Beneficiile consumului de acizi grași Omega-3 (continuare)

Omega-3 poate reduce simptomele sindromului metabolic. Sindromul metabolic este un cocktail de afecțiuni.
Include obezitatea centrală – cunoscută și sub denumirea de grăsime abdominală – precum și hipertensiunea arterială, rezistența la insulină, trigliceridele ridicate și nivelurile scăzute de colesterol HDL.
Este o problemă majoră de sănătate publică, deoarece vă crește riscul de apariție a multor alte boli, inclusiv boli de inimă și diabet.
Acizii grași omega-3 pot îmbunătăți rezistența la insulină, inflamația și factorii de risc ai bolilor de inimă la persoanele cu sindrom metabolic.

Omega-3 poate combate inflamația care este definite ca un răspuns natural la infecții și daune în organism. Prin urmare, este vital pentru sănătatea ta. Cu toate acestea, inflamația persistă uneori mult timp, chiar și fără infecție sau vătămare. Aceasta se numește inflamație cronică – sau pe termen lung. Inflamația pe termen lung poate contribui la aproape toate bolile cronice occidentale, inclusiv bolile de inimă și cancerul. În special, acizii grași omega-3 pot reduce producția de molecule și substanțe legate de inflamație, cum ar fi eicosanoide inflamatorii și cytokine. Studiile au observat în mod constant o legătură între aportul mai mare de omega-3 și inflamația redusă.

Omega-3 poate îmbunătăți tulburările mentale.
Au fost raportate niveluri scăzute de omega-3 la persoanele cu tulburări psihiatrice. Studiile sugerează că suplimentele cu omega-3 pot reduce frecvența schimbărilor de dispoziție și recidivelor la persoanele cu schizofrenie și tulburare bipolară.
Suplimentarea cu acizi grași omega-3 poate, de asemenea, să scadă comportamentul violent.

Omega-3 pot combate declinul mental legat de vârstă și boala Alzheimer.
O scădere a funcției creierului este una dintre consecințele inevitabile ale îmbătrânirii.

Mai multe studii leagă aportul mai mare de omega-3 de scăderea declinului mental legat de vârstă și de un risc redus de boală Alzheimer.
O revizuire a studiilor controlate sugerează că suplimentele cu omega-3 pot fi benefice la apariția bolii, când simptomele AD sunt foarte ușoare.
Rețineți că sunt necesare mai multe cercetări cu privire la omega-3 și sănătatea creierului.

Omega-3 pot ajuta la prevenirea cancerului. Cancerul este una dintre principalele cauze de deces în lumea occidentală, iar acizii grași omega-3 s-au pretins de mult că reduc riscul anumitor tipuri de cancer. Interesant este faptul că studiile arată că persoanele care consumă cele mai multe omega-3 au un risc cu 55% mai mic de cancer de colon. În plus, consumul de omega-3 este legat de un risc redus de cancer de prostată la bărbați și de cancer de sân la femei.

Nutriționist, Carmina Stroia 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.