Blacky, un ciobănesc german campion naţional

Ciobănescul german, Blacky, deţinut de Horaţiu Romulus Muth din Târnăveni este un veritabil campion care a fost declarat de Asociaţia Chinologică Română Campion România Junior.

În Carnetul de Performanţă sunt înscrise mai multe rezultate în expoziţii de frumuseţe, Clasa Junior:

            – 16.02.2019, Cluj Napoca: C.A.C. – EXCELENT 3

                                                                 C.A.C.I.B.- EXCELENT 2

                        (în urma rezultatelor obţinute la Cluj Napoca, Blacky a obţinut dreptul la montă OFICIAL!)

            -06.04.2019, Bistriţa Năsăud: C.A.C. – EXCELENT 1/CACJ, BJ(Best Junior se obţine în urma unui concurs suplimentar desfăşurat între locul 1 masculi şi locul 1 femele din aceeaşi rasă)

                                                                          C.A.C.I.B.- EXCELENT 1/CACJ

            -04.05.2019, Suceava: C.A.C. – EXCELENT 1/CACJ

                                                     C.A.C.I.B.- EXCELENT 1/CACJ, BJ(Best Junior)

În urma rezultatelor deosebite obţinute la aceste expoziţii naţionale şi internaţionale, în data de 28.06.2019  Asociaţia Chinologică Română l-a declarat pe Blacky von Haus Ditrich -“CAMPION ROMÂNIA JUNIOR”

La expoziţii, Blacky, Născut în 15.01.2018 în Ungaria a fost jurizat atât de către arbitrii de ring români din Piteşti şi Suceava, cât şi de arbitrii internaţionali din: Portugalia, Bosnia şi Herzegovina, Rep. Moldova sau Cipru.

După o ,,vacanţă” de vară bine-meritată, Blacky a reluat pregătirile specifice în vederea participării la expoziţiile naţionale şi internaţionale care urmează, de această dată la o clasă superioară, respectiv, Clasa Intermediară, unde v-a încerca să obţină rezultate cel puţin tot atât de bune ca şi până acum, astfel promovând imaginea ,,celui mai bun prieten al omului” şi din perspectivă competiţională, arătând că se poate face performanţă în orice domeniu indiferent de individ, fie că e om sau………căţel.

DESCRIEREA RASEI:

În prezent, ciobănescul german este o rasă recunoscută de către F.C.I.( Fédéraţion Cynologique Internaţionale/Federația Chinologică Internațională), fiind clasificată în Grupa 1 a ciobăneștilor și câinilor de turmă şi în Secțiunea 1 a ciobăneștilor, cu certificare de lucru prin standardul FCI cu nr. 166/23.03.2991/D.

Ciobănescul german este răspândit la ora actuală aproape în întreaga lume fiind preponderent utilizat pentru pază și protecție, dar și pentru alte activități, având în vedere calitățile pe care le are. Constituția sa este robustă, cu oase puternice, personalitate fizică și psihică bine conturată.

Câinele ciobanesc german este un câine inteligent, echilibrat și deosebit de devotat, cu un temperament puternic, dar ușor adaptabil oricăror condiții. Perseverent, agil, îndrăzneț și muncitor, câinele își duce mereu la bun sfârșit sarcina. Folosit în diverse activități, câinele își arată capacitatea de a învăța repede și de a ajuta. Chiar dacă prezintă un aer dominant, dresat într-un mediu iubitor, ciobănescul german devine un bun câine de companie și pentru copii. Vioi și plin de energie poate fi un bun tovarăș de joacă. Câinele se atașează foarte ușor de stăpâni și are nevoie de prezența lor, de aceea izolarea lui pentru un timp îndelungat nu este recomandată. Loial și protectiv cu stăpânii săi, poate fi agresiv față de alte persoane dacă nu este socializat de mic și cu alte persoane. Crescut în preajma altor animale, se poate împrieteni ușor cu celelalte animale de companie din casă. Extrem de curajos, vigilent și incoruptibil, ciobănescul german este un bun câine de pază sau de acțiune, fiind mereu gata de luptă. Prezența sa elegantă și caracterul său îl fac, în prezent, una dintre cele mai populare rase de câini din lume.

Fiind un câine extrem de protector și loial, ciobănescul german este un animal de companie ideal pentru familie. Chiar și fără să fie dresat, are un instinct protector nativ, ceea ce îl face un partener de joacă de încredere pentru copii. Se atașează foarte mult de stăpâni, de aceea nu este recomandat persoanelor care nu au timp, sau călătoresc mult. Stăpânii trebuie să îi acorde atenție și să desfășoare activități de joacă și dresaj, pentru a-l stimula și a-l menține fericit. Pentru că este un câine foarte energic, ideal este să fie ținut într-un spațiu unde poate să alerge.

Oamenii îl privesc pe ciobănescul german ca pe un tovarăș afectuos cu variate talente și asta de mai mult de un secol. Numele său lasă să se presupună ceva: ca și strămoșii săi, el a fost inițial întrebuințat ca și câine de cireadă și turme, dovedindu-și calitățile de câine de turmă și de pază. Datorită istețimii sale, datorită firii sale agere și comportamentului său plăcut în societate, el poate mult mai mult decât doar să păzească.

Un câine cu caracter

Ciobăneștii sunt câini curioși, rezistenți și dornici să învețe. Firea lor liniștită este echilibrată. Sunt încrezători în forțele proprii și își demonstrează astfel instinctul de ocrotire bine dezvoltat. În plus, sunt foarte rezistenți la activități fizice și psihice. Speranța de viață este între 10 și 12 ani.

Standardul de rasă descrie firea ciobănescului german ca și sigură pe sine, echilibrată, cu nervi puternici și vigilentă. În situații fără provocări acute, va fi un câine deosebit de blând și ușor de condus.

Pe baza acestor caracteristici, este rasa cu cea mai răspândită întrebuințare ca și câine de serviciu și salvare. Ciobănescul german lucrează și ca și câine de conducere pentru persoanele oarbe și ca și câine însoțitor al persoanelor cu dizabilități. La fel de popular este și ca și câine de familie.

Arbore genetic și creștere

În 1899 s-a înființat în Karlsruhe Asociația pentru Ciobănești Germani.

Primul președinte al asociației, Max von Stephanitz, este considerat fondatorul rasei. Câinele său, Horand von Grafrath, a fost introdus ca și primul ciobănesc german în registrul de rasă al asociației, devenind astfel tatăl originar al majorității ciobăneștilor germani.

Mama originară a fost femela Mari von Grafrath din aceeași canisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.