De interes

Atenție la fraudele comise prin metoda investițiilor

Ofertele de nerefuzat transmise sub promisiunea de a obține câștiguri rapide, cu efort minim, din investiții financiare, reprezintă un prim semn a unei posibile tentative de fraudă.

Ca și mod de operare, în general, persoanele vizate de astfel de fraude sunt contactate prin diverse canale de comunicare de către persoane care se recomandă sau pretind a fi reprezentanții unor companii de investiții/platforme de investiții și pot ”înmulți” sumele de bani în scurt timp !

Prin așa numitele ”oferte de nerefuzat” sau ”câștiguri de nerefuzat”, fraudele online se referă la comercializarea unor produse sau servicii care, de fapt, nu există. De cele mai multe ori, se încearcă o falsă asociere cu diferite companii reale, pentru a le crește credibilitatea.

Atacatorii se recomandă la telefon a fi ”experți” dornici să împărtășească cu potențiala victimă ”secretele” investițiilor de succes, sau drept ”reprezentanți” ai unei firme cu notorietate, pretinzând că dețin autorizații legale de funcționare și promițând  câștiguri fabuloase.

Scopul lor este de a convinge interlocutorul să efectueze plăți cu cardul sau viramente în scopul de a investi. De cele mai multe ori, solicitările inițiale sunt pentru sume mici, în scopul de a testa.

Conving victima să descarce pe telefon/calculator, laptop, etc, diferite aplicații de control la distanță, motivând că o îndrumă să efectueze tranzacția mai facil și că ei nu pot vizualiza numele conturilor, parolele, datele personale ale victimei.

ÎN REALITATE, scopul lor este de a cunoaște datele personale, numele conturilor, parolele de la aplicațiile de internet banking pentru a putea ulterior să le acceseze și să sustragă sumele de bani existente!

Adesea, după comiterea faptelor, presupușii autori contactează persoanele prejudiciate recomandându-se reprezentanții unor companii de recuperare a creanțelor, în același scop de fraudare.

Pentru a fi feriți de acest tip de înșelăciune polițiștii mureșeni vă recomandă:

– ignorați e-mailurile, mesajele private sau campaniile promovate pe rețelele de socializare prin care vă sunt garantate câștiguri ușoare;

– închideți, fără ezitare, apelurile prin care sunt informați despre ”oferte de creditare de nerefuzat”, ”investiții cu profituri garantate”, etc;

– nu transmiteți datele personale sau copii ale documentelor de identitate prin intermediul rețelelor de socializare, e-mail, etc.;

– nu completați datele cardului și nici credențialele aplicației de internet banking pe paginile (link-urile) primite de la așa-zișii brokeri de investiții;

– nu instalați aplicații care oferă acces la distanță, la cererea persoanelor care vă abordează, pe dispozițivele utilizate. Nu oferiți acces la dispozitivele dumneavoastră (remote/screensharing);

– verificați datele companiei pe care pretinde că o reprezintă, folosind datele de contact de pe paginile oficiale.

Dacă sunteți victima unei astfel de fraude:

  • nu mai efectuați nicio plată, indiferent de motivul invocat de atacator;
  • dacă ați oferit datele cardului, schimbați codul de utilizator și parola;
  • contactați imediat banca emitentă;
  • nu ștergeți nicio conversație, mesaj sau orice alt mijloc care poate constitui  probă și contactați de urgență Poliția!

COMPARTIMENTUL RELAȚII PUBLICE

Atenție la fraudele comise prin metoda investițiilor at

Citește articolul complet