Câmpia Turzii, a treia bază a Pentagonului în România

Dislocarea temutelor drone de luptă MQ-9 Reaper în Baza 71 Aeriană „General Emanoil Ionescu” din Câmpia Turzii reprezintă începutul unei prezenţe constante a Forţelor Aeriene ale SUA în România.

După Deveselu şi Mihail Kogălniceanu, de ceva timp, la Câmpia Turzii funcţionează cea de-a treia bază militară americană din România. În prezent, în Baza 71 Aeriană „General Emanoil Ionescu” din Câmpia Turzii, judeţul Cluj, se află un detaşament alcătuit din aeronave de luptă fără pilot MQ-9 Reaper şi circa 90 de militari aparţinând Forţelor Aeriene ale Statelor Unite ale Americii.    Nu este pentru prima dată când militari americani aduc drone sau avioane de luptă în judeţul Cluj, dar de această dată „desantul” yankeilor pare unul cu un caracter permanent.

  De altfel, la sfârşitul anului trecut, Congresul american a adoptat definitiv proiectul de lege privind bugetul apărării pe anul fiscal 2021, document ce prevede, între altele, investiţii în valoare de 130,5 milioane de dolari pentru modernizarea Bazei 71 aeriene „General Emanoil Ionescu” de la Câmpia Turzii, care devine un hub operaţional major al Forţelor Aeriene ale SUA în regiunea Mării Negre şi în estul Europei.

 

Foto:

De la stânga la dreapta, generalul de brigadă Jason E. Bailey, comandant al  Escadrila 31 de Vânătoare de la baza aeriană din Aviano, Italia, generalul maior Viorel Pană, şeful Statului Major al Forţelor Aeriene Române şi Chargé d’Affaires David Muniz, la Baza aeriană de la Câmpia Turzii  FOTO:U.S. Embassy Bucharest

Citeste mai mult: adev.ro/qoa06a

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.