RecentStiri locale

Ca să-și sperie bărbatul, o femeie din Târnăveni a pus pe drum zeci de polițiști anunțând că e amenințată cu un topor

UN APEL FALS LA 112 MOBILIZEAZĂ RESURSE MAJORE, DAR ATRAGE ȘI RĂSPUNDERE

La data de 12 noiembrie 2024, în jurul orei 17:20, polițiștii din cadrul Poliției municipiului Târnăveni au fost sesizați, prin apel 112, de către o femeie, cu privire la faptul că o persoană se îndreaptă înspre aceasta cu un topor în mână.

Ulterior, telefonul s-a închis, iar apelanta nu a mai putut fi contactată.

Având în vedere cele sesizate, la nivelul Inspectoratului de Poliție Județean Mureș, a fost constituită de urgență o echipă operativă complexă formată din polițiști din cadrul Serviciului de Investigații Criminale, Poliției orașului Iernut, Poliției municipiului Târnăveni, Secţiei 12 Poliție Rurală Luduș și Secției 4 Poliție Rurală Ungheni, care, sub coordonarea procurorului de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Târnăveni, au desfășurat activități specifice pentru identificarea apelantei, clarificarea situației de fapt și luarea măsurilor în consecință.

Astfel, în urma tuturor activităților, apelanta a fost identificată, fiind vorba de o femeie de 44 de ani, din Petrilaca, constatând-se că între aceasta și partenerul ei, de 52 de ani, din aceeași localitate, ar fi avut loc un conflict verbal, femeia având intenția doar de a-și speria concubinul.

Apelanta a fost sancționată cu amendă în valoare de 2.000 de lei, pentru încălcarea prevederilor OUG 34/2008 privind organizarea și funcționarea Sistemului național unic pentru apeluri de urgență.

Precizăm faptul ca apelurile false la 112 sunt de natură să aducă prejudicii foarte grave la nivelul societății și tulburări ale siguranței publice, atât prin natura și amploarea forțelor implicate în luarea măsurilor de investigare, identificare și contracarare, cât și prin stările de temere generate în rândul cetățenilor, atât cei direct afectați, aflați în locurile respective cât și întreaga comunitate.

Legislația din România prevede că „alertarea falsă a agențiilor specializate de intervenție, se pedepsește cu amendă de la 2.000 lei la 4.000 lei sau prestarea de la 200 de ore la 400 de ore de activități în folosul comunității. De asemenea, apelarea abuzivă a numărului unic de urgențe poate fi sancționată cu amendă între 1.000 şi 2.000 de lei sau cu până la 200 de ore de muncă în folosul comunității”.

Apelarea nejustificată a numărului 112 poate costa viața unei persoane aflate în pericol. În timp ce operatorul se ocupă de un apel non-urgent sau, mai grav, fals, pe linie poate aștepta o persoană care are într-adevăr nevoie de ajutor!