosul comunității.

Tulburarea liniștii locatarilor între orele 22,00-8,00 și 13,00-14,00 de către orice persoană prin producerea de zgomote, larmă sau prin folosirea oricărui aparat, obiect ori instrument muzical la intensitate mare în localurile sau în sediile persoanelor juridice, în locuințele persoanelor fizice sau în oricare alt loc din imobile cu destinația de locuințe ori situat în imediata vecinătate a acestora: – Amenda este menținută, ca și acum, între 500 – 1.500 lei, dar repetarea faptei, în interval de 24 de ore, va fi sancționată cu amendă cuprinsă între 2.000 – 3.000 lei sau prestarea a 70-120 de ore de activități în folosul comunității.

Organizarea de petreceri cu caracter privat și utilizarea de aparatură muzicală la intensitate de natură a tulbura liniștea locuitorilor, în corturi, alte amenajări sau în spațiu neacoperit, situate în perimetrul apropiat imobilelor cu destinația de locuințe sau cu caracter social, în mediul urban: – Amenda crește la 2.000 – 3.000 lei (față de 500 – 1.500 lei, până acum), iar repetarea faptei, în interval de 24 de ore, va fi sancționată cu amendă cuprinsă între 3.000 – 6.000 lei sau prestarea a 100-150 de ore de activități în folosul comunității. 

Autorii modificărilor legislative arată că, deși amenda va fi în continuare instrumentul principal de restabilire a ordinii publice, ”este necesar să existe un mecanism care să descurajeze repetarea unor astfel de fapte antisociale”. Astfel, când aplicarea amenzii nu este suficientă pentru a determina încetarea acțiunilor ilegale, polițistul va putea înainta instanței procesul verbal de constatare a contravenției, pentru care legea va prevedea sancțiunea, alternativă la amendă, de prestare de muncă în folosul comunității.

Proiectul de lege elimină însă sancționarea contravențională a persoanei care nu prezintă un act de identitate la solicitarea polițistului. În schimb, este majorată amenda, de la 100-500 lei la 500-1.500 lei, pentru ”refuzul unei persoane de a furniza date pentru stabilirea identităţii sale sau de a se prezenta la sediul poliţiei, la cererea ori la invitaţia justificată a organelor de urmărire penală sau a organelor de ordine publică, aflate în exercitarea atribuţiilor de serviciu”. De asemenea, amenda va crește de la 200-1.000 lei la 500-1.500 lei pentru săvârșirea în public de fapte, acte sau gesturi obscene, proferarea de injurii, expresii jignitoare sau vulgare, amenințări cu acte de violență împotriva persoanelor sau bunurilor acestora, de natură să tulbure ordinea și liniștea publică sau să provoace indignarea cetățenilor ori să lezeze demnitatea și onoarea acestora.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *