BEJ solicită Prefecturii o poziţie oficială referitor la distribuirea unui număr mai mic de buletine de vot

buletine-vot

Preşedintele Biroului Electoral de Circumscripţie Judeţeană 28 Mureş, judecătorul Eugen Maier, a declarat sâmbătă seara, pentru AGERPRES, că în urma solicitării depuse de PSD Mureş, după ce s-a constatat că la secţiile de votare au ajuns mai puţine buletine de vot decât numărul prevăzut de lege, s-a trimis o solicitare oficială Instituţiei Prefectului.

Eugen Maier a arătat că membrii BEJ Mureş au constatat că tot ce ţine de tipărirea şi distribuirea buletinelor de vot aparţine de Instituţia Prefectului – Judeţul Mureş, căreia i s-a solicitat să prezinte o poziţie oficială în acest caz.

PSD Mureş a sesizat sâmbătă seara Biroul Electoral Central, pe această temă.

Partidul Naţional Liberal a cerut demisia prefectului de Mureş, Lucian Goga, pe care l-a acuzat de încălcarea legislaţiei.

Partidul Oamenilor Liberi a sesizat pe o pagină de socializare faptul că ‘Prefectura nu a calculat bine marja de plus 10%’, care ‘au plecat din judeţul Alba sâmbătă seara’, că în unele localităţi, cum e Cristeşti, au ajuns doar 50% din numărul necesar de buletine de vot, iar în comuna Cucerdea nu ar fi ajuns deloc, iar jandarmii şi poliţiştii ar refuza să preia în pază unele secţii de votare până la noi ordine, motiv pentru care preşedinţii acestora se văd obligaţi să rămână în secţiile de votare.

Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Mureş, inspector principal Andreea Pop, a declarat pentru AGERPRES că persoanele din structurile însărcinate cu paza secţiilor de votare ‘au procedat la preluarea pazei secţiilor de votare în momentul în care au fost toate buletinele de vot preluate’. Ea nu a precizat, însă, dacă acestea au fost sau nu preluate în tot judeţul.

Secretarul Primăriei Târgu Mureş, Andrei Mureşan, a declarat sâmbătă seara, pentru AGERPRES, că suplimentarea numărului buletinelor de vot după predarea acestora secţiilor de votare pe bază de proces-verbal este o problemă de natură juridică care trebuie soluţionată de Biroul Electoral de Circumscripţie şi că, la Târgu Mureş, au fost preluate şi predate către secţiile de votare circa 98% dintre acestea.

‘La Târgu Mureş, conform prevederilor legale şi a Hotărârii de Guvern 52/2016, pentru aprobarea calendarului acţiunilor din cuprinsul perioadei electorale a alegerilor locale din anul 2016, în data de 4 iunie 2016 s-au predat materialele către birourile secţiilor de votare, ceea ce implicit înseamnă că, în data de 3 iunie 2016 acestea au fost primite de la Instituţia Prefectului. Până în momentul de faţă nu avem nicio altă solicitare din partea Instituţiei Prefectului, din partea Biroului Electoral de Circumscripţie Judeţeană sau a Biroului Electoral de Circumscripţie nr. 1 cu privire la faptul că ar trebui suplimentat numărul de buletine de vot şi redistribuirea acestora în teritoriu. Lipsesc buletine de vot doar din suplimentul obligatoriu. Este o problemă de natură juridică pe care Biroul Electoral de Circumscripţie trebuie să o rezolve, urmând ca noi, ca municipiu, ca autoritate locală, să mergem cot la cot cu ceea ce decide Biroul Electoral, pentru că acesta exercită autoritatea în acest moment, şi să ne conformăm deciziilor lor. Până în acest moment nu cunosc să avem vreo solicitare’, a arătat Andrei Mureşan.

Instituţia Prefectului – Judeţul Mureş nu a prezentat nicio reacţie oficială până la această oră.

Prefectura Mureş a tipărit buletinele de vot în funcţie de Registrul Naţional al Alegătorilor, în care figurează 426.650 de alegători cu drept de vot şi nu după datele furnizate de Biroului Electoral de Circumscripţie Judeţeană 28 Mureş, unde figurau 483.744, iar din acest motiv ar fi apărut diferenţe în minus, susţin surse din cadrul instituţiei.

Surse din Prefectura Mureş au declarat duminică, pentru AGERPRES, că în funcţie de cei 426.650 de alegători care figurează în registrul Autorităţii Electorale Permanente au fost tipărite 1.407.945 buletine de vot, care ar acoperi necesarul de buletine de vot plus rezerva de 10% prevăzută de lege şi că tipărirea unui supliment de peste 40.000 de buletine de vot chiar în preziua alegerilor nu s-ar fi justificat.

În prezent suplimentul de buletine de vot care a fost tipărit sâmbătă, în judeţul Alba, şi care nu a putut fi distribuit, în noaptea de sâmbătă spre duminică, secţiilor de votare se află sub pază militarizată într-o instituţie publică din Târgu Mureş.

Pe de altă parte, autorităţile din Târgu Mureş susţin că indiferent după care statistici au fost tipărite buletinele de vot, numărul lor a fost oricum insuficient, fiind distribuite 98% din necesarul prevăzut de lege.

Instituţia Prefectului – Judeţul Mureş a anunţat duminică dimineaţa, după deschiderea urnelor, că nu poate oferi o poziţie oficială în acest caz, ca urmare a unor dispoziţii ale Ministerului Afacerilor Interne, referitoare la comunicare.

Precizăm că, sâmbătă seara, Partidul Naţional Liberal a solicitat demisia prefectului de Mureş, Lucian Goga, după ce Instituţia Prefectului a distribuit secţiilor de votare mai puţine buletine de vot decât numărul stabilit prin lege, reclamând disfuncţionalităţi şi reţinerea nejustificată a preşedinţilor secţiilor de votare până la preluarea suplimentului de buletine de vot.

Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Mureş, inspector principal Andreea Pop, a declarat pentru AGERPRES că într-adevăr persoanele din structurile însărcinate cu paza secţiilor de votare ‘au procedat la preluarea pazei secţiilor de votare în momentul în care au fost toate buletinele de vot preluate’.

BEJ Mureş a precizat că duminică la ora 7.00 toate cele 586 de secţii de votare din judeţul Mureş au fost deschise fără probleme.

Pentru cele 102 primării din judeţul Mureş, la alegerile locale de duminică candidează 317 persoane. Competiţia cea mai mare este în municipiul Sighişoara, unde s-au înscris în cursă 9 candidaţi, iar în oraşul Sovata candidează o singură persoană pentru funcţia de primar. Pe lângă cei 317 candidaţi la funcţia de primar, mai există 364 de candidaţi la funcţia de consilier judeţean şi 6.847 la cea de consilier local.

AGERPRES