RecentStiri locale

Bio, Organic, Eco… Ce înseamnă?

        În prezent, este dificil să nu observăm că în societate produsele descrise ca fiind benefice pentru sănătate devin din ce în ce mai populare. Din ce în ce mai mult, pe rafturile magazinelor, vedem mâncare cu etichete speciale. Produsele sunt denumite eco, bio sau organice. V-ați întrebat vreodată care este diferența dintre acești termeni? Ce caracterizează? Spre exemplu in România se aplica termenul de ECO. Produsele eco (bio, organice) sunt certificate de organismele abilitate ale statutului ca fiind obţinute din cultură ecologică. Producătorii de astfel de produse trebuie să urmeze o procedură foarte strictă, respectând legislaţia în vigoare. 

   Pe eticheta aplicată unui produs ecologic sunt obligatorii următoarele menţiuni: referire la producţia ecologică, siglele, numele şi codul organismului de inspecţie şi certificare care a efectuat inspecţia şi a eliberat certificatul de produs ecologic.

PRODUSE ORGANICE

În această perspectivă, care sunt produsele organice?

Potrivit OMS, produsele organice sunt acele alimente care au fost fabricate prin procedee tradiționale, fără a utiliza agenți chimici și fără a fi modificate genetic. Acestea sunt, de fapt, mult mai naturale față de alte categorii de produse supuse unui proces intens și complex de prelucrare. 

În plus, produsele organice sunt certificate de un organism autorizat, care, în urma unei analize, va atesta dacă modalitatea de producție a acestora respectă standardele ECO, conform legislației în vigoare. Deși aceste reglementări și rigori variază de la o țară la alta, există câteva care rămân valabile indiferent de regiune, printre care: interzicerea utilizării ogranismelor modificate genetic sau a iradierilor, interzicerea folosirii pesticidelor, fertilizatorilor și a hormonilor de creștere; mai mult decât atât, solul pe care urmează să se realizeze producția trebuie ferit de orice tip de substanțe chimice încă dinainte de începerea procesului de cultivare a plantelor. 

Produsele ECOLOGICE

Ele trebuie să provină din cele mai bune practici de mediu. Deci nu pot perturba sau distruge niciun ecosistem. Ba mai mult, ar trebui să sprijine chiar și sistemele naturale pe cale de dispariție. În plus, produsul ecologic în conformitate cu presupunerile constă pe cât posibil din resursele naturale ale pământului.

Produsele BIO

Conform reglementărilor europene, produsele organice se regăsesc și sub denumirea de produse bio. Concret, produsele etichetate ca fiind “bio”, “organice” sau “ecologice” prezintă aceleași caracteristici de producție, definind alimente care nu au fost modificate genetic.

Astfel, produsele bio sunt percepute ca fiind ceva mai naturale, mai nutritive și mai benefice pentru sănătate.

Produsele bio/eco/organice sunt scumpe – asta înseamnă că sunt mai bune?

   Conform analizei științifice, alimentele bio/eco/organice au mai mulți compuși antioxidanți și niveluri scăzute de toxine și pesticide. Asta pentru ca alimentul să fie etichetat Bio, trebuie să îndeplinească anumite cerințe. Unele dintre cerințele importante sunt că produsul trebuie să provină doar dintr-o fermă ecologică care susține diversitatea naturală, că nu poate fi tratat cu pesticide sau îngrășăminte sintetizate chimic și nici nu poate fi conceput genetic și că nu poate conține aditivi inutili sau poate fi supus unei prelucrări agresive. Toate aceste eforturi fac ca produsul alimentar să fie Bio.

Deci, diferența majoră dintre cele două categorii Bio și non-Bio, este modul în care sunt crescute și cultivate. Alimentele biologice se află sub un proces aspru și obositor care implică toate modurile naturale și organice, folosind viermi de pământ și insecte ca sursă de pesticide naturale pentru a evita orice boli sau dăunători asupra culturii; de asemenea, folosind gunoi de grajd și gunoi de vacă ca îngrășăminte pentru a nu avea substanțe chimice implicate în procesul de cultivare, de asemenea, pentru a nu avea efecte adverse asupra mediului. În timp ce alimentele non-bio sunt produse de agricultura convențională cu utilizarea pesticidelor și îngrășămintelor.

     Prin urmare, concluzia este faptul că nu există nicio diferență între produsele etichetate bio și cele etichetate ca fiind organice. Această confuzie ține mai mult de terminologia celor trei termeni, din cauza utilizării lor care diferă ușor, în funcție de regiunea geografică. De exemplu, în spațiul franco-germen se folosește adesea sintagma de “produse bio”, în timp ce englezii preferă termenul de “organic” pentru a desemna această categorie de alimente. 

    Diferența dintre alimentele BIO/Organice/ECO și cele NON-BIO/NON-Organice/NON-ECO, pe lângă respectarea cerințelor in vigoare, aduce un aport nutritiv mai nuanțat in minerale și vitamine, un număr mai mare de antioxidanți, un gust mai aproape de “gustul din copilărie” și evident, in timp, benefiicile asupra sănătății!

  Go BIO/ECO/Organic! 

Biolog, nutriţionist Carmina Stroia

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *