ATENŢIE LA HOŢI! CUM NE FERIM GENŢILE ŞI BUZUNARELE ŞI CARE E LIMBAJUL CODAT AL ACESTORA

În ultima perioadă la Târnăveni s-au înmulţit furturile din buzunare, poşete şi în mijloacele de transport în comun. Pentru a preveni aceste fapte Poliţia prezintă o serie de măsuri preventive.

ATENŢIE LA HOŢII DE POŞETE!

Trăim într-o societate în care pericolele de diverse tipuri ne pândesc la fiecare pas. Este absolut necesar să încercăm, pentru binele nostru, să evităm pe cât posibil să ajungem victime ale răufăcătorilor.

În ultima perioadă se constată o tendinţă de creştere a numărului faptelor de furt din buzunare, genţi, poşete în municipiul Târnăveni.

Zonele cele mai vizate pieţele agroalimentare zilnice, săptămânale şi mijloacele de transport în comun.

Infractorii nu sunt prea pretenţioşi, victima poate fi orice femeie, atâta timp cât are poşetă.

Ei acţionează în special dimineaţa, în intervalul orar 04,30 – 06,00, ori după masa între orele 16,00 – 18,00, adică atunci când victimele merg spre serviciu ori spre casă.

De multe ori, victimele sesizează aceste fapte doar după 5-6 ore de la momentul producerii, îngreunându-se astfel activitatea Poliţiei.

Având în vedere aceste aspecte, vă recomandăm:

• În mijloacele de transport în comun nu păstraţi sumele de bani în rucsacuri sau genţi pe spate şi atenţie la personale din apropierea dvs. Ţineţi banii în buzunare interioare, cât mai aproape de corp; în nici un caz nu-i purtaţi în buzunare de la spate. De obicei hoţii poartă o haină pe braţ şi se împing,
pentru a vă distrage atenţia, moment în care acţionează!

• Pe timp de noapte evitaţi – pe cât posibil – deplasările pe străzi mai puţin circulate!

• Dacă nu puteţi evita aceste zone, ar fi bine să fiţi însoţite!

• Nu vă afişaţi ostentativ cu obiecte de valoare (lănţişoare, brăţări etc.). Şi nu purtaţi telefoanele mobile atârnate la gât!

• Nu transportaţi sume mari de bani dacă sunteţi neînsoţite! Purtaţi în geantă – în situaţiile prezentate (când mergeţi la serviciu, neînsoţită, pe străzi lăturalnice, în special în zonele menţionate), doar strictul necesar!

• Dacă observaţi că vă urmăreşte cineva, încercaţi să schimbaţi traseul, spre zone mai circulate sau iluminate! Şi chiar dacă nu v-a atacat, sesizaţi Poliţia! Puteţi ajuta la prevenirea unor fapte nedorite!

• Uşile de la intrarea în blocuri să fie încuiate permanent; dacă nu există posibilitatea montării unui interfon, se vor confecţiona chei pentru fiecare locatar; nu permiteţi persoanelor străine să intre în imobil odată cu dumneavoastră.

• Folosiţi orice motivaţie pentru a evita să urcaţi în lift cu persoane necunoscute sau când vi se pare ceva suspect; nu vă lăsaţi păcăliţi de îmbrăcămintea elegantă a acestora; dacă este cazul sunaţi la uşa unui vecin de la parter; instruiţi-vă în acest sens şi copiii!

Dacă infractorii devin violenţi şi integritatea corporală sau viaţa vă sunt puse în pericol, renunţaţi la bunurile pretinse de agresor, dar încercaţi să reţineţi cât mai multe semnalmente ale acestuia şi sesizaţi în cel mai scurt timp Poliţia la tel. 112 sau 0265446151 pe cât posibil chiar de la locul producerii faptei! Cu cât apelaţi la Poliţie mai târziu, cu atât mai mult ajutaţi infractorii!!

FURTURILE DIN BUZUNARE

Aglomeraţia şi agitaţia din centrele urbane atrag ca un magnet „şuţii”, adică hoţii de buzunare, poşete, genţi. Aceştia, atât femei cât şi bărbaţi – acţionează cel mai adesea în locuri aglomerate: pieţe, magazine, mijloace de transport în comun/staţii, în grupuri de 3-5 persoane, fiecare ştiind forte bine ce are de făcut. Unul dintre ei creează o diversiune – se împinge, de exemplu, altul, bine antrenat în acest sens, sustrage portofelul şi îl dă mai departe, la a doua sau a treia mână. Cel care sustrage portofelul are, de regulă, o haină sau o pungă/plasă cu care maschează mâna cu care „operează”.

Şuţii pot fi recunoscuţi după îmbrăcăminte : sunt tentaţi să se îmbrace cât mai elegant, pentru a nu crea suspiciuni şi pentru a poza în cetăţean onorabil. Sunt tunşi, gelaţi, aranjaţi, dar miros a parfumuri ieftine şi puternice.

Ei au, de asemenea, un limbaj anume, dacă auziţi cuvinte ca cele prezentate mai jos, păziţi-vă buzunarele, şuţii sunt aproape !

În argoul hoţilor de buzunare:

“coajă” = portofel;
“ploscă” = geantă;
“lămâi” = bani;
“moară” = ceas;
“spital” = palton;
“căldură” = buzunarul din interior al hainei;
“caraimane” = buzunarele exterioare;
“nicovală” = spate;
“semans” = buzunarul de la spate al pantalonilor;
“fulg” = borsetă;
“scafă” = mână;
“lustră” = pălărie;

Pentru a evita aceste evenimente, recomandăm doamnelor şi domnişoarelor să fie mai precaute la modul în care poartă poşeta: întotdeauna aceasta să fie imobilizată de braţ sau să o ţină în partea din faţă a corpului, lipită de haină.

De asemenea, evitaţi transportarea unor sume mari de bani dacă nu vă luaţi măsuri de siguranţă corespunzătoare!! Dacă, totuşi, aveţi asupra dvs. aceste sume, nu ţineţi toţi banii într-un singur loc!

Bărbaţii ar fi bine să poarte portofelul într-un buzunar interior, în partea din faţă, cât mai aproape de corp ! În nici un caz nu purtaţi banii în buzunarele din spate sau în cele laterale!!

Nu purtaţi portofelul în plase! uneori hoţii taie cu o lamă sacoşa şi veţi ajunge acasă fără bani/acte! de asemenea,

• În mijloacele de transport în comun sau atunci când staţi la rând pentru cumpărături, nu vă înghesuiţi şi nu permiteţi să fiţi înghesuiţi !

• Nu păstraţi în acelaşi loc banii, actele şi cheile de la casă! dacă totuşi aţi făcut această imprudenţă şi vi s-au sustras cheile şi actele, schimbaţi de îndată sistemul de închidere a uşii locuinţei şi anunţaţi furtul actelor de identitate !

• Când faceţi o plată, nu scoateţi toţi banii pe care îi aveţi, nu-i număraţi în văzul tuturor !

ATENŢIE!!!

Reţineţi însă cât mai multe semnalmente ale acestuia: înălţime, trăsături ale feţei, semne particulare, vestimentaţie, particularităţi în vorbire sau comportament şi sesizaţi în cel mai scurt timp Poliţia la tel. 112 sau 0265/446151 pe cât posibil chiar de la locul producerii faptei! (Compartimentul de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii, IPJ Mureş şi poliţia Mun.Târnăveni)