Bicicliştii protestează la Târgu Mureş pentru construirea de piste

Joi, 10.10.2019, începând cu orele 1800 în Tg Mureș va avea loc primul marș de protest al bicicliștilor din Tg Mureș, organizat de Asociația Pro Biciclo Urbo. Punctul de întâlnire al participanților este parcarea din spatele Teatrului Național, iar organizatorii doresc ca acțiunea să se repete în fiecare a doua zi de joi a lunii.

          Acest protest vrea să atragă atenția asupra lipsei de infrastructură pentru bicicliștii din oraș, a lipsei de interes  a autorităților pentru această alternativă nepoluantă de transport. Deși este un mijloc de transport modern, de viitor, tot mai utilizat în statele dezvoltate din UE sau din alte zone ale lumii, cu un potențial de utilizare mare, la noi (în țară) este foarte puțin valorificat.

          O bicicletă este eficientă spațial, ocupând o suprafață redusă atât în deplasare cât și în staționare, reducând aglomerația din trafic și suprafața necesară pentru căile de comunicație și parcări. Este un mijloc de transport relativ ieftin, accesibil practic aproape oricui ca achiziționare și întreținere, mai ales în comparație cu un autoturism, iar costurile pentru realizarea și întreținerea infrastructurilor specifice sunt mult mai reduse decât pentru alte forme de transport, realizând deci și importante economii la bugetele publice.   

          În Târnăveni, Asociația Târnăveni Cycling a propus autorităților locale efectuarea demersurilor legale pentru aprobarea și includerea unor trasee destinate bicicliștilor, cu piste exclusiv pentru aceștia sau rute comune pentru pietoni și bicicliști. Asociația a schițat câteva trasee pentru potențialele piste, dorind să suporte o parte din costuri prin cooptarea unor sponsori. Propunerile au fost înaintate administrației locale în cursul lunii iulie, care și-a manifestat deschiderea pentru acest proiect. Detalii AICI.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.