Buletin fitosanitar: tratamentul legumelor şi al viţei de vie

Condiţiile climatice din ultima perioadă sunt deosebit de favorabile dezvoltării bolilor la culturile de legume (mana la tomate, ceapă, castraveţi, septorioza la tomate, antracnoza şi bacterioze la fasole şi castraveţi) precum şi mana la cartof.

Vă recomandăm să aplicaţi un tratament chimic în perioada imediat următoare, folosind unul dintre produsele: ACROBAT MZ 90 /600 WP – 0,2% sau ALIETTE 80 WG – 0,2 % sau
MANOXIN C50 PU – 0,4% sau ARMETIL COBRE – 0,25% sau CURZATE MANOX – 0,25% sau
INFINITO 687,5 SC – 0,14% sau MELODY COMPACT 49 WG – 0,2% sau MOLTOVIN – 0,35% sau
RIDOMIL GOLD PLUS 42,5 WP – 0,3% sau BRAVO 500 SC – 0,2% sau CHAMP 77 WG – 0,3% sau
DITHANE M 45 –0,2% sau ALCUPRAL 50 PU – 0,5%.

In cazul semnalării în culturi a atacului produs de larvele gândacului din Colorado,
afide, adăugaţi în soluţie unul din produsele: ACTARA 25 WG – 0,06 kg/ha sau MOSPILAN 20 SP – 0,06 kg/ha sau ALVERDE – 0,025 % (0,25 l/ha) sau DECIS MEGA 50 EW – 0,03 % (0,3 l/ha p.c.) sau FASTAC 10 EC – 0,02% sau alt produs omologat.

În ultima perioadă sunt semnalate tot mai mult atacuri produse în culturile de umbelifere (morcov, păstârnac, pătrunjel), de PHYTOECIA ICTERICA (croitorul păstârnacului). Această specie produce pagube în stadiul larvar. Larvele sapă galerii în rădăcini, în care se instalează diferite microorganisme, ceea ce duce la
deprecierea valorii calitative a rădăcinii şi acestea nu se pot păstra peste iarnă.Vă recomandăm să aplicaţi un tratament chimic în această perioadă cu un produs omologat cu activitate sistemică, cu acţiune larvicidă şi ovicidă acţionând prin contact şi ingestie, de tipul celor recomandate mai sus la combaterea gândacului din Colorado.

Nu se vor trata culturile de legume pentru consum curent.

La culturile de cepeă şi vărzoase pentru adezivitate se adaugă în soluţie un adjuvant.

La prepararea soluţiei se vor respecta concentraţiile şi dozele recomandate.

Pentru tratament se pot folosi şi alte produse omologate cu efect similar. Efectuaţi în prealabil testul de compatibilitate. Respectaţi timpul de pauză înscris pe ambalaj.

IN CONFORMITATE CU PREVEDERILE LEGALE

RESPECTATI NORMELE DE TEHNICA SECURITĂŢII MUNCII, PROTECŢIA ANIMALELOR, ALBINELOR ŞI A MEDIULUI ÎNCONJURĂTOR IMPOTRIVA INTOXICATIILOR CU PESTICIDE!

Viţa de vie

Intervalul de 4 – 5 zile după terminarea înfloritului (scuturarea petalelor) la vita de vie, constituie unul din momentele hotărîtoare pentru prevenirea şi combaterea simultană a celor 3 boli importante: mana, făinarea şi putregaiul cenuşiu.

Pentru combatere vă recomandăm să aplicaţi una dintre următoarele variante de tratament:

I) Un produs sistemic complex care combate concomitent cele trei boli ca: SHAVIT F 72 WDG – 2,0 kg/ha sau UNIVERSALIS 593 SC – 2,0 l/ha sau CABRIO TOP – 1,5–2,0 kg/ha;

II) Un produs sistemic care combate mana şi făinarea ca: ECLAIR 49 WG – 0,5 kg/ha
sau MANOXIN C50 PU – 4,0 kg/ha la care se adaugă un produs care combate putregaiul cenuşiu ca: SWITCH 62,5 WG – 0,6 kg/ha sau TELDOR 500 SC – 1 litru/ha sau MYTHOS – 3l/ha sau CHORUS 75 WDG – 0,5 kg/ha;

III) Un produs care combate mana ca: MIKAL FLASH – 3,0 kg/ha sau RIDOMIL GOLD PLUS 42,5 WP – 3,0 kg/ha sau MOLTOVIN – 3,0 l/ha sau ACROBAT MZ 90/600 WP – 2,0 kg/ha sau CURZATE F – 2,5 kg/ha la care se adaugă un produs care combate făinarea şi putregaiul cenuşiu ca: TOPSIN AL 70 PU – 1,0-1,2 kg/ha sau un produs care combate fainarea ca:
KUMULUS DF – 0,3% sau THIOVIT JET 80 WG – 0,3%.

În parcelele cu rezervă de molia strugurilor, cu pericol de atac se va adăuga în soluţia de stropit un insecticid ca: AFFIRM – 1,5 kg/ha sau FASTER 10 EC – 0,075 l/ha
sau LASER 240 EC– 0,15-0,2 l/ha sau KARATE ZEON – 0,15 l/ha etc.

Apariţia eşalonată a dăunătorului, impune repetarea tratamentului la 10-15 zile.

Pentru tratament se pot folosi şi alte produse omologate cu efect similar.

La prepararea soluţiei se vor respecta concentraţiile şi dozele recomandate.

Efectuaţi în prealabil testul de compatibilitate!

Respectaţi cu stricteţe toate informaţiile înscrise pe ambalajul produselor folosite.

Pentru a avea o eficacitate bună a tratamentului, recomandăm folosirea unei cantităţi corespunzătoare de soluţie la unitatea de suprafaţă precum si o bună reglare a aparatelor de stropit.

Nu aplicaţi tratamentul dacă insolatia este puternică!!!

IN CONFORMITATE CU PREVEDERILE LEGALE

RESPECTATI NORMELE DE TEHNICA SECURITĂŢII MUNCII, PROTECŢIA ANIMALELOR, ALBINELOR ŞI A MEDIULUI ÎNCONJURĂTOR IMPOTRIVA INTOXICATIILOR CU PESTICIDE!