Avem sau nu, forță de muncă?

O zi obișnită de aglomerație pentru primirea alocației sau ajutoarelor sociale în fața Poștei din Târnăveni.

Chiar dacă nu se văd toți în imagine, sute de persoane așteaptă în fiecare lună primirea banilor de la factorul poștal înainte ca aceste să plece pe traseu. Toată această așteptare se petrece în miezul zilei, oameni apți de muncă irosindu-și timpul pentru a primi cei câțiva bani mai repede.

În același timp, în centrul orașului o firmă care angajează, și-a amplasat un cort pe trotuar pentru a le oferi apă și cafea trecătorilor, vorbindu-le despre salariul și condițiile pe care pot să le ofere celor care vor să muncească. Din păcate nu au parte de mulți vizitatori.

Dezvoltarea Târnăveniului depinde și de oamenii săi. Avem fabrici care se deschid, avem o tot mai bogată ofertă de locuri de muncă, e drept cu salarii românești nu ca cele din Germania, dar care cumulate cu economia unui trai în țară încep să devină atractive.

Din păcate ajutoarele oferite pentru NIMIC nu îi stimulează pe cei care s-au învățat cu comoditatea așteptării banilor. Viitorul acestei comunități va putea avea două direcții. Fie vom primi muncitori emigranți, moldoveni, ucrainieni sau de ce nu sirieni etc, fie ne vom scufunda și mai mult în propria neputință regretând peste alți 10 ani (așa cum acum încă se mai regretă Combinatul Chimic) oferta bogată de locuri de muncă din anul 2015.

Cei comozi nu vor mai avea însă nicio șansă.