BAUMAX ÎŞI PREGĂTEŞTE RETRAGEREA DIN EUROPA DE EST

Retailerul austriac de bricolaj Baumax, care deţine 15 magazine în România, analizează retragerea din Europa de Est, din cauza pierderilor masive înregistrate de companie, potrivit ziarului austriac Die Presse, preluat de Novinite.Fodatorul Baumax, Karl-Heinz Essl, a anunţat anterior că va scoate la licitaţie colecţia personală de artă pentru a atrage finanţare şi a salva compania de la colaps.

Reprezentanţii Baumax au sugerat însă că veniturile provenite din licitaţie ar putea acoperi salvarea operaţiunilor din Austria, însă ar fi insuficiente pentru a sprijini afacerile din Europa de est.

Baumax a înregistrat în 2012 o pierdere de 126 milioane euro, potrivit Die Presse. Cele mai mari pierderi au fost raportate în România, de 26 milioane euro, şi Turcia, 14 milioane euro, potrivit Novinite. Cu excepţia Slovaciei, toate diviziile est-europene ale Baumax au înregistrat pierderi.

Grupul a acumulat datorii de un miliard de euro, din care 350 milioane euro împrumuturi pentru operaţiuni şi 650 milioane euro credite ipotecare.

Piaţa românească a retailului de bricolaj traversează o perioadă dificilă, marcată de retrageri şi consolidare.